Baigiasi LAT skyrių pirmininkų kadencijos, turės keistis ir laikinasis teismo vadovas

Šį rudenį baigiasi abiejų Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) skyrių pirmininkų kadencijos, dėl to turės keistis ir laikinasis teismo vadovas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos Aukščiausiasis Teismas<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 19, 2022, 11:47 AM

Prezidentas Gitanas Nausėda kreipėsi į Teisėjų tarybą dėl LAT Baudžiamųjų bylų ir Civilinių bylų skyrių pirmininkų Aurelijaus Gutausko bei Sigitos Rudėnaitės atleidimo iš pareigų pasibaigus kadencijai.

Pastaroji kelerius metus laikinai eina ir LAT pirmininkės pareigas. Šis teismas nuolatinio pirmininko neturi nuo 2019 metų liepos, kai iš šių pareigų buvo atleistas Rimvydas Norkus, išvykęs dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Pagal Teismų įstatymą, nesant nuolatinio teismo vadovo jam vadovauja vienas iš skyrių pirmininkų, turintis didesnį teisėjo darbo stažą.

Kadangi A. Gutausko ir S. Rudėnaitės kadencija baigiasi lapkričio viduryje, prezidento vyriausiasis patarėjas teisės klausimais Andrius Kabišaitis tikisi, kad iki to laiko bus paskirti nauji LAT skyrių vadovai.

„Dabar vyksta atrankos procedūra, kandidatai yra pateikę dokumentus, netrukus juos vertins komisija“, – pirmadienį BNS sakė patarėjas.

LAT skyrių pirmininkus prezidento teikimu skiria Seimas.

Anot A. Kabišaičio, jeigu Seimas nepaskirtų nė vienos skyriaus pirmininko, kol baigsis dabartinių vadovų kadencijos, Teismų įstatymas numato, jog tuomet laikinai Aukščiausiojo Teismo pirmininko pareigas eitų didžiausią darbo stažą šiame teisme turintis teisėjas.

Prezidento patarėjo teigimu, šiuo metu taip pat vyksta atranka į LAT teisėjo pareigas. Paskyrus šį teisėją, būtų suformuotas pilnas LAT teisėjų korpusas ir būtų galima pradėti nuolatinio pirmininko skyrimo procedūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.