Rugsėjo mėnesį pradedami Rūdninkų karinio poligono žymėjimo darbai

Rugsėjo mėnesį prasidės beveik 17 tūkst. hektarų ploto Rūdninkų karinio poligono Šalčininkų rajone teritorijos žymėjimo darbai, pirmadienį pranešė Lietuvos kariuomenė.

Rūdninkų karinis poligonas.<br>T.Bauro nuotr.
Rūdninkų karinis poligonas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 11:01 AM

Atsižvelgiant į oro sąlygas, vietovės ypatumus bei darbus atliekančių įmonių pajėgumus iki 2023 metų vidurio tikimasi įspėjamaisiais, draudžiamaisiais ir informaciniais ženklais sužymėti visą Rūdninkų karinio poligono teritoriją.

Kariuomenės pranešime pažymima, kad įvykdžius šiuos darbus poligone gyventojams ir toliau bus galima lankytis be apribojimų išskyrus pavojingas teritorijas, jei jose vyksta kovinio šaudymo pratybos.

Ženklinant poligono teritoriją takuose ar proskynose bus įrengti standartiniai ženklai – įkasami raudonos ir baltos spalvos juostomis nudažyti stulpeliai ir įrengiami informaciniai stendai. Juose bus pateikiamas karinio poligono teritorijos žemėlapis, laikymosi taisyklės, o ateityje – informacija apie pratybas bei telefonų numeriai pasiteirauti.

Raudonos ir geltonos spalvų juostomis nudažyti stulpai ir pritvirtinta lentelė su užrašu „Pavojinga teritorija“, užkardai su raudonos ir geltonos spalvų juostomis ir draudžiamuoju ženklu žymės pavojingas teritorijas, kuriose dėl šaudmenų ar sprogmenų naudojimo gali kilti pavojus žmogaus gyvybei.

Kariuomenės pranešime nurodoma, kad ateityje planuojama šaudyklų pavojaus zonų ženklinimui panaudoti modernius sprendimus – elektronines sistemas.

Sovietinės okupacijos metais šioje teritorijoje veikė aviacijos poligonas, tad nuo liepos 11 dienos buvo pradėti išminavimo darbai. Pasak pranešimo, visoje poligono teritorijoje jau yra išžvalgyta 746,8 ha teritorija, rasti du aviaciniai sprogmenys.

Siekiant surasti ir sunaikinti visus nuo sovietinių laikų užsilikusius aviacinius sprogmenis išminavimo procesas tęsis kelis ateinančius metus. Išminavimo darbus atlieka Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopos.

Taip pat Rūdninkų kariniame poligone jau baigtos rekonstruoti 100 ir 400 metrų šaudyklos, kurios yra sužymėtos pagal Lietuvos kariuomenės reikalavimus, o sertifikavimo procesui užbaigti liko gauti neskraidymo zonos leidimą.

Pastaruoju metu Rūdninkų poligono teritorijoje treniravosi Viešojo saugumo tarnyba, tačiau šiemet nuspręsta atkurti karinį poligoną, siekiant užtikrinti augantį Lietuvos kariuomenės ir į valstybės gynybos sistemą integruotų NATO sąjungininkų kovinį rengimą.

Poligone ilgainiui turėtų atsirasti infrastruktūra 3 tūkst. karių apgyvendinti, įvairios karinės technikos aikštelės ir parkai, valgykla, sporto ir laisvalaikio kompleksas, šaudmenų, sprogmenų sandėliai.

Lietuvos kariuomenė nurodo, kad visiškai įrengti poligonui ir kelių infrastruktūrai reikės 260 mln. eurų.

Mažesnio masto pratybos poligone gali vykti jau dabar, o didesnės planuojamos kitų metų pabaigoje. Seimas Rūdninkų poligoną yra pripažinęs ypatingos svarbos objektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.