L. Slušnys kritikuoja siūlymą tikrinti parlamentarų blaivumą: to neleidžia jokie teisės aktai

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Linas Slušnys kritiškai vertina valstiečio Arvydo Nekrošiaus pasiūlymą Seime tikrinti parlamentarų girtumą.

Valdas Rakutis, Linas Slušnys, Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Rakutis, Linas Slušnys, Antanas Matulas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Vinkus, Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antanas Vinkus, Linas Slušnys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2022, 9:51 AM

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys pasiūlė idėją tikrinti politikų blaivumą prieš kiekvieną plenarinį posėdį, po to, kai trečiadienį Seimo valdyba nusprendė suteikti galimybę potencialiems maisto tiekėjams prekiauti lengvaisiais alkoholiniais gėrimais Seimo rūmų maitinimo vietose.

Reaguodamas į valstiečio iniciatyvą, konservatorius L. Slušnys pastebėjo, kad nei Seimo statutas, nei konstitucinės Seimo nario teisės nenumato galimybės tikrinti parlamentaro blaivumą ir skelbti tokią informaciją viešai.

„Nelabai kas nors gali šitą žingsnį daryti. Tai siūlydamas tokį veiksmą, jis (A. Nekrošius – ELTA) tiesiog atlieka komedijinį veiksmą – bando sukurti kažkokį tai sau dalyką, kuris yra visiškai neįgyvendinamas pagal jokius teisės aktus“, – LRT radijui sakė L. Slušnys, pridurdamas, kad nepalaiko vakarykščio Seimo valdybos nutarimo.

Paklaustas, ar būtų įmanoma patikrinti parlamentarų blaivumą, jeigu šie savanoriškai sutiktų būti patikrinti, politikas toliau ironizavo.

„Įmanomas, jeigu mes savanoriškai visi pasirašom ir draugiškai visi vienodai pučiam į alkotesterį – tai tada dar įrengsim stacionarų alkotesterį, kad pro duris įeina tiktai jeigu neturi promilių“, – kalbėjo jis.

Tuo metu parlamento vadovybės sprendimą pasveikinęs liberalas Andrius Bagdonas sutinka, kad įtarimų dėl kai kurių Seimo narių blaivumo yra kilę. Tą pastebėjo ir kita valstiečių narė Ligita Girskienė, savo feisbuke rašiusi, kad „šiandien bent kelis Seimo narius galėčiau išvardinti, kurie nepraeitų mano kolegos A. Nekrošiaus pasiūlytos kontrolės“.

„Man atrodo, kad dalis tiesos Girskienės pasakyme tikrai yra. Reikėtų didinti kontrolę ir galbūt atsakomybę tų Seimo narių, dėl kurių kyla parlamentarei įtarimas“, – samprotavo politikas.

Tačiau jis pabrėžė, kad visoms maitinimo įstaigoms, kur jos beveiktų – Seime ar už jo ribų – turėtų būti taikomi vienodi standartai.

„Kaip ir bet kuri kita viešojo maitinimo įstaiga Lietuvoje – taip pat ir Seime veikianti kavinė – turėtų turėti tokias pat teises kaip ir visos kitos kavinės. Tai man atrodo, kad toks parodomasis tuometinio Seimo pirmininko Valinsko sprendimas buvo daugiau šou elementas“, – sakė A. Bagdonas.

Jis pabrėžė, kad 2008 metais priimtas draudimas tebuvo parodomasis veiksmas, mat Seime ir toliau buvo galima rasti alkoholinių gėrimų – netgi parlamento vadovybės kabinetuose.

„Tuo pat metu pas tuometinį Seimo pirmininką, anot tuo metu dirbusių parlamentarų, buvo galima išvysti ir degtinės butelį, ir kitų gėrimų. Tai man atrodo, kad būkim patys sąžiningi prieš save“, – ragino jis.

Tuo metu praėjusiose Seimo kadencijoje alkoholio kontrolę griežtinęs valstietis Aurelijus Veryga sako nesuprantąs, kodėl Seimo valdyba anuliavo ankstesnės parlamento vadovybės nutarimą. Jis nerimavo, kad parlamentas rodo prastą pavyzdį visuomenei. „Darbo vietoj yra negeriama. Seime yra buvę gėdingų tikrai atvejų, kurie Seimui garbės nedarė. Manau, kad morališkai mes elgiamės labai neteisingai, prašydami iš visuomenės būti atsakingais, darbo metu nebūti apsvaigusiais, patys priimdami tokius sprendimus, kurie rodo visiškai priešingą pavyzdį“, – akcentavo buvęs Sveikatos apsaugos ministras.

ELTA primena, kad trečiadienį Seimo valdyba nusprendė leisti parlamento rūmų maitinimo įstaigoms prekiauti ne stipresniais nei 15 proc. alkoholiniais gėrimais. Viliamasi, kad toks leidimas padėtų pritraukti įmonę, teikiančią maitinimo paslaugas parlamentarams. Seimo valdyba 2016 m., kada parlamente dominavo Ramūno Karbauskio vedami valstiečiai, buvo priėmusi sprendimą parlamento maitinimo įstaigose nebeprekiauti alkoholiu. Kaip tuo metu tikino iniciatoriai, Seimas yra ne ta vieta, kurioje turėtų būti geriami alkoholiniai gėrimai.

Seimo kavinėse bei restorane ir iki valstiečių valdžios buvo kelerius metus neleista prekiauti alkoholiniais gėrimai. Tokie sprendimai buvo priimti buvusio parlamento vadovo Arūno Valinsko iniciatyva. Tačiau Lietuvai pirmininkaujant ES, galimybė įsigyti alkoholinių gėrimų Seimo restorane bei valgykloje buvo grąžinta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.