Prezidentūra ragina Vyriausybę kalbėti apie mokesčių reformą: apie tai galima diskutuoti ir sunkiausiais laikais

Prezidento vyriausiasis patarėjas Jaroslavas Neverovičius tvirtina, kad šiuo metu jau reikėtų kalbėti apie mokesčių sistemos peržiūrą valstybėje. Pasak jo, sunkiausiais laikais pasimato didžiausi valstybės iššūkiai ir tampa lengviau priimti tinkamus sprendimus.

Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jaroslavas Neverovičiaus<br>T.Bauro nuotr.
Jaroslavas Neverovičiaus<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidentūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 9:00 AM, atnaujinta Sep 6, 2022, 9:58 AM

„Galima pajuokauti ir pasakyti, kad elektros rinkos liberalizavimui, turbūt, buvo pasirinktas pats sunkiausias laikas, kai kainos yra tokios aukštos, aišku tai nebuvo padaryta sąmoningai. Ir apie mokesčių reformą galima kalbėti, ir sunkiausiais laikais, nes tada pasimato didžiausi iššūkiai ir lengviau tam tikrus sprendimus priimti, kas liečia socialinį jautrumą ir dėliojant tam tikrus prioritetus, kai kalbama apie valstybės ekonominę politiką“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė J. Neverovičius.

Jis aiškino, kad būtų labai gerai sulaukti Vyriausybės, Finansų ministerijos požiūrio į visuomeninę mokesčių sistemos reformą, nes taip susidarytų platesnis vaizdas ir būtų galima kalbėti apie kai kurių mokesčių didinimą arba mažinimą bei atsisakymą.

„Būtų labai gerai sulaukti Vyriausybės, Finansų ministerijos požiūrio į visuomeninę mokesčių sistemos reformą, atliepiant tuos tikslus, apie kuriuos prezidentas labai daug kalba, apie socialinį teisingumą, perskirstymo didinimą, tam tikrą investicijų į ateitį prioritetą, taigi turint tokį platesnį vaizdą dėl tikslų, visų priemonių, tada būtų galima kalbėti apie mokesčių didinimą“, – sakė prezidento patarėjas.

„Tuo pačiu, neabejoju, bus kalbama ir apie tam tikrų mokesčių atsisakymą ar mažinimą, nes tai turėtų būti toks brandus, protingas, suderintas planas, kuris padės Lietuvai įgyvendinti ekonomikos augimo planus, o ne vien tik fragmentiškai vieną kažkokį atskirai paimtą tikslą, vieno sektoriaus“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad birželio mėnesį Seime skaitydamas savo trečiąjį metinį pranešimą prezidentas G. Nausėda išsakė nusivylimą, kad Finansų ministerijos suburta mokesčių peržiūros darbo grupė savo veiklos tikslo taip ir nepasiekė, o valdančiųjų pažadai imtis mokesčių reformos veikiausiai liks neįgyvendinti.

„Rimta problema išlieka Lietuvos mokesčių sistemoje užkoduotas neteisingumas. Tartum visi šią problemą supranta, visi pritariamai linksi galvomis. Tačiau skambūs pažadai įgyvendinti ambicingą mokesčių reformą, deja, jau kažkelintą kartą baigėsi niekuo“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo G. Nausėda.

Į pirmąjį posėdį mokesčių peržiūros darbo grupė rinkosi praėjusių metų vasario mėnesį. Paskelbusi apie grupės kūrimą, ministerija sulaukė per 200 mokestinių pasiūlymų. Grupę sudarė 48 nariai iš kitų ministerijų, valstybinių institucijų, verslo asociacijų, profesinių sąjungų, Seimo.

Pradedant grupės veiklą ministerija skelbė turinti lūkestį, kad visi pasiūlyti mokestiniai pakeitimai galėtų įsigalioti jau nuo 2023 metų.

Ir nors Finansų ministerija šių metų pradžioje skelbė, kad jau analizuoja bei sistemina mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupėje pateiktus siūlymus, vėliau imta akcentuoti, kad atsižvelgiant į Rusijos karą Ukrainoje, išaugusį neapibrėžtumą regione – šis laikas nėra tinkamas kalbėti apie mokesčių modelio pokyčius.

Prezidentui Gitanui Nausėdai išsakius pastabas, kad valdantieji taip ir neparengė žadėtos mokestinės reformos, finansų ministrė Gintarė Skaistė birželio viduryje tikino, jog esant tinkamoms ekonominėms sąlygoms prie šio klausimo bus galima grįžti antrojoje šių metų pusėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.