Generalinė prokuratūra prašo teismo likviduoti A. Paleckio asociaciją: įvertino pasisakymus Rusijos televizijoje

Generalinė prokuratūra penktadienį pranešė, kad kreipėsi į teismą su prašymu likviduoti už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ kaip neteisėtai įsteigtą.

A.Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Paleckis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Paleckis<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
A.Paleckis<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
A.Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Paleckis<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Paleckis<br>V.Balkūno nuotr.
A.Paleckis<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 9:42 AM, atnaujinta Aug 26, 2022, 11:36 AM

Anot prokuratūros, asociacijos veikla yra priešinga Konstitucijai, kenkia valstybei.

Tą penktadienį patvirtino ir Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Sigita Vasiliauskienė. Pasak jos, tikrieji asociacijos tikslai yra neteisėti ir prieštaraujantys viešajai tvarkai .

„Atsižvelgiant į asociacijos veiklos sritį ir pobūdį, tikslai yra nurodomi asociacijos įstatymuose, iš kurių matoma jos veikla. Susipažinus su asociacijos įstatais, iš jų visiškai neaišku, kokiems tikslams buvo įsteigta ši asociacija, kokius interesus ir narių teises ji turėtų ginti, atstovauti. <...>

Įstatuose numatyti labai įvairūs veiklos tikslai – matome, kad tie veiklos tikslai yra visiškai nesusiję tarpusavyje, ir akivaizdu, kad jie negali būti susiję su asmeniniais organizacijos narių interesais. Todėl nusprendėme, kad šie tikslai yra nurodyti visiškai formaliai“, – komentavo ji.

Pasak prokuratūros atstovės, asociacijos „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ lyderė Erika Švenčionienė keliose propagandinėse laidose išsakė kelias mintis asociacijos vardu, būtent jos ir prieštaravo Konstitucijai.

„Įvertinę asociacijos tikslus pagal jos vykdomą veiklą, prokurorai padarė išvadą, kad asociacijos veiksmai, kuriais propaguojamas karas ir smurtas, autoritarinis valdymas, veikimas dėl kitų valstybių interesų, kurie yra priešingi Lietuvos valstybės interesams, neatitinka teisėtumo reikalavimų, asociacijos veikla priešinga Konstitucijai, kenkia Lietuvos valstybei, t. y. asociacija aiškiai veikia prieš Lietuvos Respubliką, o tokia veikla prieštarauja viešajai tvarkai“, – teigiama išplatintame prokuratūros pranešime.

„Iš asociacijos vykdomos veiklos akivaizdu, kad tikrieji steigimo tikslai yra neteisėti, todėl asociacija negali veikti ir turi būti pripažinta neteisėtai įsteigta“, – rašoma jame.

Už viešojo intereso gynimą atsakingi prokurorai tyrimą dėl asociacijos steigimo aplinkybių ir veiklos pradėjo liepos viduryje.

Prokurorai konstatavo, kad „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ tikslai įstatuose nurodyti formaliai, nesiekiant ginti jos narių interesų tam tikroje srityje.

Prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su A. Paleckio organizacija.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų apsilankymo Maskvoje, kur jie susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais, surengė spaudos konferenciją.

Joje dalyvavusi organizacijos vadovė Erika Švenčionienė, už korupciją nuteistas buvęs „Vilniaus vandenų“ direktorius Darius Norkus, forumo nariai Edikas Jagelavičius ir Mindaugas Ramoška tvirtino, kad jų kelionės į Maskvą tikslas – pralaužti informacinę blokadą ir prašyti bevizio režimo Lietuvos piliečiams į Kaliningrado sritį.

E. Švenčionienė kėlė abejonių dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?