Etikos ir procedūrų komisija pritarė išvadoms dėl D. Gaižausko seksistinių replikų

Trečiadienį Seimo Etikos ir procedūrų komisija pritarė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nario Dainiaus Gaižausko išsakytos seksistinės replikos neatitinka valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintos pagarbos žmogui ir valstybei principo. Komiteto pirmininkės Aušrinės Norkienės teigimu, parlamentarui bus pateikta rekomendacija atsakingai reikšti savo mintis.

Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 4:01 PM, atnaujinta Sep 21, 2022, 8:46 PM

„Pritarta pirmam punktui, kad pasisakymas gegužės 24 d. rytiniame posėdyje yra nesuderinamas su valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintomis pagarbos žmogui ir valstybei principu ir antras punktas yra rekomenduoti Seimo nariui D. Gaižauskui atsakingai reikšti savo mintis ir vengti seksistinio pobūdžio bei moteris žeminančių, įžeidinėjančių, diskriminuojančių pasisakymų“, – trečiadienį Eltai teigė A. Norkienė.

Komiteto pirmininkės teigimu, sprendimas nebuvo priimtas vieningai.

„Nuomonės išsiskyrė, bet dauguma pritarė tokiai išvadai“, – nurodė A. Norkienė.

ELTA primena, kad „Valstiečio“ išsakyti pasisakymai dėl įstatymo pataisų, kuriomis siūloma atsisakyti visą parą trunkančios premjero ir Seimo pirmininko apsaugos, Seimo narius supykdė ne tik dėl juose nebuvusios logikos, bet ir dėl vyravusių seksistinių užuominų.

„Gal jums ir atrodo moteriškai, kad nereikia tos apsaugos, gal jums norisi moteriškai pakalbėti tarp jūsų, kaip ten sako, mergaičių. Neįsižeiskite, išties apsauga reikalinga ne tik tam, kad jus apsaugotų nuo kažkokių grėsmių, ji reikalinga ir dėl skaidrumo. Tam, kad negalėtų prie jūsų kažkokie nedori draugai ar kolegos paslapčia prieiti, kažką pasiūlyti, lobistai. Tai veikia ir prevenciškai, todėl, kolegos, nereikia rimtų dalykų sumenkinti ir apsauga turi būti“, – teigė D. Gaižauskas.

Dar pavasarį į Etikos ir procedūrų komisiją kreipęsi valdantieji akcentavo, kad „valstiečio“ pasisakymai yra seksistiški ir neatitinka Seimo nario etikos kodekso, todėl jų negalima toleruoti. Kreipimesi taip pat buvo pabrėžiama, kad tokie D. Gaižausko pasisakymai menkina Seimo narių padėtį visuomenėje, taip pat žemina Seimo, kaip valdžios institucijos, prestižą, ir galimai yra atvirai seksistiniai ir nukreipti prieš konkrečius asmenis ar asmenų grupę, skleidžiant neapykantą ir siekiant juos sumenkinti vien dėl jų lyties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.