Kauno teismo Antikorupciniame kodekse – STT patikrinimai tarnautojams

Kauno apylinkės teisme patvirtintas Antikorupcinio elgesio kodeksas: jame, be kitų reikalavimų, įtvirtintas pareigybių, į kurias pretenduojantys tarnautojai, turės būti tikrinami Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT), sąrašas.

Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Specialiųjų tyrimų tarnyba.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2022, 4:55 PM

„Prieš priimant į darbą teisme į tam tikras pareigas, dar prieš gaunant raštus iš Valstybės tarnybos departamento, bus kreipiamasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, siunčiamas užklausimas dėl informacijos – ar nebuvo pažeidimų, teistumų. Turbūt 95 procentai darbuotojų turės būti tikrinama. Anksčiau to nebuvo, – BNS sakė Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis. – Sąrašą, kokios pareigybės prieš priimant, aš esu patvirtinęs, tas sąrašas ir kodekse įdėtas. Nebus tikrinami turbūt tik nekvalifikuotą darbą dirbantys darbuotojai.“

Kodeksu, atlikdami savo pareigas bei privačiame gyvenime, nuo šiol turės vadovautis daugiau nei 400 teismo darbuotojų. Šis teismas yra antras pagal dydį apylinkės teismas Lietuvoje.

A. Purvainis sako, kad tokio kodekso priėmimas galbūt yra pirmas atvejis Lietuvos teismų sistemoje, tačiau jis labiau norintis pasiųsti visuomenei žinutę ne apie pirmumą, o teismo darbo kokybės ir skaidrumu principų užtikrinimą.

Kaip skelbia teismas, kodeksas ne tik apima lig šiol galiojusias nulinę dovanų toleranciją įtvirtinusias taisykles, viešųjų ir privačių interesų teisme derinimo tvarką, bet ir nustato personalo patikimumo užtikrinimą bei pasitikėjimo kanalo įdiegimą.

Tai sudarys galimybę darbuotojams ir tretiesiems asmenims lengvai ir konfidencialiai pranešti apie antikorupcinio elgesio standartų pažeidimą teisme ar kitokias aplinkybes, galinčias sudaryti prielaidas korupcijai pasireikšti.

„Mes tikimės efektyvios korupcijos prevencijos, kad žmonės, peržengę teismo slenkstį, žinotų, kad byla bus išnagrinėta nešališko teismo, o aplinką garantuos korupcijos prevencijos priemonės“, – BNS teigė teismo pirmininkas.

Pasak A. Purvainio, iki kodekso patvirtinimo darbuotojai pasigesdavo aiškumo, kaip elgtis tam tikrose situacijose – pavyzdžiui, kai žmonės į teismą atneša dovanas.

Etikos kodekse yra pavyzdinis sąrašas situacijų, kaip teismo darbuotojui derėtų ir nederėtų elgtis.

„Gal ir nutylėti galėdavo, gal nežinojo kaip elgtis. Būdavo įvykių, kai asmenys, besikreipiantys į teismą, kartu su dokumentais įdeda saldainių, dovanų. Uždaro duris ir pabėga. Ką daryti darbuotojui? Vytis? Dabar yra atsakymas, kaip įforminti tokius įvykius, kam pranešti“, – BNS pasakojo teismo vadovas.

„Tada darbuotojas nepasimes, bus surašomas tam tikros formos pranešimai. O kai aiškiau, bus mažiau ir baimės, kad papuolęs į atitinkamą situaciją darbuotojas netinkamai pasielgs“, – pridūrė jis.

Šiais metais Kauno apylinkės teisme pirmininko įsakymu iki šiol veikusią Antikorupcinę komisiją taip pat pakeitė tiesiogiai teismo pirmininkui pavaldi teisėjo vyresnioji padėjėja Indrė Cvilikaitė, atsakinga už korupcijai atsparios aplinkos kūrimo priemonių sistemą teisme.

Teismo pirmininkas A. Purvainis pažymi, kad toks korupcijos prevenciją vykdančių subjektų veikimo modelis sudaro realias galimybes didinti darbuotojų sąmoningumą ir atsparumą korupcijai, užtikrinti nulinę dovanų toleranciją ir imtis priemonių korupcijos rizikos veiksnių šalinimui.

2021 metais teisėsauga pareiškė įtarimus korupcija tuometiniam Kauno apylinkės teismo teisėjui Rimantui Grigui, jo byla perduoda nagrinėti teismui.

Pasak pirmininko A. Purvainio, šis atvejis taip pat paskatino kurti efektyvesnes antikorupcines priemones teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.