K. Budrys neatmeta, kad Lietuva sieks nubausti fizinį barjerą gadinančius Baltarusijos pareigūnus

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys tikina, kad Lietuva sieks nubausti fizinį barjerą gadinančius Baltarusijos pareigūnus, nes tai, anot jo, yra akivaizdi provokacija. K. Budrys pabrėžia, kad, siekiant apsaugoti Lietuvos sieną su Baltarusija, bus ne tik papildomai sustiprintas jos stebėjimas, tačiau taip pat bus ieškoma būdų fiziniam šios veiklos užkardymui.

K.Budrys.<br>T.Bauro nuotr.
K.Budrys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-27 08:56, atnaujinta 2022-09-28 08:48

„Žinoma, kad tai yra viena iš siekiamybių (nubausti Baltarusijos pareigūnus – ELTA). Pirmiausia mūsų interesas, (...) kad tie gadinimai liautųsi, nes tai yra ir Lietuvos sienos pažeidimas, ir Lietuvos turto gadinimas. Be to, regioninė situacija yra ne tokia, kad mes čia turėtume ant sienos matyti provokacijomis užsiiminėjančią kaimyninę valstybę“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė K. Budrys.

Anot prezidento patarėjo, nuo šių metų pradžios jau buvo fiksuota apie 300 pasienyje su Baltarusija pastatyto fizinio barjero pažeidimų. Todėl, pažymi jis, ketinama imtis visų įmanomų priemonių, kad sienos saugumas būtų sustiprintas.

„Suprantame, kad papildomos ir sienos stebėjimo sistemos, ir diegimas kitų priemonių, taip pat ir sąlygų sudarymas geresniam patruliavimui valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams, plius galimybė pasitelkti ir kitas institucijas, tai šių priemonių visuma turėtų sumažinti tokių incidentų skaičių“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

K. Budrio teigimu, Baltarusijos pareigūnus veiksmus bus siekiama sustabdyti ir fiziškai. Vis tik, kaip konkrečiai tai bus įgyvendinta, prezidento patarėjas neatskleidė.

„Fiziškai tai padaryti sudėtinga, bet mes ieškome ir ieškosime užkardyti ir fiziškai tokią veiklą (...) Mes turime ne vieną instituciją, ne vieną išmanų pareigūną ir tikrai atrasime ne vieną sprendimą, kaip tai būtų galima padaryti. Aš tikrai neįgarsinsiu dabar į eterį“, – nurodė K. Budrys.

ELTA primena, kad pirmadienį vykusiame Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje  aptartos valstybės sienos su Baltarusija apsaugos stiprinimo priemonės, turinčios papildyti fizinio barjero įrengimą ir užkardyti nelegalią migraciją. Sutarta, kad Baltarusijos pareigūnų veiksmai, kai pažeidžiama Lietuvos Respublikos siena ir gadinamas fizinis barjeras, laikytini sąmoningomis provokacijomis didinant įtampą ties išorine NATO siena.

Atsižvelgiant į įtemptą situaciją, VGT nutarė rekomenduoti Vyriausybei peržiūrėti Valstybės sienos priedangos planą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.