P. Gražulis apskundė teismo sprendimą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui: atitolinta politikui gresianti apkalta

Kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi pripažintas Seimo narys Petras Gražulis penktadienį pateikė skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) ir taip atitolino jam gresiančios apkaltos Seime procesą.

Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 4:14 PM

Parlamentaras apskundė birželio 30 d. Apeliacinio teismo sprendimą palikti galioti žemesnės instancijos nuosprendį skirti 15 064 eurų baudą už piktnaudžiavimą. Valdantieji įsitikinę, kad dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teismo kaltu pripažintam P. Gražuliui turėtų būti inicijuojama apkalta.

„Užregistruotas skundas, ką tik gautas“, – penktadienio popietę Eltai teigė LAT atstovė Rimantė Kraulišė.

P. Gražulis galėjo apskųsti Apeliacinio teismo sprendimą iki spalio 1 dienos. Gavus tokį skundą, LAT svarstys, ar jį priimti ir nagrinėti.

„Jį turėtų nagrinėti rugsėjo mėnesiui sudaryta teisėjų kolegija. Kadangi ji nagrinėja skundus kalendoriškai – nuo pirmos iki trisdešimtos mėnesio dienos, tai šiek tiek tas darbas užsitęsė į kitą mėnesį. Šiandienos skundo šiandien neišnagrinės“, – nurodė LAT atstovė, akcentuodama, kad sprendimo gali tekti laukti savaitę ar dvi.

„Praėjus atranką bus aišku, jeigu jis bus priimtas, bus paskirtas nagrinėjimas“, – pridūrė ji.

Kaip anksčiau Eltai teigė Seimo pirmininkės atstovė Ilona Petrovė, nesulaukus galutinio teismo sprendimo, apkalta P. Gražuliui negalės būti pradėta.

„Pagal Konstitucinės teisės jurisprudenciją apkalta tokiu pagrindu (paaiškėjus, kad padarytas nusikaltimas) negali būti pradedama tol, kol nėra galutinės instancijos teismo (Lietuvos Aukščiausiojo Teismo) sprendimo“, – situaciją paaiškino Seimo vadovės atstovė.

ELTA primena, kad Seimo narys P. Gražulis pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.