Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
 Įvykiai Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 3, 2022, 7:46 AM

Traupis

Anykščių rajono miestelyje šią rugsėjo 1-ąją durų nebeatvėrė nuo 1777 metų gyvavusi mokykla. Prieš 245 m. ji pradėjo veikti turėdama 11 mokinių, o šiemet buvo uždaryta, kai joje mokėsi 36 moksleiviai.

Daugiausia jų buvo 1970-aisiais. Tuomet Traupio vidurinėje mokykloje žinių sėmėsi 250 mokinių. Prie mokyklos yra vienintelis Lietuvoje botanikos sodas, 1989 m. įkurtas tuomečio mokyklos direktoriaus S.Obelevičiaus. Sode auga per 5 tūkst. augalų rūšių.

Ferma

Panevėžio rajone esančiame Fermos kaime liepsnojo medienos perdirbimo cechas. Pavojaus signalą darbuotojams pasiuntė priešgaisrinė signalizacija. Atskubėję ugniagesiai išvydo didelio pastato viduje degančius ant keturių padėklų sudėtus baldų ruošinius.

Kai kuriose vietose liepsnos jau buvo spėjusios persimesti į stogą. Kad pasiektų gaisro židinius, gelbėtojai turėjo nuardyti 280 kvadratinių metrų stogo dangos. Gaisro priežastys dar tiriamos, bet tyčinis padegimas atmetamas.

Niaukonys

Panevėžio rajone motorolerio nesuvaldė per greitai važiuojantis 18 metų vaikinas. Nulėkęs nuo kelio jis vertėsi. Kartu vaikinas vežėsi 13 metų keleivį. Motorolerininkas atsipirko nubrozdinimais, o keleiviui prireikė medikų pagalbos.

Vaikui lūžo ranka ir buvo sukrėstos galvos smegenys. Motoroleris buvo techniškai netvarkingas ir neregistruotas, o motorolerininkas neturėjo teisės jo vairuoti.

Šeštokai

Trečiadienį Lazdijų rajono kaime žuvo motociklininkas. Apie pusę aštuntos vakaro 51 metų urėdijos darbuotojas, važiuodamas tarnybiniu automobiliu „Mitsubishi L200“, pastebėjo tiesiai į jį priešpriešiais dideliu greičiu atlekiantį motociklą „Suzuki“. Jis rėžėsi į mašiną.

30-metį motociklininką medikai ilgokai gaivino, tačiau jauno vyro gyvybė užgeso. Nelaimėlio deklaruota gyvenamoji vieta – Didžioji Britanija.

Palkabalis

Rugsėjo 1-osios popietę pro Varėnos rajono kaimą važiuojantys žmonės pastebėjo nuo tiesaus kelio nuvažiavusį automobilį „Volkswagen Sharan“, kuriame sėdėjo du vyrai. Vienas jų buvo be sąmonės.

Į avarijos vietą atvykę ugniagesiai gelbėtojai atidarė užsikirtusias automobilio dureles. 49 metų vairuotojas išlipo pats. Jis sužalojimų nepatyrė. 57 metų keleivį medikai nuvežė į Alytaus ligoninę.

Iš pradžių alkoholio matuoklis užfiksavo 4,21 prom. vairuotojo girtumą, o po keliolikos minučių – 3,98 prom.

Tubeliai

Šakių rajone, šalia Lukšių dvaro, duris atvėrė naujam gyvenimui prikeltas amatininkų namas. Per dvejus metus įgyvendintą projektą „Kultūros ir amatų keliu Šakiai–Budry“ iš dalies finansavo Europos regioninės plėtros fondas.

Zyplių dvaro sodybos amatininkų namas buvo pastatytas XX a. pradžioje. Dvaro šeimininkas grafas T.Potockis anuomet meistrus kvietėsi iš Vokietijos. Name gyveno dvaro kumečiai su šeimomis.

Klaipėda

Ukrainiečių mokykla mieste rugsėjo 1-ąją neatvėrė durų, bet tikimasi, kad tokia mokymo įstaiga bus įkurta iki šio mėnesio pabaigos. Kol kas mokyklai nepavyko rasti patalpų, nesutvarkyti kai kurie dokumentai. Tuo turi pasirūpinti viešoji įstaiga „Tarptautinė Ukrainos mokykla“.

Ukrainiečių vaikai lieka tose mokyklose, kurias lankė pavasarį, – ir lietuviškose, ir rusakalbėse. Klaipėdoje gyvena apie 1200 vaikų, kurie buvo priversti pasitraukti iš savo šalies prasidėjus karui.

Pinciškės

Kazlų Rūdos savivaldybėje iš šiaudų ritinių pastatyta arena sulaukė agentūros „Factum“ dėmesio. Jos direktorius V.Navaitis organizatoriams įteikė Lietuvos rekordo diplomą. Arena buvo pripažinta didžiausia iš šiaudų pastatyta koncertine erdve. Ji sudaryta iš 220 šiaudų ritinių, sukrautų trimis aukštais. Arenos plotas – 1075 kv. metrai, plotis – 37 metrai. Ekologišką statybinę medžiagą atgabeno gretimuose kaimuose ūkininkaujantys D. ir A.Kairaičiai bei I. ir M.Skučai. Neįprastos arenos projektą pasiūlė klasikinių muzikos renginių ciklą rugpjūčio mėnesį kartu su Kazlų Rūdos kultūros centru bei asociacija „Jaunoji Sūduva“ rengęs operos solistas L.Mikalauskas. Jis idėją nusižiūrėjo Prancūzijoje. Savaitgalį šioje arenoje 700 žiūrovų klausėsi G.Verdi operos „Traviata“ kamerinės versijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.