Parlamentarai nesiryžo pereiti prie elektroninio slapto balsavimo

Parlamentarai atmetė siūlymą slaptam balsavimui Seime pasitelkti elektroninę sistemą.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 2:06 PM

Statuto pataisas antradienį Seimui pateikęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys  Andrius Kupčinskas siūlė atsisakyti balsų skaičiavimo grupės paslaugų ir popierinių balsalapių. Jo duomenimis, kai kurios savivaldybės  pasielgė novatoriškai ir jau taiko tokį balsavimo būdą.  A. Kupčinsko nuomone,  tą gali padaryti ir Seimas.

„Jeigu dauguma savivaldybių atsisakė slapto balsavimo biuletenių, tai tą galime padaryti ir mes. Nereikėtų kurti jokios naujos papildomos sistemos, galima būtų, kaip ir Europos Parlamente, savivaldybėse, balsuoti tais pačiais elektroniniais mygtukais, kokiais dabar balsuojame. Galbūt kokį nors dangtelį, kaip Europos Parlamente, uždedant, kad iš tribūnų nesimatytų“, – pristatydamas siūlymą kalbėjo A. Kupčinskas.

Anot jo, naudojantis slapto balsavimo elektronine balsų skaičiavimo sistemos funkcija, būtų rodomi tik nuasmeninti balsavimo rezultatai, užtikrinamas visiškas  konfidencialumas. Jeigu elektroninės balsų skaičiavimo sistemos slapto balsavimo funkcija neveiktų ar nebūtų galimybės ja naudotis, tuomet siūloma leisti slaptai balsuoti naudojantis balsalapiais.

Atsisakius  popierizmo, A. Kupčinsko nuomone, būtų sutaupytas laikas. Tačiau jam nepavyko įtikinti kolegų, nes jie abejojo, ar pavyktų užtikrinti sąžiningą balsavimą.

„Vertinu iniciatyvą siekiant modernizuoti ir supaprastinti mūsų procedūras - šiuo atveju slaptą balsavimą. Bet kaip konservatyvesnis konservatorius žiūriu į iniciatyvą su tam tikru atsargumu. Įsivaizduokime, vyksta kažkoks reikšmingas slaptas balsavimas ir vieno balso skirtumu gaunamas  rezultatas, pvz. dėl ministrų interpeliacijos. Kiek čia būtų įtarumo, niekaip negalėtume išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų, o gal kas nors ne tą mygtuką paspaudė?“,- svarstė Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas konservatorius Jurgis Razma, pasiūlęs palikti dabartinę balsavimo tvarką.

Kolegos jam pritarė, nes už Statuto pataisas pasisakė  42 Seimo nariai, prieš balsavo 43, susilaikė 32 parlamentarai. Seimo sprendimu, projektas nebus tobulinamas, jis atmestas.

Šiuo metu Seimo statutas numato, kad slaptas balsavimas vyksta per Seimo posėdžio pertrauką, o balsuojama pasitelkiant balsalapius su kandidatų sąrašu. Slaptą balsavimą organizuoja ir balsus skaičiuoja balsų skaičiavimo grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.