VSAT: Lietuva įsileido rekordiškai mažą skaičių Rusijos piliečių

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) nuo rugsėjo 19 d. iš viso neįleido jau 244 į Lietuvą bandžiusių patekti Rusijos Federacijos piliečių. Lietuvos pasieniečių duomenimis, atvykstančiųjų rusų skaičius pastarąją parą ženkliai sumažėjo – įleisti vos 939 Rusijos Federacijos piliečiai.

 Rusai bėga nuo mobilizacijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusai bėga nuo mobilizacijos.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2022, 11:11 AM

„Praeitą parą buvo 24 Rusijos Federacijos piliečiai neįleisti. Bet rekordiškai mažas skaičius apskirtai įleistų – tik 939 asmenys. Tai tokio skaičiaus rugsėjį net nebuvo fiksuota“, – Eltai teigė VSAT atstovas Giedrius Mišutis.

Pasak jo, tai maždaug pustrečio karto mažesnis skaičius nei įprastai buvo įleidžiama iki atvykimo Rusijos Federacijos piliečiams ribojimų įsigaliojo.

„Kodėl mažiau jų atvyko – sunku pasakyti. Gal vis dėl to ta žinia jau eina apie tuos neįleidimo atvejus, apie tą  sugriežtintą kontrolę, apie tai, kad mobilizacija nėra priežastis Rusijos piliečių įleisti“, – svarstė jis.

Iš viso nuo rugsėjo 19 dienos į Lietuvą įleisti 15 483 Rusijos Federacijos piliečiai, neįleisti – 244.

Reaguojant į Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą ir iš to kylančias grėsmes, Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija bei Suomija nusprendė griežtinti Rusijos piliečių atvykimo kontrolę. Nuo rugsėjo 19 d. į Lietuvos Respublikos teritoriją per visus pasienio kontrolės punktus atvykstantiems Rusijos piliečiams nepaprastosios padėties galiojimo metu taikomas individualus sugriežtintas patikrinimas.

Vyriausybės nutarimu patvirtinta, kad per Šengeno išorės sieną į Lietuvą bus įleidžiami tik Rusijos piliečiai ir jų šeimos nariai dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, tarptautinius pervežimus vykdančių ekipažų ir įgulų nariai, tranzitu per Lietuvą vykstantys Rusijos diplomatai, asmenys, turintys ES valstybės išduotą leidimą gyventi, taip pat ilgalaikę Šengeno valstybių nacionalinę vizą ar supaprastinto tranzito dokumentą turintys Rusijos piliečiai.

Taip pat ketvirtadienį priimtas sprendimas padaryti išimtį ir į Lietuvos teritoriją įleisti lietuvių kilmę patvirtinantį ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybės pažymėjimą turinčius Rusijos Federacijos piliečius bei nelydimus nepilnamečius.

Saugumo situacija paaštrėjo ir Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pastarąją savaitę šalyje paskelbus dalinę mobilizaciją. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pranešė, kad ketinama mobilizuoti apie 300 tūkst. žmonių. Vėliau pasirodė pranešimų, kad mobilizuojamųjų skaičius Rusijoje gali pasiekti milijoną žmonių.

Nuo tada daugelyje šalies vietų tvyro panika, nes vyrai šaukiami kariauti prieš Ukrainą. Dešimtys tūkstančių rusų jau pabėgo į užsienį arba dar ketina tai padaryti – todėl daugelis skrydžių bilietų išpirkti arba jie yra labai brangūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.