Šiauliuose pradėtos trečiojo karinio miestelio statybos

Šiauliuose penktadienį pradėtos trečiojo karinio miestelio statybos, pranešė Krašto apsaugos ministerija (KAM).

 Šiauliuose pradėtos trečiojo karinio miestelio statybos.<br> KAM nuotr.
 Šiauliuose pradėtos trečiojo karinio miestelio statybos.<br> KAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 1:05 PM

„Naujųjų karinių miestelių dėka mūsų kariai turės tokias sąlygas, kokias būtina turėti NATO kariuomenei“, – ministerijos pranešime cituojamas krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Jis drauge su Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadu brigados generolu Artūru Radvilu bei „Eika“ valdybos pirmininku Robertu Dargiu įbetonavo simbolinę laiko kapsulę su laišku ateities kartoms.

V. Semeška akcentavo, kad išvystyta ir moderni karinė infrastruktūra yra labai reikalinga aukšto lygio kariuomenės parengtumui.

„Statydami naujus karinius miestelius klojame pamatą Lietuvos valstybei – mūsų laisvei ir demokratijai. Niekas kitas valstybės neapgins geriau nei stipri ir profesionali mūsų kariuomenė“, – sakė jis.

Krašto apsaugos ministerija pernai sutartį dėl karinio miestelio Šiauliuose statybų pasirašė su įmonėmis „Partnerystės projektai keturi“ ir „Samogitia miestelis“.

Numatomas bataliono dydžio karinio miestelio Šiauliuose plotas siekia 7,8 hektarus. Miestelyje iškils administracinės ir specialiosios paskirties pastatai: kareivinės, valgykla, štabas, medicinos punktas ir kt.

„Šioje vietoje įsikurs vienas jauniausių kariuomenės vienetų – „Žemaitijos“ brigados Kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionas. Moderni infrastruktūra – investicija į karių tarnybos sąlygų pagerinimą. Naujos kareivinės padės kariams dar geriau planuoti ir vykdyti savo pareigas, pakels motyvaciją, paskatins į tarnybą ateiti naujus karius“, – sakė A. Radvilas.

Taip pat suplanuota sporto patalpų ir aikščių. Miestelyje bus statoma ir techninės paskirties pastatų: sandėlių, garažų, bus degalinė, plovykla, pastogė technikai. Taip pat bus įrengtos ir rikiuotės bei technikos aikštės, automobilių parkavimo vietos, tarp kurių ir specialiai pritaikytos elektromobiliams ir žmonėms su negalia.

Pirmųjų dviejų naujų karinių miestelių statybos prasidėjo kiek anksčiau – simbolinės laiko kapsulės rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais buvo įkastos Vilniaus rajone, Rokantiškėse, ir Šilalės rajone, Pajūrio miestelyje. Šių dviejų karinių miestelių statybos darbus vykdo „Darnu Group“ bendrovei priklausanti įmonė „Salvinta“.

Visų trijų karinių miestelių statybų partnerystės sutartys pasirašytos 15 metų laikotarpiui – iš jų projektavimui ir statybai skirtas dviejų su puse metų laikotarpis, o 12,5 metų laikotarpis numatytas infrastruktūrai prižiūrėti ir aptarnauti. Statybas planuojama užbaigti 2023 metų pabaigoje – 2024 metų pradžioje.

Kariniai miesteliai statomi siekiant juose dislokuoti Lietuvos kariuomenės brigadų „Geležinis Vilkas“ ir „Žemaitija“ vienetus. Visuose trijuose naujuose miesteliuose galės tarnauti ir dirbti iki 2,5 tūkst. karių ir krašto apsaugos sistemos civilių darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.