A. Širinskienės pasiūlymas sulaukė pašaipų: siūlė laikyti ir matematikos brandos egzaminą

Seime kilo susirūpinimas dėl ministrų kabineto narių išsilavinimo – siūloma, kad asmenys, skiriami į premjero ar ministro pareigas, privalėtų turėti aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir magistro kvalifikacinį laipsnį.

Remigijus Žemaitaitis, Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis, Agnė Širinskienė<br>V.Skaraičio nuotr.
 Agnė Širinskienė<br>M.Patašiaus nuotr.
 Agnė Širinskienė<br>M.Patašiaus nuotr.
Evelina Dobrowolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrowolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Žalimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Žalimas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Širinskienė<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 7:31 PM, atnaujinta Oct 7, 2022, 7:32 PM

Įstatymo pataisą įregistravusi parlamentarė Agnė Širinskienė taip siekia suvienodinti įstaigų vadovų ir Vyriausybės vadovo bei ministrų kvalifikacinius reikalavimus.

„Ministrų kabinetas dabar svarstomoje valstybės tarnybos reformoje siūlo, kad visų institucijų vadovai turėtų ne mažesnį kaip magistro išsilavinimą. Manau, kad yra nuoseklu, jog ir ministrų kabinetas, ministerijų vadovai ir Vyriausybės galva taip pat tokį patį reikalavimą turėtų – magistro išsilavinimą“, – teigė A.Širinskienė.

Penki ministrai – Jurgita Šiugždinienė, Arūnas Dulkys, Marius Skuodis, Arvydas Anušauskas ir Gintarė Skaistė – turi daktaro laipsnį, kiti – magistro. Vienintelė magistro laipsnio neįgijusi yra teisingumo ministrė Evelina Dobrowolska.

„Jai liko tik apsiginti magistro darbą – tai tikrai nėra labai sudėtinga. Yra numatytas pereinamasis laikotarpis, tai manau, ji tą per metus laiko tikrai padarytų“, – svarstė A.Širinskienė.

Ministrė savo ruožtu nuo komentarų susilaikė. Vis dėlto socialiniame tinkle „Facebook“ ji vėliau pateikė ironišką pasiūlymą.

„Seimo nariams, kaip turintiems didžiulę atsakomybę balsuojant už biudžetą ir konstitucinius įstatymus, užkelti kartelę bent iki mokslų daktaro laipsnio. Tokiu atveju Agnė su Mindaugu Puidoku galėtų įsteigti politinį komitetą, pvz. pavadinimu „Daktarai“, – rašė E.Dobrowolska.

Po įrašu pasisakė ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Aš irgi pasiūlysiu. Statuto pataisą, kad balsuoti dėl biudžeto turi teisę tik valstybinį matematikos egzaminą tų metų pavasarį išlaikę Seimo nariai. O ateityje reikėtų gal ir Konstitucijoje siūlyti įrašyti, kad kitokie net kandidatuoti į Seimą negalėtų“, – sureagavo I.Šimonytė.

A.Širinskienė sako – galėtų inicijuoti ir pataisas dėl Seimo narių išsilavinimo.

„Seimo nariai, kadangi jie yra renkami politikai, tai jų reikalavimai turėtų būti numatyti Konstitucijoje. Jeigu valdantieji pritartų, aš labai mielai tuos pasiūlymus registruočiau“, – tvirtino Seimo Regionų frakcijos narė.

„O kodėl apsiriboti tik magistru? Tai reikėtų apsaugoti Seimą ir Vyriausybę, pavyzdžiui, nuo kvailų ir nesveikų žmonių – tada reikėtų ir sveikatos pažymėjimą įtraukti. Tada būtų visai gražu“, – svarstė apžvalgininkas Rimvydas Valatka.

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas atkreipė dėmesį, kad parlamentarės siūlymas nustatyti išsilavinimo reikalavimus politikams prieštarauja Konstitucijai.

„Ministrai, kaip ir Seimo nariai, yra politikai, ir jiems nėra keliami išsilavinimo reikalavimai formaliai pagal Konstituciją. Tai visiškai paaiškinama. Vienintelė profesinė valdžia, kuriai keliami išsilavinimo reikalavimai, yra ne kas kita, o teisminė valdžia“, – pažymėjo D.Žalimas.

A.Širinskienė siūlymą dėl ministrų kabineto išsilavinimo įregistravo artėjant nenumatytam plenariniam posėdžiui, kuris vyks pirmadienį. Pagrindinis posėdžio klausimas – būtent valstybės tarnybos reforma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.