Dialogas tarp Prezidentūros ir valdančiųjų vis dar nevyksta: inicijuoti susitikimo nenori nė viena pusė

Prieš porą savaičių, Seimo mažuma susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda. Toks susitikimas, pasak jo dalyvių, buvo organizuotas opozicijos iniciatyva. Visgi, po diskusijų, prezidento patarėjas Povilas Mačiulis teigė, jog prezidentas „tikisi, kad pavyks visiems sėsti dirbti prie vieno bendro stalo“.

Arūnas Dulkys, Gitanas Nausėda, Jurgita Šiugždinienė, Kęstutis Navickas, Gintarė Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dulkys, Gitanas Nausėda, Jurgita Šiugždinienė, Kęstutis Navickas, Gintarė Skaistė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-30 08:27

„Šiuo Lietuvai sudėtingu laikotarpiu tikrai norėtųsi, kad būtų kiek įmanoma daugiau susikalbėjimo“, – žurnalistams teigė P. Mačiulis, pridurdamas, jog „kalbėtis reikia su visais, o labiausiai su tais, kurie nori kalbėtis“.

Tačiau kol kas nė valdančioji koalicija, nė Daukanto aikštė kalbėtis nežada – pakvieti sėsti prie bendro stalo neketina nė viena pusė. Valdantieji laukia prezidento kvietimo, o šis tikisi iniciatyvos iš Seimo daugumos.

Prezidentūra: susitikti su valdančiaisiais neplanuojama

Paklaustas, ar Prezidentūra planuoja susitikimą su Seimo daugumos atstovais, G. Nausėdos atstovas Ridas Jasiulionis akcentavo, jog ankstesnį prezidento susitikimą su opozicija inicijavo pati parlamento mažuma. Anot padėjėjo, „prezidentas atsiliepė į jų kvietimą“, todėl pats analogiško pokalbio su valdančiosios koalicijos politikais inicijuoti neketina.

„Kaip nebuvo (iš Prezidentūros – ELTA) iniciatyvos dėl opozicinių frakcijų, taip neplanuojama ir atskirai su valdančiaisiais susitikti“, – Eltai nurodė R. Jasiulionis.

Prezidento atstovas pabrėžė, kad susitikimas su valdančiųjų politikais gali įvykti tik jiems patiems išreiškus tokį lūkestį.

„Kai Povilas Mačiulis komentavo, buvo paklaustas, ar bus toks susitikimas su valdančiosiomis frakcijomis, jis yra sakęs – žinoma, jeigu bus tokia iniciatyva, bus ir susitikimas“, – pridūrė jis.

R. Jasiulionio teigimu, kol kas Prezidentūra iš Seimo daugumos frakcijų nėra gavusi jokio kvietimo susitikti.

„Aš negirdėjau tokių inciatyvų“, – sakė jis.

J. Razma: mes nematom labai daug prasmės tokiems pokalbiams

Organizuoti bendro susitikimo su koalicijos partneriais ir prezidentu nežada ir Seimo konservatoriai. Pasak Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) seniūno pavaduotojo Jurgio Razmos, „vargu ar gims tokios inciatyvos“. Visgi, sulaukę kvietimo bendrai diskusijai, joje valdantieji dalyvautų, sako konservatorius.

„Aš negirdėjau, kad kas nors iš valdančiųjų, kviečiamas pas prezidentą ateiti kalbėtis, atsisakytų. Nemanau, kad yra pagrindo leistis į tokius samprotavimus ir sakyti, kad ne visi čia nori kalbėtis. Aš manau, kad kalbėtis gali visi“, – Eltai teigė politikas.

Kaip ir P. Mačiulis, Seimo vicepirmininkas pastebėjo, kad „kai laikas yra sunkus, tai santarvė yra ypač pageidautina“.

Tačiau kartu, politikas abejoja tokių pokalbių būtinybe – anot jo, Vyriausybė turi savo politinius planus ir poreikio prezidento konsultacijoms nėra.

„Mes nematom labai daug prasmės tokiems pokalbiams. Vis tiek turi mūsų Vyriausybė programą, turi priemonių planą, reaguojant į energetinę krizę. Tai tikrai niekada neatsisakom padiskutuoti, bet kad reiktų dar čia kažkokios pagalbos, globos – tai tikrai taip nėra“, – aiškino J. Razma.

Jis pabrėžė, kad pokalbius su parlamentinėmis frakcijomis ar politinių partijų atstovais turėtų organizuoti pats prezidentas, o tokių atvejų, kai valdančioji koalicija kreiptųsi į prezidentą, prašydama suorganizuoti pokalbį ar susitikimą su opozicija, politikas neprisimena.

„Aš sakau, kadangi prezidentas, vis dėlto, yra vienasmenis aukščiausias pareigūnas, tai aš manau, kad tos iniciatyvos turėtų iš ten ateiti“, – samprotavo jis.

„Kai yra svarbios aktualijos, visada prezidentai inicijuoja tokius pokalbius“, – pridūrė jis.

V. Mitalas: nesijausiu blogai dėl to, kad prezidentas mūsų nekviečia

Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas antrina J. Razmai ir taip pat laukia kvietimo pokalbiui iš Daukanto aikštės. Jis pastebi, kad kitaip nei kitos Seimo frakcijos, „laisviečiai“ per visą prezidento kadenciją neturėjo atskiro susitikimo su šalies vadovu – bendraujama tik su šalies vadovo patarėjais.

„Tai prezidentas gyvena savo rūmuose, kviečia žmones susitikti, opoziciją yra ne kartą pakvietęs, tai aš tikrai nesijausiu blogai dėl to, kad jisai mūsų nekviečia. Bet logika reikalautų – kas čia pirmas turėtų kokį žingsnį žengti – kad prezidentas <...>, jeigu jam ta vienybė rūpi“, – Eltai sakė Seimo vicepirmininkas, pabrėždamas, kad prezidentui pakvietus, jis susitikime su šalies vadovu sudalyvautų.

„Laisviečio“ teigimu, klausimų, kuriuos norėtųsi aptarti su šalies vadovu, apstu – ir ne tik susijusių su vidaus politika. Viešojoje erdvėje vėl kilus diskusijoms dėl to, kas turėtų atstovauti Lietuvą Europos Vadovų Taryboje, V. Mitalas mano, kad pasikalbėti apie prezidento darbą europiniu lygmeniu būtų naudinga.

„Ką prezidentas asmeniškai padarė Europos Vadovų Taryboje, skambindamas dešimtims vadovų ir bandydamas sutelkti paramą tai dujų kainų ribai? Tai svarbus klausimas“, – svarstė jis.

„Aktualijų yra, bet kas aš, kad siūlyčiausi“, – pridūrė politikas.

ELTA primena, kad Seimo opozicija su prezidentu G. Nausėda susitiko rugsėjo viduryje – tada parlamento mažumos frakcijų atstovai teigė, kad nemato iš valdančiųjų rimtų veiksmų, sprendžiant išaugusių elektros kainų problemą. Apsilankymą Prezidentūroje jie mate kaip būdą pasiųsti gyventojams žinią, kad nuo svarbių sprendimų priėmimo jie nėra nusišalinę. Tuo metu P. Mačiulis atkreipė dėmesį, jog prezidento vertinimu, pozicija ir opozicija turėtų dirbti bendriau ir girdėti vieni kitų pasiūlymus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.