Arūnas Dumalakas. Paskubėkite, valdžia cirką vilniečiams parodys už dyką

Cirkas vėl atvyksta į Vilnių. Dar neužmiršome šią savaitę vykusių žymiausios pasaulio cirko trupės „Cirque du Soleil“ pasirodymų – ir štai vėl dovana.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-08-27 07:00

Prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“ cirkas lankėsi jau ne kartą, bet dabar žadamas įspūdingesnis reginys. Ir visa tai – už dyką.

Jei rimtai – kitą savaitę prasideda nacionalinio stadiono griaučių sprogdinimas. Vėluodami tris mėnesius statinio griovėjai suprato, kad kito kelio nėra, – konstrukcijas trupins naudodami sprogmenis.

Suprasdama, kad toks cirkas aplinkiniams gyventojams gali nepatikti, savivaldybė daug neatsiprašinėdama paaiškino, kaip viskas vyks.

Nesvarbu, kad kelias savaites Vilnių kepina kaitra, kad kietųjų dalelių gerokai daugiau, nei leidžia normos.

Esą gyventojai tik girdės neįprastus garsus, bet nerimauti nėra ko. Negana to, sprogdinti griaučius pasirinko kaip tik dėl to, kad vilniečiams sukeltų mažiau nepatogumų.

Mat rangovai susidūrė su triukšmo problema – siekdama atitikti higienos normas ir nekelti didelio diskomforto griaučius ardanti bendrovė turėjo sumažinti darbų tempą.

Vaizduodama, kaip rūpinasi gyventojais, savivaldybė net skaičius išdėstė.

Stadionas yra palyginti triukšmingoje teritorijoje, apsuptas gatvių, bendras triukšmo lygis siekia apie 55–62 decibelus.

Nors buvo numatyta dirbti su 10 hidraulinių kaltų, dirbdami daugiau nei su 3 kaltais rangovai viršytų higienos normas (iki 65 decibelų) ir apsunkintų gyvenimą „Akropoliui“, sutrikdytų kitų aplinkinių darbą ir poilsį.

Dėl triukšmo taršos nuspręsta dirbti tik su trimis kaltais, todėl griovimo darbai užtruko.

Šiuo metu konvenciniais būdais ir 3 kaltais neviršydami higienos normų rangovai ardo tik dešimtą pamatų ašį iš 56 esamų. Aiškėja, kad dirbant tokiu tempu šiemet stadiono sulyginti su žeme nepavyks, todėl ir nuspręsta jį sprogdinti.

Sprogdinimai sukels momentinį triukšmą, tačiau bendras triukšmas, priklausantis nuo visą dieną vykstančių darbų, esą nedidės. Patikėjote? Tada dėmesio: pirmasis bandomasis sprogdinimas nugriaudės jau pirmadienį. Bumbtelės keturis kartus.

Remiantis gautais rezultatais vėliau bus sudarytas ir tikslus likusių sprogdinimų grafikas. Numatyta, kad sprogdinimo darbai truks 6 savaites. Šiems darbams per savaitę bus numatyta viena darbo diena, per ją statybvietėje kas pusantros valandos įvyks 5 sprogimai.

Palaukite, bet kaip čia dėl triukšmo, jeigu savivaldybė dėl jo net fejerverkų atsisakė, leisdama tik vieną festivalį, ir tą patį Vingio parke, nutolusiame nuo namų?

Kaip jausis nuo karo pabėgę ukrainiečiai, kuriems kiekvienas panašus garsas primena tėvynėje patirtus baisumus? Kaip išgyvens šuneliai, jeigu jiems net fejerverkų triukšmas gali būti pražūtingas?

Juo labiau kad sprogimų garsas ties sklypo riba gali siekti net iki 120 decibelų, nors truks tik apie 4 sekundes.

Visaip kitaip ramina vietinius savivaldybė, aiškindama, kad garsas bus panašus į griaustinį, kad konstrukcijų pamatai bus atkasti, tad sprogimai nesukels vibracijų, kad dėl sprogdinimo darbų bus informuotas Bendrasis pagalbos centras, policija, kuri skirs nuo 1 iki 3 ekipažų drausmei ir saugumui statybvietės prieigose užtikrinti.

Aišku viena: jeigu nieko nebūtų, valdžia taip nesiteisintų. Tiesiog buldozeriu stumtų tai, ko jai reikia, kaip yra įpratusi ir mėgsta. Net juokinga, kai vardija pavyzdžius, kas ir kaip mieste anksčiau buvo susprogdinta.

Tad, vilniečiai, laukite kitą savaitę cirko. Beje, klounai pasirodymą jau pradėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.