Visuomenės informavimo saugumo projektams paskirstyta 0,5 mln. eurų

Daugiau nei pusšimčiui žiniasklaidos projektų, kuriais bus stiprinama Lietuvos informacinė erdvė ir žiniasklaida tautinių bendrijų kalbomis, bus paskirstyta 0,5 milijono eurų, penktadienį pranešė kultūros ministerija.

Visuomenės informavimo saugumo projektams paskirstyta 0,5 mln. eurų.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Visuomenės informavimo saugumo projektams paskirstyta 0,5 mln. eurų.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 9:34 AM

Lėšos skirtos Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondui (SRTRF) surengus specializuotą viešąjį konkursą.

Šią sumą iš savo rezervo skyrė Vyriausybė, pritarusi Kultūros ministerijos prašymui papildomai skirti finansavimą Lietuvos informacinei erdvei ir šalies žiniasklaidos tautinių mažumų kalbomis pajėgumams stiprinti.

Tai, pasak ministerijos, daroma išaugus aktualios informacijos poreikiui Lietuvoje gyvenančių tautinių mažumų kalbomis, kai dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje Lietuvos ir ES institucijos apribojo tam tikrų informacijos sklaidos kanalų rusų kalba prieinamumą.

Remiantis konkurso rezultatais, bus finansuojami 55 projektai (iš viso pateiktos 86 projektų paraiškos). Iš jų 20 projektų bus įgyvendinami nacionalinėje žiniasklaidoje, 35 projektai bus įgyvendinami regioninėje žiniasklaidoje.

Turinys pasieks gyventojus ir tautinių mažumų kalbomis. Dalis projektų bus įgyvendinami Lietuvos žiniasklaidos priemonėms bendradarbiaujant su Ukrainos žurnalistais, taip pat Rusijos, Baltarusijos opozicinės žiniasklaidos atstovais.

Regioninės žiniasklaidos projektais taip pat siekiama stiprinti informacinę aplinką Lietuvos pasienio teritorijose, kuriose vis dar juntama televizijos programų, perduodamų iš Rusijos ir Baltarusijos radijo stočių, įtaka.

Kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad pareiškėjų aktyvumas ir projektų įvairovė rodo išaugusį poreikį stiprinti šią žiniasklaidos sektoriaus dalį. Anot jo, džiugina ir tai, kad žiniasklaida imasi iniciatyvos didindama patikimos informacijos prieinamumą tautinių bendrijų kalbomis, kurdama tam atskiras programas, bendradarbiaudama su Ukrainos, rusų, baltarusių opozicinės žiniasklaidos atstovais.

„Kuo didesnis bus visuomenės atsparumas informacinėms grėsmėms, kuo labiau patikima ir objektyvi informacija gimtąja kalba bus prieinama tautinių bendrijų atstovams, tuo sėkmingiau galėsime atremti kylančius iššūkius“, – sako S. Kairys.

Visi paramą gavę projektai turės būti įgyvendinti šių metų ketvirtąjį ketvirtį.

Kultūros ministerija taip pat informuoja, kad SRTRF paskelbė konkursą ir valstybės teikiamai dalinei finansinei paramai 2023-iems metams. Iki rugsėjo pabaigos konkursui gali būti teikiami kultūriniai, visuomenės informavimo saugumo, medijų raštingumo ugdymo ir šviečiamieji projektai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.