L. Kasčiūnas: pasirengimas ginkluotam pasipriešinimui vyks per Šaulių sąjungą

Visuomenės parengimas rezistencijai bus vykdomas per Lietuvos šaulių sąjungą, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas.

Laurynas Kasčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-31 13:00

„Be abejo, platforma tam yra Šaulių sąjunga. Tai labai susišaukia ir su mūsų planuojama sąjungos plėtra, mokymo centro steigimu, kur bus galima turėti instruktorius rengti mūsų visuomenę per Šaulių sąjungą ginkluotai ir neginkluotai rezistencijai“, – BNS sakė Laurynas Kasčiūnas.

Komitetas trečiadienį uždarame posėdyje svarstė piliečių rengimą ginkluotam ir neginkluotam pilietiniam pasipriešinimui (rezistencijai).

Pasak L. Kasčiūno, šiuo metu jau rengiami rezistencijos kursai, tačiau jie daugiau vyksta krašto apsaugos sistemos ribose.

„Dabar tikslas yra išeiti į visuomenę plačiau, kad pasiruošimas ginkluotam pilietiniam pasipriešinimui arba rezistencijai vyktų plačiau visuomenėje“, – sakė jis.

Anot komiteto vadovo, Krašto apsaugos ministerijos Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento specialistai jau rengia kursus neginkluotam pasipriešinimui, juos baigė apie 2 tūkst. šaulių.

„Bet dabar reikia galvoti ir apie ginkluotą pasipriešinimą. Tam reikia sustiprinti Šaulių sąjungos bazę. Rezistencija yra pirmiausia visuomenės įtraukimas, valios priešintis ugdymas ir įgūdžių stiprinimas“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, rengimą rezistencijai pradėjus nuo Šaulių sąjungos, reikia galvoti, kaip į šį procesą įtraukti ir organizacijai nepriklausančius gyventojus.

„Aišku, reikės ieškoti būdų spręsti ir dėl tų, kurie yra ginkluoti žmonės, kurie norėtų prisidėti prie gynybos, bet nėra Šaulių sąjungos nariai. Dėl to atidirbinėjame mechanizmą, kaip tai reikės tą parengimą stiprinti“, – teigė NSGK pirmininkas.

Šių metų liepą politinių partijų pasirašytame gynybos susitarime numatytas uždavinys rengti gyventojus rezistencijai ir ginkluotam pasipriešinimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.