Teismas: Vilniaus advokatui iškelta, bet nutraukta drausmės byla turi būti nagrinėjama iš naujo

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį nusprendė, kad Vilniaus advokatui Edgarui Dereškevičiui iškelta, bet nutraukta drausmės byla turi būti nagrinėjama iš naujo.

Advokatas Edgaras Dereškevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Advokatas Edgaras Dereškevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-09 22:50

„Jokie konkretūs advokato teiginiai ir veiksmai, nurodyti teisingumo ministro įsakyme, Advokatų garbės teismo sprendime iš esmės nėra įvertinti, dėl jų teisinio kvalifikavimo motyvuotai nepasisakyta, neaptartos visos reikšmingos aplinkybės, todėl drausmės bylos esmė liko neatskleista ir tai yra pagrindas panaikinti tokį sprendimą kaip neteisėtą bei nepagrįstą“, – rašoma Lietuvos apeliacinio teismo pranešime.

2019 metais kovo 29 dieną tuometinis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Justo Lauciaus teikimu iškėlė advokatui E. Dereškevičiui drausmės bylą už tai, kad jis baudžiamojoje byloje dėl korupcinių nusikaltimų elgėsi galbūt neetiškai, pažeidė teismo posėdžių tvarką, rodė nepagarbą teismui.

Teikime buvo nurodoma, kad valstybės kaltinimą „Vilniaus vandenų“ korupcijos byloje palaikančiam prokurorui advokato išsakyti teiginiai buvo nepagarbūs, nekorektiški ir viršijantys dalykinės kritikos ribas.

Advokatų garbės teismas 2020 metų sausio 21 dienos sprendimu nutraukė advokatui iškeltą drausmės bylą, nes nenustatė drausminės atsakomybės pagrindo.

Teismas konstatavo, jog Advokatų garbės teismo spendimas nėra motyvuotas, neatitinka Advokatų drausmės bylų nagrinėjimo tvarkos apraše nustatytų reikalavimų ir tai sudaro pagrindą panaikinti šį sprendimą kaip neteisėtą bei nepagrįstą.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendime pažymima, kad teismui panaikinus Advokatų garbės teismo sprendimą, drausmės bylą Advokatų garbės teismas nagrinėja iš naujo.

„Šioje byloje panaikinus skundžiamą Advokatų garbės teismo sprendimą kaip neteisėtą ir nepagrįstą, pirmosios instancijos teismas negalėjo iš esmės nagrinėti drausminės atsakomybės advokatui taikymo klausimo ir taip atlikti Advokatų garbės teismui priskirtą funkciją, kurios šiuo atveju Advokatų garbės teismas tinkamai neatliko“, – rašoma prokuratūros pranešime.

Vilniaus apygardos teisme Vilniaus apygardos prokuratūros ieškinys buvo nagrinėjamas po to, kai Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegija pernai birželį tenkino Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro kasacinį skundą ir pirmosios instancijos teismui perdavė iš naujo nagrinėti bylą.

Aukščiausiasis Teismas nutartyje konstatavo, kad Advokatūros įstatymo nuostatos nereglamentuoja subjektų, turinčių teisę paduoti skundą, rato, apskundimo teisė yra suteikta ne tik advokatui ar advokato padėjėjui, bet ir kitiems suinteresuotiems asmenims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.