Kariuomenės vadas įvertino V. Putino grasinimus branduoliniu ginklu: dažnai jo blefavimas virsta realybe

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškus, kad, iškilus grėsmei šalies teritoriniam vientisumui, panaudotų visas priemones, tarp jų – ir branduolinį ginklą, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigė Kremliaus pareiškimus vertinantis rimtai.

Valdemaras Rupšys.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 10:38 AM, atnaujinta Sep 22, 2022, 11:07 AM

„Žiūrint iš patirties, V.Putinas dažnai blefuoja, bet dažnai jo blefavimas tampa realybe. Kai jis sakė, kad eina „nacių ukrainiečių“ vaduoti, tai buvo blefas, bet kai jis atėjo ir okupavo teritorijas, tai jau nebuvo joks blefas.

Jo pareiškimus visada reikia vertinti labai rimtai. Galima labai aiškiai nuspėti, aiškiai užsibrėžti tas linijas arba pasidaryti prielaidas, kada jis gali imtis kažkokių priemonių ar panaudoti masinio naikinimo ginklą.

Tai yra įmanoma, nes Rusijos doktrinos tai leidžia atitinkamomis sąlygomis. Bet Rusija yra tokia unikali šalis, kad kartais doktrinas rašo, o elgiasi kitaip“, – įverino V.Rupšys.

Tuo metu kalbėdamas apie V.Putino paskelbtą dalinę mobilizaciją V.Rupšys teigė, kad nieko nelaukto ar neplanuoto neįvyko.

„Rusijos kariuomenė turi didelių problemų komplektuojant personalą, atstatant jų nuostolius, bendrai užpildant jų vienetus kare. Reikėjo laukti to žingsnio“, – teigė kariuomenės vadas.

Tuo metu Lietuvoje, reaguojant į Rusijoje paskelbtą mobilizaciją, buvo padidintas karių budrumo lygis. V.Rupšio teigimu, toks sprendimas priimtas siekiant apsisaugoti nuo galimų netikėtumų.

„Mobilizacija apima visą Rusijos teritoriją, įskaitant Kaliningrado sritį – ten taip pat bus komplektuojami daliniai. Spėju, ir pati logika sako, kad tie daliniai bus komplektuojami su tikslu juos transportuoti į operacijos rajonus, į karą su Ukraina.

Tačiau turime būti visą laiką pasirengę, jeigu kartais sukomplektuotų tuos vienetus ir jeigu kažkas atsitiktų tokio, ko esame nenumatę, kad galėtume reaguoti laiku, ir nesiimtume tų priemonių, kai gali būti vėlu“, – sakė V. Rupšys.

Būsimi Lietuvos kariuomenės žingsniai, Rusijai paskelbus dalinę mobilizaciją, bus aptarti ir pirmadienį prezidento Gitano Nausėdos šaukiamoje Valstybės gynimo taryboje (VGT).

„Norime pasižiūrėti, kokia dabar situacija, ką mums reiškia šita Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalinė mobilizacija ir kokie išūūkiai mūsų laukia, kaip mes pasirengę, jeigu kažkas įvyktų“, – teigė jis.

Nepaisant to, V.Rupšys teigė situacijos nedramatizuojantis – anot jo, Rusija šiuo atveju sprendžia savo vidines, vienetų nesukomplektavimo problemas.

„Rusija praranda užgrobtas teritorijas, Charkovo sritį, prie Luhansko kai kurios teritorijos yra atsiimamos Ukrainai kontratakuojant. Rusija jau nebepajėgi jų ginti, Rusijai reikia personalo“, – nurodė V.Rupšys.

„Jeigu jie susikomplektuos ir perims iniciatyvą, karas dar kartą gali pakrypti, jie vėl gali pereiti į puolimą“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.