Iškalbinga publikos reakcija pasitikta V. Putino kalba: vienu palyginimu ištrynė visas raudonąsias linijas

Iškilminga ceremonija, vėlavimas, svetimų žemių prisijungimas ir Vakarų žeminimas, – Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalba, rodos, staigmenų nepateikė. Paskelbęs apie keturių Ukrainos teritorijų aneksiją Kremliaus vadovas išliko klasiškas nepraleisdamas progos užsiminti ir apie branduolinį ginklą.

Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Stop kadras.
Vladimiras Putinas.<br>Stop kadras.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Alvydas Medalinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Alvydas Medalinskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 6:33 PM, atnaujinta Oct 1, 2022, 10:16 AM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti ekspertai įvertino, kokią žinutę Vakarams norėjo pasiųsti V.Putinas ir ko iš jo tikėtis toliau.

„Jei rusui duodi pirštą, jis suvalgys visą tavo kūną“, – perspėjo karybos ekspertas Darius Antanaitis.

A.Medalinskas: norėjo pabrėžti, kad ne jis sulaužė branduolinio ginklo nenaudojimo tabu

Ukrainoje šiuo metu esantis politologas Alvydas Medalinskas pastebi, kad didžioji dalis V.Putino kalbos buvo adresuota Vakarams.

„Iš principo V.Putinas siunčia signalus Vakarams, kad šie spaustų Ukrainą sėstis prie derybų stalo, neva jis yra pasirengęs derėtis, bet bent jau dėl šitų keturių teritorijų, kurias jis aneksavo, jau nekalbant apie Krymą, kalbos nebus. Kartu jis primena apie branduolinio ginklo panaudojimą“, – portalui lrytas.lt aiškino A.Medalinskas.

V.Putinas savo daugiau nei pusvalandį trukusiame pasisakyme tvirtino, kad JAV yra „vienintelė šalis pasaulyje, du kartus panaudojusi branduolinį ginklą“. „Beje, jie sukūrė precedentą“, – teigė jis.

Kaip aiškino politologas, Kremliaus vadovui buvo svarbu pabrėžti, kad ne jis sulaužė branduolinio ginklo nenaudojimo tabu.

„Nors yra visiškai aišku, kad po to, kai branduolinis ginklas buvo panaudotas Japonijoje, buvo padaryti visi susitarimai, kurie tolesnį branduolinio ginklo panaudojimą padarė negalimu, nes žmonija pamatė, kokias siaubingas pasekmes neša tiek to ginklo panaudojimas, tiek išbandymas, ką darė įvairios šalys.

V.Putinui buvo labai svarbu parodyti, kad ne jisai yra blogietis, tradiciškai nukreipti kritikos kreivę į JAV ir į Vakarus“, – svarstė A.Medalinskas.

Jis teigė negalintis atmesti, kad Rusijos vadovas iš tiesų ryšis panaudoti taktinį branduolinį ginklą Ukrainoje. Tai priklausys ir nuo kitų šalių reakcijos.

„Klausimas, kaip į šitą kalbą sureaguos Vakarų šalys, o taip pat ir Kinija, Indija. Ar joms patiks tokie grasinimai ir kalbos? O tokia šalis, kaip Kinija, tikrai turi labai daug rimtų instrumentų priversti V.Putiną nutilti ir nesielgti taip beprotiškai, statant visą pasaulį ties didelės katastrofos riba“, – tvirtino politologas.

D.Antanaitis: V.Putino tikslas išlieka toks pats

Karybos ekspertas D.Antanaitis portalui lrytas.lt teigė, kad V.Putinas savo kalboje nieko naujo nepasakė, nes apie tai, kaip Luhansko ir Donecko apskritys esą sutinka prisijungti prie Rusijos, jau buvo prasitarta karo pradžioje.

„Jiems nepavyko pasiekti mistifikuotos Ukrainos „denacifikacijos“ ir „demilitarizacijos“ – nepavyko nuversti teisėtos Ukrainos valdžios ir sugriauti Ukrainos kariuomenės, todėl jiems reikėjo pakeisti savo operacijos tikslus ir užimti Chersoną ir Zaporožę.

Chersonas svarbus, kad aprūpintų okupuotą Krymą vandeniu, o Zaporožė – kad aprūpintų elektra“, – įvardijo D.Antanaitis.

Anot jo, V.Putino kalba įneš tik dar daugiau skilimų tarp jo šalininkų, dar labiau padidins socialinių neramumų galimybę Rusijoje.

D.Antanaičio teigimu, tai, kad V.Putinas paskelbė aneksavęs Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporožės sritis, iš principo nieko nekeičia – net ir branduolinio ginklo panaudojimo galimybės.

„Ne tik V.Putinas yra šio karo dalyvis – dar operatyvesnis dalyvis yra Ukraina. Ir tai, kad V.Putinas pareiškė, kad kažkokia teritorija dabar priklauso jam, dar ne faktas, kad ji jam priklauso.

Kad ir ką kalba V.Putinas apie branduolinį ginklą, paskutinį žodį tars ukrainiečiai, – juolab, kad jis šiandien tiesiai šviesiai nepasakė apie jo panaudojimą. Branduolinio ginklo panaudojimo galimybė buvo visada, ir iki Rusijos diktatoriaus pasisakymo, todėl nemanau, kad tai kažką keičia“, – kalbėjo D.Antanaitis.

Karybos ekspertas pastebėjo, kad penktadienio kalboje V.Putinas tik dar kartą pabrėžė, jog okupuotas, dabar neva Rusijai priklausančias teritorijas gins „visomis priemonėmis“. Jis nemano, kad V.Putinas išgirdo amerikiečių perspėjimus dėl kalbų apie branduolinį ginklą arba Rusijos laukiančias pasekmes, jei šis iš tiesų būtų panaudotas.

„V.Putinas pradėjo totalinį karą, rusai patys tai įvardija kaip totalinį karą – arba Rusija, arba Ukraina. Todėl bet kokie racionalūs argumentai, arba žinutės, ar raudonos linijos jo neveiks. Vienintelis dalykas, kas gali paveikti V.Putino diktatūrą, yra grubi jėga“, – įsitikinęs jis.

Paklaustas, ar tokiu atveju, jeigu Rusijai iš tiesų pavyktų užsitikrinti sausumos kelią į Krymą, V.Putinas, įvertinęs patirtus nuostolius, jau pradės reikalauti taikos derybų, D.Antanaitis teigė manantis, kad Kremlius nesustos tol, kol pasieks savo pagrindinį tikslą.

„Jei rusui duodi pirštą, jis suvalgys visą tavo kūną. Todėl, jeigu dabar prasidės derybos, ir, jeigu ukrainiečiai sutiktų su keturių apskričių okupavimu, tik laiko klausimas, kada Rusija pajudės toliau.

Juo labiau, kad V.Putinas sakė, kad jo tikslas – atkurti Sovietų Sąjungą jos buvusiose ribose. Tas pagrindinis, strateginis politinis tikslas yra nepasikeitęs“, – įsitikinęs D.Antanaitis.

Atkreipė dėmesį į publikos reakcijas

Rusijos vidinei auditorijai, anot A.Medalinsko, buvo skirti žodžiai apie tai, kokie Vakarai esą yra supuvę, blogi.

„Tą savo vidinę neapykantą ne tik Ukrainai, bet ir Vakarams, jis išsakė ir šį kartą“, – pastebėjo Ukrainoje esantis politologas.

Kalbos metu jis atkreipė dėmesį į susirinkusios publikos reakcijas.

„Kai V.Putinas pradėjo samprotauti apie branduolinį ginklą ir apie supuvusius Vakarus, plojimai buvo pirmosiose eilėse. Bet toliau, per vidurį, jų nebuvo, o veidai buvo labai įtempti.

Reikia suprasti, kad čia buvo susirinkę Rusijos Federacijos Valstybės Dūmos ir kiti V.Putino, taip sakykime, gerbiami Rusijos žmonės. Taigi iš dalies politinis, ekonominis, kultūrinis elitas“, – pažymėjo politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.