Po netikėto R. Kadyrovo pareiškimo – kelios versijos: taikosi į naują poziciją?

Čečėnijos vadovui Ramzanui Kadyrovui pareiškus, kad „per ilgai užsibuvo“ savo poste, todėl išeis ilgų neribotų atostogų, netrukus pasirodė spėlionių, ką jo žodžiai iš tiesų reiškia.

R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R. Kadyrovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ramzanas Kadyrovas
Ramzanas Kadyrovas
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-09-06 11:22, atnaujinta 2022-09-06 15:46

Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas teigė abejojantis pasirodžiusia informacija, neva šiuo metu svarstomas Kremliui ištikimo R.Kadyrovo perkėlimas į Rusijos gvardijos vadovo postą, ir pateikė savo versiją, ko tokiu pareiškimu Čečėnijos lyderis galėtų siekti.

Pareiškimas – dviem bangomis

Savaitgalį R.Kadyrovas vaizdo pranešimu savo „Telegram“ paskyroje pareiškė, kad yra ilgiausiai – 15 metų – Rusijos Federacijos subjektui vadovaujantis asmuo, todėl esą atėjo laikas atsistatydinti, kol jo neišvarė.

„Kad ir koks būtų gerbiamas, ilgai lauktas svečias, jei jis išvyksta laiku, tada dar maloniau“, – aiškino R.Kadyrovas.

Komunikacijos ekspertas M. Lapinskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ svarstė, kad šiame R.Kadyrovo pareiškime galima įžiūrėti kelis dalykus, tačiau taip pat nereikėtų jo žodžių vertinti tiesiogiai.

„Visų pirma nereikia tikėti visais žodžiais, kuriuos jis kalba. Ko gero, kiekvienas jo pareiškimas yra tam tikras signalas, ir nebūtinai mums reikia juos skaityti“, – sakė M.Lapinskas.

Ekspertas pastebėjo, kad R.Kadyrovo pareiškimas atėjo dviem bangomis.

„Pirma banga buvo kai jis pasipiktino, kad Tatarstano teismas uždraudė vieno iš šventųjų musulmonų tekstų vertimą, ir tuo pagrindu Rusijos teisingumo ministerija tą vertimą uždraudė apskritai.

Pasipiktinęs R.Kadyrovas pasakė, kad tai yra įžeidimas visiems musulmonams, kad reikia tą vertimą leisti, o jeigu neleis, tai supraskite, ką kiekvienas musulmonas tokiu atveju turi daryti – imti ginklą ir važiuoti į Maskvą ar Kazanę ginti šventų islamų vertybių“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Praėjus savaitei po šio įvykio R.Kadyrovas pareiškė, esą metas išeiti neribotų atostogų.

„Čia galima įžiūrėti kelis dalykus. Rusijoje sklando gandai, kad galbūt bus tam tikra jėgos struktūrų reorganizacija, ir ten atsilaisvins kelios vietos. Paminėta, kad Rusijos nacionalinės gvardijos vadas gali tapti gynybos ministru, ir R.Kadyrovas galbūt taiko į jo vietą.

Kitas variantas – kad R.Kadyrovas bando užimti beatsiveriančią musulmonų lyderio vietą ir ginti Rusijos musulmonų interesus. Rusijoje musulmonų yra milijonai, jei ne dešimtys milijonų, todėl tapti jų dvasiniu lyderiu ar jų balso išreiškėju būtų gana prasminga ir galinga veikla“, – neatmetė M.Lapinskas.

Komerciniai santykiai?

Komunikacijos ekspertas abejoja, kad R.Kadyrovas būtų galėjęs pirmasis viešai paskelbti apie būsimus Rusijos prezidento Vladimiro Putino planus.

„Jeigu V.Putinas ką nors ir planuotų, tai didžiausias jo košmaras būtų ėjimas už kažkieno pavadėlio ir, R.Kadyrovui kažką padarius, paskui patvirtinti jo, o ne savo, planus.

R.Kadyrovo pareiškimas – tiesiog linksmas dalykas, apie kurį visi galėtų kalbėti, prisiminti šį „TikToko“ herojų“, – įsitikinęs ekspertas.

M.Lapinskas teigė netikintis ir kita versija – kad R.Kadyrovas su V.Putinu susipyko.

„R.Kadyrovas sako, kad jis užtikrina taiką tame regione. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl jo pastūmimas į nacionalinę politiką, ypač jėgos struktūrų politiką, būtų ypatingai keistas ėjimas.

Rusijos jėgos struktūrose, kariuomenėje, FSB, nacionalinėje gvardijoje pilna karininkų ir aukštų generolų, kurie prieš du dešimtmečius lakstė po Čečėnijos miškus ir medžiojo tą patį R.Kadyrovą. R.Kadyrovo paskyrimas jų viršininkų jiems būtų didelis smūgis.

Be to, neslėpkime – Rusijoje pakankamai daug ksenofobijos ir prietarų apie kitos religijos, išvaizdos žmones, tad kažkokio „žemesnės kastos“ žmogaus skyrimas vadovauti Rusijos kariuomenei jiems atrodytų didžiulis įžeidimas, ir V.Putinas tai puikiai supranta“, – įsitikinęs M.Lapinskas.

45-erių metų R.Kadyrovas – artimas V.Putino aplinkos žmogus, Čečėniją valdo nuo 2007 metų.

2020 metais JAV R.Kadyrovą dėl grubių žmogaus teisių pažeidimų įtraukė į sankcijų sąrašą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.