Teisti teisėjus sunku: teismai vengia imtis korupcijos bylos

Kuris iš teismų imsis nagrinėti vadinamąją teisėjų korupcijos bylą, kurioje kaltinimai pareikšti penkiems skirtingų teismų teisėjams?

 Apeliacinis teismas vėl spręs, kur išsiųsti teisėjų korupcijos bylą. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Apeliacinis teismas vėl spręs, kur išsiųsti teisėjų korupcijos bylą. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Dalis kaltinimų korupcijos byloje susiję su jau nugriautu Vijūnėlės dvaru Druskininkuose. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Dalis kaltinimų korupcijos byloje susiję su jau nugriautu Vijūnėlės dvaru Druskininkuose. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Tarp teisiamųjų - Apeliacinio teismo teisėjas V.Kažys.<br> D.Umbraso nuotr. 
 Tarp teisiamųjų - Apeliacinio teismo teisėjas V.Kažys.<br> D.Umbraso nuotr. 
 Teisiamasis H.Jaglinskis daug metų yra dirbęs Vilniaus apygardos teisme. <br> D.Umbraso nuotr. 
 Teisiamasis H.Jaglinskis daug metų yra dirbęs Vilniaus apygardos teisme. <br> D.Umbraso nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-08-24 06:51

Ilgiau nei trejus metus tirta ir šią vasarą užbaigta byla kol kas klaidžioja po teismus.

Kaltinamai pareikšti buvusiam Lietuvos aukščiausiojo teismo teisėjui Egidijui Laužikui, buvusiam Apeliacinio teismo teisėjui Konstantinui Gurinui, šiuo metu laikinai nušalintam Lietuvos apeliacinio teismo teisėjui Viktorui Kažiui, buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui, šiuo metu laikinai nušalintam Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjui Robertui Rainiui.

Iš viso kaltinimai kyšininkavimu, papirkimu bei prekyba poveikiu pareikšti 16 asmenų.

Tyrimą baigusi Generalinė prokuratūra vadinamąją teisėjų korupcijos bylą perdavė Vilniaus apygardos teismui (VAT), tačiau netrukus Apeliaciniam teismui teko spręsti, ką su ja daryti toliau.

Trys VAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai, kuriems buvo paskirta ši byla, nuo jos nusišalino. Be to, nustatyta, kad daugiau nei pusė VAT Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atliko įvarius procesinius veiksmus ikiteisminio tyrimo metu, todėl negali nagrinėti baudžiamosios bylos, dar du teisėjai buvo buvo apklausti ikiteisminio tyrimo metu.

Likę keturi teisėjai dirbo kartu su vienu iš kaltinamųjų Vilniaus miesto apylinkės teisme, o kaltinamuoju tapęs H.Jaglinskis daug metų dirbo VAT Civilinių bylų skyriuje. Dar vienas šio skyriaus teisėjas įtrauktas į liudytojų sąrašą.

Apeliacinio teismo nuomone, vien tai, kad teisme dirba asmuo, kuris įrašytas į liudytojų sąrašą, ar tai, kad kai kurie teisėjai yra dirbę su kaltinamaisiais, savaime nėra pagrindas nušalinti visą teismą nuo bylos nagrinėjimo, tačiau šiuo atveju aplinkybių visuma gali sukelti abejonių dėl teismo nešališkumo.

Todėl Apeliacinis teismas garsiąją bylą Šiaulių apygardos teismui. Apeliacinis teiamas įvertino tai, kad pagal šių metų pirmąjį pusmetį išnagrinėtų pirmosios instancijos baudžiamųjų bylų kiekį Šiaulių apygardos teismo darbo krūvis buvo mažesnis už Klaipėdos ir Panevėžio apygardų teismų krūvį.

Tačiau sudaryti tokią bylą galinčios nagrinėti teisėjų kolegijos nepavyko ir Šiaulių apygardos teisme. Šio teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje dirba devyni teisėjai. Vieni jų šioje byloje yra priėmę sprendimus dėl kardomųjų priemonių taikymo, kriminalinės žvalgybos veiksmų pratęsimo, kiti su kaltinimų sulaukusiais teisėjais yra susiję asmeniniais ryšiais – kartu dirbę, sportavę arba yra draugai.

Byla, kurią sudaro 83 tomai, vėl persiųsta Apeliaciniam teismui. Antradienį Apeliacinis teismas dar nebuvo nusprendęs, kuriam apygardos teismui ją perduoti.

Nemažą šios bylos dalį sudaro duomenys apie nusikaltimus, galimai įvykdytus 2018 metais, siekiant išsaugoti šiuo metu jau nugriautą statinį Druskininkuose, pramintą Vijūnėlės dvaru. Kaltinimai šioje byloje pareikšti ir Druskininkų merui Ričardui Malinauskui. 

Šią bylą Apeliaciniam teismui grąžinęs Šiaulių apygardos teismas jau yra išnagrinėjęs iš didžiosios korupcijos teismuose bylos išskirtą buvusio Apeliacinio teismo teisėjo Valdimaro Bavėjano bylą.

Šiaulių apygardos teismas ne tik išteisino buvusį teisėją, bet ir konstatavo, kad didžioji dalis bylos duomenų išvis negali būti pripažinti įrodymais, nes buvo gauti neteisėtais būdais. ˙˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.