S. Šedbaras: A. Širinskienės siūlymas gali prieštarauti Konstitucijai E. Dobrowolska: bijo, kad ir kitą kadenciją nevadovaučiau ministerijai

Ketvirtadienį Seimo Lietuvos regionų frakcijos narei Agnei Širinskienei įregistravus Vyriausybės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nustatyti reikalavimą premjero ir ministrų pareigas einantiems asmenims turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir magistro kvalifikacinį laipsnį, valdantieji tokias iniciatyvas vertina skeptiškai.

Agnė Širinskienė, Evelina Dobrovolska, Stasys Šedbaras.<br>Lrytas.lt koliažas
Agnė Širinskienė, Evelina Dobrovolska, Stasys Šedbaras.<br>Lrytas.lt koliažas
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laisvės partijos pateiktus siūlymus kriti<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Laisvės partijos pateiktus siūlymus kriti<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Augustė Lyberytė, ELTA

Oct 6, 2022, 12:30 PM, atnaujinta Oct 6, 2022, 12:33 PM

Parlamento Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras neabejoja, kad tokie Seimo narės siūlymai prieštarauja Konstitucijai.

„Greičiausiai Teisės departamento bus parašyta, kad gali prieštarauti Konstitucijai“, – Eltai sakė politikas.

„Ministras ir Ministras pirmininkas gali būti skiriamas ir iš Seimo narių. O Seimo nariams visi ribojimai ir reikalavimai yra (nustatyti – ELTA) pačioje Konstitucijoje. Vien šiuo aspektu ministrui Seimo nariui negali būti nustatyta jokių papildomų reikalavimų. Vadinasi, pagal lygybės principą, ir kitiems ministrams, kurie nėra Seimo nariai, negalima nustatyti aukštesnių reikalavimų nei ministrams Seimo nariams“, – nurodė jis.

Konservatorius sutiko, kad A. Širinskienės registruotos pataisos primena praėjusią „valstiečių“ vadovaujamą profesionalų Vyriausybę.

„Čia toks, matyt, rinkėjams skirtas, ne valstybės valdymo kokybei skirtas pasiūlymas“, – kalbėjo S. Šedbaras.

Neatmeta, kad A. Širinskienė bando „suvesti sąskaitas“ su teisingumo ministre

Šiuo metu Ministrų kabinete magistro laipsnio nėra įgijusi teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska. Kaip nurodoma Teisingumo ministerijos puslapyje, politikė studijavo Mykolo Romerio universitete, 2011 m. įgijo Teisės ir penitencinės veiklos bakalauro laipsnį, tačiau Interneto ir technologijų teisės magistro studijų E. Dobrowolska nebaigė.

Kiti ministrai yra įgiję magistro, 5 ministrai – Jurgita Šiugždinienė, Arūnas Dulkys, Marius Skuodis, Arvydas Anušauskas bei Gintarė Skaistė – daktaro laipsnius.

S. Šedbaras neatmetė galimybės, jog siūlydama nustatyti išsilavinimo kartelę A. Širinskienė tiesiogiai atakuoja teisingumo ministrę.

„Kiek stebime iš savo (TTK – ELTA) posėdžių, tai tikrai ponia Agnė su teisingumo ministre „labai draugauja“ – turi kažkokių sąskaitų. Jeigu vienintelė yra tik teisingumo ministrė, tai gali būti ir prieš ją kažkaip nukreipta“, – svarstė politikas, pridurdamas, jog net ir įsigaliojus A. Širinskienės siūlymui, reikalavimai būtų taikomi jau kitai, ne Ingridos Šimonytės vadovaujamai Vyriausybei.

E. Dobrowolska: kolegė baiminasi, kad ir kitą kadenciją nevadovaučiau ministerijai

Į A. Širinskienės iniciatyvą sureagavo ir pati ministrė E. Dobrowolska. Ji savo „Facebook“ paskyroje ironizuodama dėkojo parlamentarei ir pateikė savų pasiūlymų.

„Dar pora pasiūlymų, leisiančių patobulinti pataisas: teisingumo ministru gali būti skiriamas tik asmuo įrašytas į advokatų sąrašą, kad niekada jokiam ministrui nekiltų noras kelti drausmės bylų; Seimo nariams <...> užkelti kartelę bent iki mokslo daktaro laipsnio. Tokiu atveju Agnė (Širinskienė – ELTA) su Mindaugu Puidoku galėtų įsteigti politinį komitetą, pavyzdžiui, pavadinimu „Daktarai“, – socialiniame tinkle rašė ministrė.

„Dar nepraėjus nei pusei kadencijos, o jau kolegė baiminasi, kad ir kitą kadenciją nevadovaučiau ministerijai“, – įrašą baigė E. Dobrowolska.

Ironijos siūlymams negailėjo ir I. Šimonytė

E. Dobrowolskai pakomentavus A. Širinskienės registruotas įstatymo pataisas, sureagavo ir Vyriausybės vadovė. Ji pakomentavo teisingumo ministrės įrašą ir pasiūlė leisti balsuoti dėl ateinančių metų biudžeto tik matematikos randos egzaminą išlaikiusiems Seimo nariams.

„Aš irgi pasiūlysiu. Statuto pataisą, kad balsuot dėl biudžeto turi teisę tik valstybinį matematikos egzaminą tų metų pavasarį išlaikę Seimo nariai. O ateityje reikėtų gal ir Konstitucijoje siūlyt įrašyt, kad kitokie net kandidatuot į Seimą negalėtų“, – ironizavo premjerė.

ELTA primena, jog susirūpinusi dėl ministrų kabineto narių išsilavinimo, parlamentarė A. Širinskienė siūlo Vyriausybės įstatyme nustatyti, kad asmenys, skiriami į Ministro Pirmininko, ir ministro pareigas, privalėtų turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir magistro kvalifikacinį laipsnį arba jam lygiavertę kvalifikaciją.

Tokią Vyriausybės įstatymo pataisą įregistravusi parlamentarė siekia suvienodinti įstaigų vadovų ir Vyriausybės vadovo bei ministrų kvalifikaciniai reikalavimus. Politikės manymu, tokios Vyriausybės įstatymo pataisos įsigaliotų 2022 m.gruodžio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.