G. Landsbergis apie EK vadovės pasisakymą dėl M. Gorbačiovo: būtų buvę gražu nepamiršti mūsų

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį pareiškė, kad Europos Komisijos (EK) pirmininkei „būtų buvę gražu“ atsižvelgti ir į Baltijos šalių istoriją, vertinant paskutinio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo indėlį.

G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 1, 2022, 5:15 PM

EK vadovė iš Vokietijos Ursula von der Lajen buvo viena pirmųjų aukščiausio rango politikių, pareiškusių užuojautą mirus M. Gorbačiovui.

Ji buvusį Sovietų Sąjungos prezidentą pavadino „patikimu ir gerbiamu“ lyderiu.

„Aš manau, kad būtų buvę gražu nepamiršti Baltijos šalių kitos patirties“, – žurnalistams ketvirtadienį Vilniuje sakė G. Landsbergis.

Vakaruose itin vertinamas M. Gorbačiovo indėlis baigiant Šaltąjį karą, o Vokietijoje jis prisimenamas kaip netrukdęs Vokietijos susivienijimui.

Tačiau Lietuvoje jis bus prisimenamas kaip jėga malšinęs šalies nepriklausomybės siekius.

Anot G. Landsbergio, EK pirmininkės komentaras „dar kartą parodė, (...) kad kitaip matome Rusiją, kad kitaip kartais matome istorinę atmintį“.

„Reikia dar daugiau pastangų, daugiau kalbėti, aiškinti apie mūsų patirtis. Ta pati mūsų Sausio 13-osios istorija turėtų sulaukti daugiau dėmesio ir Briuselio koridoriuose“, – sakė ministras.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą iš viso žuvo 14 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.