Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Nuo penktadienio sumažėjo vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą mokesčiai.
Nuo penktadienio sumažėjo vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą mokesčiai.
Šilalės rajone esančiame kaime Vita ir Edgaras Laurinavičiai įrengė moliūgų savitarnos parduotuvę, nes, užderėjus gausiam moliūgų derliui, šeima suprato, kad pati visų šių gėrybių neįveiks.
Šilalės rajone esančiame kaime Vita ir Edgaras Laurinavičiai įrengė moliūgų savitarnos parduotuvę, nes, užderėjus gausiam moliūgų derliui, šeima suprato, kad pati visų šių gėrybių neįveiks.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 4:54 PM

Melnragė

Šalia Odesos vardu pavadinto neseniai įrengto pasivaikščiojimų tako Melnragėje jau stovi ukrainiečių padovanotas stilizuotas inkaras. Ant akmens pritvirtintas širdies pavidalo inkaras pastatytas Odesos gimtadienio, kuris švenčiamas rugsėjo 2-ąją, išvakarėse.

120 kilogramų sverianti ukrainiečių dovana – dviejų metrų aukščio bronzinis inkaras – atkeliavo liepą. Taip ukrainiečiai atsidėkojo klaipėdiečiams už palaikymą ir paramą karo metu.

Neringa

Nuo penktadienio sumažėjo vietinės rinkliavos už įvažiavimą į Neringą mokesčiai. Vasarą už lengvąjį automobilį reikėjo mokėti 30 eurų, dabar – 10 eurų. Kaina už kemperį sumažėjo trečdaliu – nuo 30 iki 20 eurų. Didesni įvažiavimo mokesčiai galiojo nuo birželio pirmosios.

Nuo lapkričio pirmosios mokesčiai dar labiau sumažės – už lengvąjį automobilį teks mokėti tik penkis eurus. Nemokamai į Kuršių neriją bus galima įvažiuoti lapkričio 1 ir 2 dienomis, Pasaulinę turizmo dieną bei Stintapūkio šventę.

Alytus

Apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus pastatas, esantis Gardino gatvėje, pakeitė savo išvaizdą, kai šiomis dienomis darbą baigė gatvės menininkas K.Petrulis, žinomas kaip Trexus.

Alytiškiai teigia, kad pastatas iki tol buvo tvarkingas, bet neįdomus, todėl pokyčiai džiugina. Menininko sukurtas piešinys simbolizuoja šviesios vaikystės idėją, ragina išgirsti vaiko balsą.

Žalioji giria

86 metų panevėžietė, antradienį popiet išvykusi uogauti į Panevėžio rajone esančią Žaliąją girią, pasiklydo ir pradingo. Sėdusi į autobusą garbaus amžiaus panevėžietė išlipo kelio Panevėžys–Vabalninkas 9-ajame kilometre.

Uogautojai negrįžus artimieji puolė skambinti telefonu. Atsiliepusi moteris pasiguodė, kad pasiklydo. Artimieji kreipėsi pagalbos į policiją, buvo pradėta paieška. Į mišką buvo pasiųsti policininkų ekipažai, kinologas su šunimi. Pareigūnai telefonu palaikė ryšį su pradingėle, bet vėliau jis nutrūko.

Vakar popietę moteris miške buvo rasta. Ji buvo gyva, tiktai nusilpusi.

Marijampolė

Dramos teatras, švenčiantis 80-mečio jubiliejų, žiūrovus pakvietė į festivalį „Įžiebta rampa“. Vakaras buvo skirtas pirmajai premjerai, įvykusiai 1942 m. rugsėjo 12 d. Anuomet žiūrovai išvydo P.Vaičiūno dramą „Sudrumstoji ramybė“.

Žiūrovams buvo pademonstruotas dokumentinis filmas „Gyvieji teatro puslapiai“, kuriame prisiminimais dalijosi buvę šio teatro aktoriai E.Žebertavičiūtė, D.Kazragytė, S.Sipaitis, D.Auželis, režisierius V.Pauliukaitis ir kiti.

Rokiškis

Miesto pakraštyje, Obelių plento ir Panevėžio gatvės sankryžoje, susidūrė dvi lengvosios mašinos. Automobiliu „Toyota“ važiavęs 57 metų vairuotojas suko ir nepraleido tiesiai važiuojančio automobilio „Chrysler“, kurį vairavo 33 metų vyras.

„Chrysler“ priekiu rėžėsi į „Toyota“ šoną. Medikai apžiūrėjo vairuotojus, bet nė vieno neprireikė guldyti į ligoninę.

Marijampolė

Kvietiškio dvarvietės parke, šalia kolegijos ir valstybės saugomo Sukilėlių ąžuolo, kultūros klubo „Aistuva“ iniciatyva buvo pastatytas paminklas (skulpt. R.Kupčikas), įamžinantis Sūduvos 600 metų jubiliejų bei 1831 m. sukilimo įvykius.

Istorikų teigimu, šioje vietoje buvo palaidoti žuvę sukilėliai. 1831-ųjų balandį Kvietiškio dvaro laukuose beveik 4 tūkst. Užnemunės sukilėlių susikovė su Rusijos imperijos kariuomene. Prie žuvusiųjų kapo pastatytas kryžius anuomet buvo ne kartą nugriautas, spėjama, dvarininko nurodymu, todėl toje vietoje buvo pasodintas ąžuolas, išlikęs iki mūsų dienų.

Gargždai

Atnaujintas parkas Minijos slėnyje tampa dar patrauklesnis – čia baigiami tiesti takai, įrengiamas apšvietimas, netrukus žmonių lauks poilsio ir sporto aikštelės. Prieš keletą metų nusprendus tvarkyti parką buvo iškirsti beverčiai krūmai, pavojų keliantys seni medžiai.

Į Minijos upės pakrantę atvežta smėlio, pastatyti suolai-gultai. Parke baigiami tiesti Šeimos ir Istorijos takai su asfalto danga. Dabar svarbiausia – sutvarkyti pagrindinius laiptus.

Jurbarkas

Savivaldybės bei bendrovės „Jurbarko komunalininkas“ atstovai, įvertinę vis blogėjančią senosiose kapinėse stovinčios šimtametės koplyčios būklę, nusprendė pastatą gelbėti. Per kiaurą stogą į koplyčią lyja ir sninga, prikrinta lapų, senovinį pastatą gadina sužėlę vijokliai.

XIX a. koplyčia nėra įtraukta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Sovietmečiu istorinis statinys buvo suniokotas. Maždaug prieš penkis dešimtmečius buvo užmūrytos visos langų ir durų angos. Savivaldybė iki šiol nežino, kas yra šios koplyčios savininkai. Jeigu jie neatsiras, statinys gali būti paskelbtas bešeimininkiu.

Tikimasi, kad kas nors suteiks informacijos apie šią koplyčią bei į jos sieną įmūrytas paminklines lentas su šiose kapinėse palaidotų kilmingų jurbarkiškių pavardėmis.

Rokiškis

Miesto pakraštyje, Obelių plento ir Panevėžio gatvės sankryžoje, susidūrė dvi lengvosios mašinos. Automobiliu „Toyota“ važiavęs 57 metų vairuotojas suko ir nepraleido tiesiai važiuojančio automobilio „Chrysler“, kurį vairavo 33 metų vyras.

„Chrysler“ priekiu rėžėsi į „Toyotos“ šoną. Medikai apžiūrėjo vairuotojus, tačiau nė vieno neprireikė guldyti į ligoninę.

Panevėžys

Netoli autobusų stoties kioske prekiaujantis 24 metų vyras vidury baltos dienos patyrė pirkėjo akibrokštą. Kaip vėliau tyrėjams teigė prekeivis, atėjęs nepažįstamas vyras norėjo nusipirkti cigarečių. Pardavėjas pasitikslinęs, kokio pavadinimo rūkalų jis nori.

Akivaizdu, kad toks klausimas pirkėją supykdė. Staiga iš kišenės išsitraukęs kažkokį plastikinį daiktą vyras jį metė į pardavėją. Nuo smūgio prekeivis neišsisuko, bet nebuvo sužeistas. Tada rūkalius pakėlė numestą daiktą ir nuėjo šalin.

Panevėžys

Savanorių aikštėje pareigūnų dėmesį patraukė 18 metų jaunuolis. Iškratę jį patruliai kuprinėje aptiko marihuanos, gaunamos iš kanapių.

Po geros valandos toje pat vietoje buvo sustabdytas 21 metų jaunuolis. Jis kuprinėje turėjo maišelį su baltais milteliais. Laisvės aikštės prieigose patruliai pastebėjo vieno daugiabučio namo kieme stovinčius tris 27 metų, 30 metų ir 32 metų vyrus. Trijulė taip pat turėjo baltų miltelių.

Panevėžys

Netoli S.Kerbedžio gatvės daugiabučio namo kieme moteris rado apvogtą automobilį „Škoda“. Į vidų patekti nusikaltėliams buvo juokų darbas – mašinos durų spyna buvo sugedusi, todėl šeimininkai jų nerakindavo.

Be to, jie viduje buvo palikę ne tik 80 eurų, bet ir moteriai priklausančio kito automobilio BMW raktus. Radę raktus vagys turėjo iš džiaugsmo trinti rankas – jiems beliko tik patikrinti, kuriai aikštelėje stovinčiai mašinai jie tinka. Tuomet sėdę į svetimą BMW vagys išvažiavo. Patirtą nuostolį nukentėjėliai įvertino 4,2 tūkst. eurų.

Balsiai

Šilalės rajone esančiame kaime Vita ir Edgaras Laurinavičiai įrengė moliūgų savitarnos parduotuvę, nes, užderėjus gausiam moliūgų derliui, šeima suprato, kad pati visų šių gėrybių neįveiks. Tai, kas šiuo metu matoma nuotraukose, moters teigimu, tik derliaus pradžia – begalė moliūgų dar guli laukuose.

„Didžiausias moliūgas pernai svėrė apie 60 kg. Šįmet tokių nėra, jie mažesni, tik labiau prinokę, ryškesnės spalvos. Pernai moliūgų galiausiai net pritrūkome. Daug dovanojome, vežėme į mokyklas vaikams puošti prieš Heloviną. Kiek turėjome, tiek pardavėme arba išdalijome“, – sakė V.Laurinavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.