Po paskelbtos mobilizacijos – iliustratyvus skambutis D. Peskovo sūnui: atskleidė du aspektus

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus apie dalinę mobilizaciją, rusai pradėjo regzti planus, kaip pabėgti ir išsisukti nuo karo prievolės. O tarp atsisakančių kariauti „atsidūrė“ ir Kremliaus atstovo žiniasklaidai Dmitrijaus Peskovo sūnus Nikolajus.

Dmitrijus Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Dmitrijus Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 23, 2022, 8:03 PM

Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo, kad šis epizodas puikiai iliustruoja dabartinę situaciją Rusijoje.

Į karą nepanoro

Rusijos opozicionieriaus Aleksejaus Navalno bendražygis „Youtube“ laidos metu paskambino N.Peskovui, ir, apsimetęs kariniu komisaru, pranešė, kad šiam išsiųstas šaukimas į kariuomenę bei kad jis kitą dieną 10 val. ryto turi prisistatyti į medicininę apžiūrą.

N.Peskovas atsisakė vykdyti, kas liepta, ir nurodė, kad klausimas apie jo šaukimą į kariuomenę bus sprendžiamas „aukštesniu lygiu“.

„Jei žinote, kad esu ponas Peskovas, privalote suprasti, kad reikalavimas prisistatyti ten nėra visiškai tinkamas. Aš spręsiu tai kitu lygmeniu. Kad rytoj būčiau paimtas, patikėkite, nereikia nei man, nei jums“, – aiškino N.Peskovas.

D.Peskovo sūnus taip pat nesutiko užsirašyti į savanorių gretas – teigė taip padarysiantis tik jeigu pats V.Putinas asmeniškai jo to paprašytų.

Spalvingas personažas

„Šitas epizodas atskleidžia du dalykus. Policinė valstybė visada gimdo milžinišką korupciją. „Juodajame internete“ klaidžioja duomenų bazės, kur galima nusipirkti aukščiausių Kremliaus pareigūnų ir jų giminaičių telefonų numerius, ir tada jiems skambinėti, apsimetus bet kuo.

Kita dalis yra tai, dėl ko vakar kilo tam tikras skandalas – visų lygių deputatai Rusijoje nėra kviečiami kariauti. Daug žmonių tame įžiūri neteisingumą – jie priėmė tokį įstatymą, bet jeigu esi regiono ar miesto tarybos deputatas, tau šis įstatymas negalioja“, – laidos metu vardijo M.Lapinskas.

Pats Nikolajus, anot M.Lapinsko – įdomus personažas, gerai iliustruojantis gyvenimo Rusijoje skirtumus.

„Tai yra D.Peskovo sūnus iš pirmosios santuokos, jis ilgą laiką gyveno Jungtinėje Karalystėje su mama ir patėviu, net gavo patėvio pavardę.

Jis yra ne tik tinkamo amžiaus vykdyti tą rusišką mobilizaciją, jis taip pat, pagal visas geriausias tradicijas, Didžiojoje Britanijoje girtas yra sukėlęs muštynes ir buvo už tai nuteistas.

Dabar jis yra tokios įstaigos „Doner burger“ bendrasavininkas, buvo televizijos prodiuseris. Personažas ganėtinai spalvingas“, – pasakojo komunikacijos ekspertas.

„Jo tėvas, būdamas Kremliaus atstovu spaudai, jį pasikvietė. Šiaip pasiekimų gyvenime ar versle nedemonstruojančio N.Peskovo „Instagrame“ pilna prabangiausių automobilių, „Harley-Davidson“ motociklų ir skrydžių privačiais lėktuvais.

Galima įsivaizduoti, kad tas, kas patenka į Kremliaus orbitą ir yra jam lojalus, gauna daugybę dalykų. Ir į kariuomenę, kaip kitiems paprastiems žmonėms, eiti nereikia, iš Rusijos bėgti irgi nereikia“, – kalbėjo M.Lapinskas.

Pabėgimo krypčių yra

Tuo metu likusi Rusijos dalis, V.Putinui paskelbus dalinę mobilizaciją, ieško būdų, kaip pasprukti iš šalies.

„Jų desperacijos požymis, kaip skelbia pardavimų kanalai – skrydžių bilietai yra išpirkti keliom dienom į priekį. Rusai turi galimybę tiesiogiai skristi į Turkiją, į Dubajų, nors ten skristi yra gana brangu, taip pat į Jerevaną, Centrinės Azijos šalis.

Dabar kilo toks nedidelis skandaliukas dėl to, kad susidarė milžiniškos eilės prie Buriatijos ir Mongolijos sienos. Šiandien Rusijos pareigūnai ėmėsi aiškinti, kad šios eilės yra ne paskelbtos mobilizacijos pasekmė, bet „artimos draugystės tarp Buriatijos ir Mongolijos požymis“.

Žmonės staiga, rugsėjo 21 dieną, prisiminė, kad šalia yra tokia nuostabi šalis Mongolija, ir kad kaip tik trečiadienis ar ketvirtadienis yra tinkamas važiuoti į Mongoliją, susikrovus visą mantą“, – juokėsi M.Lapinskas.

Nors nemaža dalis Vakarų valstybių uždarė savo sienas Rusijos piliečiams, M.Lapinskas pastebi, kad rusai dar turi, kur traukti.

Anot jo, turtingiausi rusai vyks į Dubajų ar Tailandą. Vidutinės klasės Rusijos piliečiai rinksis Turkiją, tuo metu mažiau pinigų turintys rusai vyks į Sakartvelą, Armėniją ir tą pačią Mongoliją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.