Diskusinės pratybos „Perkūno bastionas“ pirmą kartą bus išbandomos realiais veiksmais

Kasmetinės karinės diskusinės pratybos „Perkūno bastionas“ šią savaitę Panevėžio regione pirmą kartą bus išbandomos ir realiais veiksmais.

Pratybos.<br>T.Bauro nuotr.
Pratybos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2022, 4:46 PM

Jomis siekiama patikrinti šalies institucijų pasirengimą vykdyti mobilizacijos ir priimančios šalies paramos teikimo užduotis.

„Pratybų metu mes bandysime ieškoti sąveikos“, – antradienį sakė pratybų koordinatorius majoras Vaidas Žiogas.

Ketvirtadienį vyks diskusinės stalo pratybos, o penktadienį – praktiniai mokymai, jie bus orientuotos į karo prievolės poskyrio transformavimą į šaukimo punktą paskelbus mobilizaciją, karo komendanto veiklos testavimą karo padėties metu.

Kasmetinėse sąveikos pratybose „Perkūno bastionas“ bus treniruojamasi keistis informacija tarp kariuomenės ir civilinių institucijų, įskaitant policininkus, ugniagesius gelbėtojus, pasieniečius, tinkamai informuoti gyventojus.

Taip pat jų metu bus aptartas visuomeninių organizacijų pilietinių iniciatyvų koordinavimas remti ginkluotųjų pajėgų vienetus ir savivaldybės institucijas ar įstaigų veiklą karo padėties metu.

„Šiais metais į pratybas išeinam su nauju karo komendanto konceptu. Karo komendantai šiais metais yra visi profesinės karo tarnybos kariai. Jei prieš tai turėjome Krašto apsaugos savanorių pajėgų karius, tai šiemet juos turime kaip pavaduotojus“, – sakė V. Žiogas.

Anot jo, šiemet pagrindinis pratybų dalyvis bus Panevėžio miesto karo komendantas.

„Mes jį stebėsime, jam padėsime, tačiau rašysimės visus dalykus, kurie mums neaiškūs“, – sakė karininkas.

Majoro teigimu, pagrindinis pratybų tikslas – pateikti siūlymus vadovybei, kurie teisės aktai turėtų būti keičiami ar detalizuojami.

„Mes įnešame tuos pokyčius, ką reikia keisti“, – kalbėjo karininkas.

Anot V. Žiogo, nuo pernai atnaujintas Karo padėties įstatymas jau galėtų būti tobulinamas, įtraukiant karo komendanto pavaduotojo, komendantūrų ir komendantinių vieneto sąvokas.

Kaip žurnalistams teigė pulkininkas Ramūnas Švažas, nors jis pats bus „treniruojamoji auditorija“, taip pat galės po pratybų vadovybei teikti savo pastabas.

„Pratybų metu pasimatys tam tikri ar veiksmai, ar sprendimų trūkumas, ar neapibrėžtos situacijos, kurias visada kariuomenė pratybų pabaigoje aptaria. Tai aptarimo metu kiekvienas pratybų dalyvius, įskaitant ir mane, gali teikti savo pastebėjimus“, – sakė karininkas.

Pratybas „Perkūno bastionas“ organizuoja kariuomenės Gynybos štabas kartu su Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentu. Jos skirtinguose miestuose kasmet vyksta nuo 2017 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?