Įvertino, kaip po TATENA ataskaitos galėtų keistis padėtis Zaporožės atominėje elektrinėje: ypač svarbūs du dalykai

Nors padėtis Rusijos kariuomenės užimtoje Zaporožės atominėje elektrinėje vis dar kelią didelę įtampą ir nerimą, neseniai įvykęs branduolinės energetikos ekspertų vizitas ir TATENA pateikta ataskaita jau netrukus galėtų duoti reikšmingų rezultatų. Pasak Lietuvos ambasadoriaus prie tarptautinių organizacijų Vienoje Vaidoto Verbos, daug vilčių teikia ir jau kitą savaitę laukianti TATENA valdytojų taryba.

Zaporožės atominė elektrinė<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
TATENA inspektoriai <br>Reuters/Scanpix nuotr.
TATENA inspektoriai <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>AFP / Scanpix
Zaporožės atominė elektrinė<br>AFP / Scanpix
Zaporožės atominė elektrinė<br>E.Butrimo nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>E.Butrimo nuotr.
Zaporožės gyventojams dalinamos jodo tabletės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Zaporožės gyventojams dalinamos jodo tabletės.<br>AP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Zaporožės gyventojams dalinamos jodo tabletės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zaporožės gyventojams dalinamos jodo tabletės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominės elektrinės pastatas<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Zaporožės atominės elektrinės pastatas<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės atominė elektrinė.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
TATENA eskpertai Zaporožėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
TATENA eskpertai Zaporožėje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės AE.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Zaporožės AE.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 7:08 AM

Jungtinių Tautų Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) visai neseniai paskelbė ataskaitą, kurioje įvertinta padėtis Rusijos pajėgų okupuotoje Zaporožės atominėje elektrinėje. Joje praėjusią savaitę lankėsi TATENA ekspertai.

Ataskaitoje atkreiptas dėmesys į rusų karinės ginkluotės buvimą elektrinės teritorijoje, spaudimą ten dirbantiems žmonėms, taip pat aiškiai paminima rusų karinė okupacija. Šią ataskaitą teigiamai įvertino ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ką elektrinės teritorijoje pamatė ekspertai ir ką reiškia jų ataskaitoje pateiktos išvados, „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ aiškino Lietuvos ambasadorius prie tarptautinių organizacijų Vienoje, įskaitant TATENA, Vaidotas Verba.

Problema – ir žmogiškoji

Paklaustas, kaip šiuo metu vertinti padėtį Zaporožės atominėje elektrinėje, pašnekovas užsiminė, kad šis TATENA dokumentas įnešė kur kas daugiau aiškumo.

„Aš, be abejo, susipažinau su šiuo dokumentu, tačiau manau, kad ir mūsų, Lietuvos, ir kitų šalių branduolinės energetikos ekspertai, specialistai į jį kiek vėliau pažiūrės dar kitomis akimis, tokių naujesnių elementų vėliau dar atrasime.

Juo labiau, kad TATENOS vadovas ir pati TATENA pažadėjo, kad prieš kitą savaitę prasidedančią valdytojų tarybą – priminsiu, kad tai yra vienas iš pagrindinių TATENOS valdymo organų – bus pateikta dar kita ataskaita.

Ši ataskaita yra daugiau toks viešojo dokumento žanras. Paprastai TATENOS ataskaitos yra žymiai techniškesnės ir mažiau viešajai publikai įdomios. Tai dar toks dalykas pasirodys, ir manau, į tai mes turėsime pažiūrėti“, – teigė V.Verba.

Pasak Lietuvos ambasadoriaus prie tarptautinių organizacijų Vienoje, tai, ką apie okupaciją ir rusų daromą žalą akcentavo ir pats Ukrainos prezidentas, yra itin svarbu.

„Kadangi buvo visokių pamąstymų, spekuliacijų, kad dėl kažkokių priežasčių galbūt akivaizdūs dalykai bus nepaminėti arba paminėti aptakiai, dabar, nors nevengta diplomatinės kalbos, tiesiai šviesiai yra įvardinta, ką ekspertai matė ir ką dar, ko gero, pamatys. Priminsiu, kad du ekspertai pačioje elektrinėje bus dar kurį laiką. Tikėkimės, kad bus kaip įmanoma ilgiau.

Pats okupacijos faktas paminėtas, taip pat pagrindinė problema, kad yra žmonės ir yra karinė okupacinė jėga, kurios neturėtų būti, ir tas jų buvimas tiesiog veikia tiek fizinį pačios elektrinės darbą, tiek visus algoritmus, kaip ta elektrinė turėtų būti valdoma.

Turiu omenyje žmogiškąjį faktorių – jeigu yra kažkokia sprendimų priėmimo grandinė ir žmonės, kurių ten neturėtų būti, daro įtaką, nes ten kelis kartus yra paminėti žodžiai „stresas“, „nekomfortas“ – tai tik sušvelninti žodžiai, bet iš tikrųjų yra žmonės, kurie trukdo šios elektrinės normaliam darbui“, – kalbėjo V.Verba.

Kokius sprendimus lems?

Paprašytas pakomentuoti, ką ši ataskaita šiandien keičia, jei padėtis elektrinės teritorijoje iš esmės liko ta pati, pašnekovas tvirtino, kad yra nemaža tikimybė pokyčius pamatyti jau netolimoje ateityje.

„TATENA yra ne prokuratūra ir ne policija, ji nieko niekam negali įsakyti. Bet yra du dalykai, kurie yra nepaprastai svarbūs: tarptautinės organizacijos, bendruomenės priima sprendimus remdamosis oficialia patikima informacija, ir tada kiekviena šalis narė ir valdymo organai daro atitinkamą sprendimą.

Manau, ši ataskaita būsimai valdytojų tarybai ir dar po dviejų savaičių vyksiančiai bendrai generalinei TATENOS konferencijai bus tas atskaitos taškas, kur šalys narės formuos savo pozicijas ir šalių grupės priiminės sprendimus, kurie dažniausiai įgauna rezoliucijos formą.

Žinau, kad jau cirkuliuoja rezoliucijos projektas, kuris duoda labai konkrečią nuorodą į šią ataskaitą, ir tai bus dar viena papildoma tarptautinio spaudimo priemonė Rusijai“, – dėstė V.Verba.

Jis pažymėjo, jog tarptautinės organizacijos nenaudoja prieš savo nares jėgos ar prievartinių veiksmų, tai yra daugiau minkštosios galios elementai, viešas spaudimas, smerkimas ir įtikinėjimas.

„Manau, tas spaudimas tik padidės, ir tai yra didžiulis pasiekimas“, – sakė V.Verba.

Dar vienas ne mažiau svarbus aspektas, anot Lietuvos ambasadoriaus prie tarptautinių organizacijų Vienoje, yra tas, jog ataskaita yra lengvai pasiekiama bet kokiam žmogui, o tai automatiškai suteikia didesnį saugumą.

„Kadangi ši ataskaita yra paviešinta ir visi žmonės gali labai nesunkiai ją paskaityti, truputį tam tikra prasme tai įneša aiškumo ir nuramina visuomenę. Visi labai aiškiai suvokia grėsmę, silpnąsias vietas, kurios yra, o dažniausiai žmones gąsdina nežinojimas. Šiuo atveju to žinojimo atsirado daugiau.

Jei TATENOS ekspertai toliau liks elektrinėje, tos informacijos bus daugiau, ir tos šalys, kurios mano, kad karas Ukrainoje yra mažiau svarbus, manau, jos taip manys mažiau“, – spėjo V.Verba.

Kaip jau buvo skelbta anksčiau, Kyjevas trečiadienį paragino siųsti tarptautinę misiją į Zaporožės atominės elektrinės teritoriją, taip pat paragino vietos gyventojus evakuotis, tvyrant būgštavimams dėl branduolinio incidento pavojaus.

Kovą Zaporožės AE užėmė įsiveržę Rusijos kariai, o pastarosiomis savaitėmis jėgainės teritorija buvo apšaudoma. Ukrainai ir Rusijai dėl šių atakų kaltinant viena kitą, kilo nuogąstavimus, kad gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

„Siūlome steigti tarptautinę misiją, kurioje dalyvautų ES, JT ir kitos organizacijos. Tai padėtų išvesti Rusijos karius iš elektrinės ir iš 30 km spindulio teritorijos aplink ją“, – trečiadienį per vyriausybės posėdį sakė Ukrainos ministras pirmininkas Denysas Šmyhalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.