Kalvarijos merui – kaltinimai priekabiavimu

Kalvarijos meras Vincas Plikaitis priekabiavo prie kandidatės dėl amžiaus ir taip pažeidė įstatymą, trečiadienį pranešė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Algirdas Neiberka, Vincas Plikaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Neiberka, Vincas Plikaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Birutė Sabatauskaitė.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Birutė Sabatauskaitė.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 11:06 AM

Kaip skelbiama pranešime, į tarnybą kreipėsi moteris, siekusi kandidatuoti į Kalvarijos savivaldybės administracijos direktorės pareigas.

Pareiškėja teigė, kad vykstant Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto posėdžiui,savivaldybės meras viešai pateikė nuomonę apie galimą kandidatę: „31-eri metai, turi keturis vaikelius, per tą laiką baigė mokslus, jokios patirties neturi. Kaip aš ją galiu skirti?“.

Pareiškėja tarnybai nurodė, kad V. Plikaitis savo komentaru pažemino ne tik ją, bet ir visas moteris, mamas, kurios ne tik augina vaikus, bet ir derina šeimą su studijomis bei darbu.

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė tvirtina, kad tokiam komentarui šioje situacijoje nėra realios priežasties, o pasisakymas žemino pareiškėjos orumą, sukūrė įžeidžiančią aplinką.

„Tyrimo metu paaiškėjo, kad meras neteikė pareiškėjos kandidatūros į savivaldybės administracijos direktorės pareigas dėl nepakankamos vadovaujamojo darbo patirties ir kitų objektyvių aplinkybių, todėl diskriminacija priėmimo į darbo procese nebuvo nustatyta“, – pranešime sakė B. Sabatauskaitė.

Anot jos, savo pasisakyme posėdžio metu meras pabrėžė pareiškėjos amžių ir šeiminę padėtį (vaikų turėjimą), tarsi siedamas jos vadovaujamosios darbo patirties ar kitų dalykinių savybių neturėjimą su šiais dviem elementais.

„Tokie veiksmai laikomi priekabiavimu, o tai yra Lygių galimybių įstatymo pažeidimas“, – sakė kontrolierė.

V. Plikaitis tarnybai aiškino, kad minėtą komentarą pasakė tik bendrame kontekste, siekdamas atkreipti dėmesį į pareiškėjos atsidavimą šeimai, lavinimuisi skirtą laiką. Pasak jo, tai nėra faktai, indikuojantys apie reikalingą patirtį ir kompetencijas.

Meras BNS teigė, jog tai tiesiog nesusipratimas.

„Aš galvoju, kad tai nesusipratimas. Mes viešai diskutavome, vyko Seimo plenarinis posėdis, pasakiau, kas man atrodo, bet kas dėl amžiaus, nežinau... Buvo susidariusi problema dėl kandidato į administracijos vadovo postą ir ji pretendavo. Tą ir pasakiau, ką žinojau, nieko blogo, nei vaikams, nei dėl amžiaus. Kaip galėjau priekabiaut, pasakiau kaip pasakiau“, – teigė V. Plikaitis.

Anot mero, posėdžio metu buvo aptarinėjami kandidatai į administracijos vadovą Kalvarijos savivaldybei gresiant tiesioginio valdymo įvedimui.

„Mes aptarėm kandidatus, mano buvo nuomonė, kad administracijos direktorius, kokį pasiūlau, netinka, tai kalbėjome, kad galbūt ir nereikia, įveskime tiesioginį valdymą. Ji buvo viena iš kandidačių, tarybos narė“, – sakė meras.

Savivaldybė pripažinta priekabiavusi tik dėl amžiaus.

Mero išsakytas komentaras apie šeiminę padėtį nelaikomas pažeidimu.

B. Sabatauskaitė pažymi, kad skundas gautas gegužės mėnesį, kai dar nebuvo įsigalioję Lygių galimybių įstatymo pakeitimai, draudžiantys diskriminaciją ir priekabiavimą dėl socialinės (šeiminės) padėties. Toks diskriminavimo pagrindas įsigaliojo tik šių metų rugpjūčio 1 dieną.

„Kaip žinia, įstatymai negalioja atgaline tvarka, todėl naujai įtvirtinto diskriminacijos pagrindo negalime taikyti šiai situacijai. Tačiau jei skundą būtume gavę dėl komentarų, išsakytų po rugpjūčio 1 dienos, pasisakymas apie vaikų turėjimą galėtų būti vertinamas kaip galimas priekabiavimas dėl šeiminės padėties“, – paaiškino B. Sabatauskaitė.

Ji priduria, kad darbdaviai neturėtų reikalauti informacijos iš asmenų apie jų privatų gyvenimą ar šeimos planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.