Arūnas Dumalakas. Amsterdamo standartai Vilniuje rado naują landą

Tarptautiškėjame. Po R.Šimašiaus naujadaro, atrodytų, turėtų padvelkti naujais vėjais savivaldybės įmonėje „Susisiekimo paslaugos“. Juk joje atsirado nauja valdybos narė – Amsterdamo (Nyderlandai) savivaldybės direktorė T.de Vries.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 20, 2022, 7:00 AM, atnaujinta Aug 20, 2022, 3:54 PM

Vilniaus meras jau išgyrė jos aukščiausią kompetenciją, pabrėžė, kad kol kas reta praktika ir užsienyje, kai savivaldos įmonėse patirtimi dalijasi užsieniečiai. „Siekiame, kad Vilniuje ji taptų norma“, – tikino R.Šimašius.

Kuo pavirto ši norma, gali įsitikinti kiekvienas, pažvelgęs į kosminiu greičiu augančias elektros energijos kainas. Juk energetikos bendrovėje „Ignitis grupė“ stebėtojų tarybos nariai yra tik du lietuviai ir net penki – užsieniečiai.

Ir kad Lietuvos elektros vartotojams veržiama kilpa ant kaklo, jiems nei šilta, nei šalta.

Beje, „Susisiekimo paslaugų“ valdybos nario atrankoje dalyvavo penki užsienio ekspertai, dauguma jų – dirbantys ar vadovaujantys miestų ar regionų judumo kompetencijų centrams.

Nejaugi T.de Vries laimėjo dėl to, kad sostinės mero dabartinės žmonos ryšiai su Amsterdamu itin glaudūs?

O gal Vilniaus ir Amsterdamo artimesnė bičiulystė padės įgyvendinti R.Šimašiaus Laisvės partijos idėjas, kurios taip sunkiai skinasi kelią Seime?

Prieš tapdama Amsterdamo miesto administracijos direktore, T.de Vries yra vadovavusi Amsterdamo regiono transporto agentūrai.

Pasvajokime – gal ir Vilnius galėtų su Amsterdamu pasidalyti patirtimi, idėjomis ir jas perteiktų, tarkim, sostinės administracijos direktorės pavaduotoja D.Meiželytė, buvusi dainininkė ir aktorė?

Bet pasidžiaukime tuo, ką turime. O turime „Susisiekimo paslaugų“ valdybos pirmininką V.Bachmetjevą, filosofijos mokslų daktarą, keliaujantį kažkur po Balkanų valstybes.

Kai jo paklausė, ką jis mano apie begalvišką Vilniaus gatvių siaurinimą ir ar nereikėtų kai kam per nagus už tai užvažiuoti, filosofas neslėpė, kad nė vienas gatvės siaurinimas nei su valdybos pirmininku, nei su valdyba nebuvo derintas.

Su savivaldybės įmonės, atsakingos, kaip dabar madinga sakyti, už darnų judumą, valdymo organais.

Tai kas tada priima sprendimus, kurie turės įtakos visiems vilniečiams? Ką tada veiks išgirtoji T.de Vries?

Beje, V.Bachmetjevas kritikams prisipažino, kad jeigu reikia atpirkimo ožio, gali juo pabūti. Suprask – ir pats jaučia, kad reikalai dėl gatvių siaurinimo krypsta į blogąją pusę, bet nieko padaryti negali.

Kilpinio eismo „krindelius“, kurių Senamiestyje priraizgė R.Šimašiaus komanda, naujoji „Susisiekimo paslaugų“ valdybos narė taip pat vargiai išpainios. Paveldosaugininkas V.Karčiauskas paaiškino, kodėl.

Mat Amsterdamas Vilniaus istorinei daliai ne pavyzdys. Artimiausia jam būtų Briugės patirtis. Dar V.Karčiauskas pateikė pasiūlymus, ką skubiausiai reikia nuveikti Senamiestyje, bet argi jo kas klausys?

Kas savivaldybėje klausys ar matys, kaip šaligatviais važinėja ne tik motoroleriai, bet ir motociklai, kam ten įdomu, kad paspirtukininkai lipa pėstiesiems ant galvų ir Vilnius tampa panašus ne į Vakarų Europos, o į Vietnamo miestą?

Bet klausti ar belstis į savivaldybės duris – bergždžias reikalas. Nes tie, kurie ten priima sprendimus, neįpratę nei klausyti, nei išgirsti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.