A. Anušauskui – rimti signalai iš partijos? „Po vandeniu situacija yra kitokia“

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko komunikacijos klaidos neapsiriboja šią savaitę kilusiu konfliktu su konservatorių partijos bendražygiais, įsitikinusi politologė Rima Urbonaitė.

Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Urbonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 8:59 PM, atnaujinta Oct 13, 2022, 9:01 AM

Anot jos, ministro komunikacija, tiesiogiai nesusijusi su darbu, kelia vis daugiau nepasitenkinimo partijos viduje – kaip ir stebima išsivysčiusi priklausomybė nuo „patiktukų“ ir sekėjų socialiniuose tinkluose.

Tiesa, ekspertai pastebi, kad konservatorių ginču dėl Vokietijos brigados dislokavimo Lietuvoje netruks pasinaudoti įvairios suinteresuotos pusės, tarp jų – ir šalies vadovas.

Iš ministro tikėjosi kitokios žinios?

Savaitgalį krašto apsaugos ministras A.Anušauskas pranešė, kad Lietuvai priskirta Vokietijos kariuomenės brigada nebus dislokuojama šalyje nuolat, bet, kilus krizei, būtų permesta į Lietuvą per 10 dienų. Ministras aiškino, kad tokios spartos visiškai pakanka.

Tačiau netrukus prieš A.Anušausko žodžius sukilo konservatorių frakcijos nariai ir pats partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Rima Urbonaitė svarstė, kad dabartinė situacija pirmiausiai yra paties ministro klaidų rezultatas.

„Mano žiniomis, iš paties ministro tos spaudos konferencijos metu buvo tikėtasi kiek kitokio pagrindinio leitmotyvo. Lietuvai labiausiai reikia pasakymo, kad yra tam tikra data, į kurią mes orientuojamės.

Kitaip tariant, mums reikia kuo didesnių Vokietijos įsipareigojimų. Kai nespaudi vokiečių – o pats nespaudimas tuo metu ir pasirodė, tai tuomet tokios reakcijos ir buvo“, – įvertino R.Urbonaitė.

Partijos nepasitenkinimas – keliais aspektais

Tiesa, politologės teigimu, šiuo atveju galimai suveikė ir vidinės politinės kovos, į kurias įsitraukė ir konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Tuo metu konservatorių partijos pirmininko G.Landsbergio pastabos ministrui, anot politologės, situaciją daro dar rimtesne.

„Tai yra pakankamai rimti signalai. Matau kelias vidinio nepasitenkinimo partijoje linijas. Vienas dalykas, kad buvo nukrypta nuo to, ko prašė partija ir jos lyderis G.Landsbergis.

Tačiau ir pati ministro komunikacija, tiesiogiai nesusijusi su darbu, kuo toliau, tuo kelia vis daugiau nepasitenkinimo. Toks jausmas, kad ministrui ir jo artimai aplinkai išsivystė priklausomybė „patiktukams“, „laikams“, sekėjams socialiniuose tinkluose.

Matome, kaip šiandien ministras reagavo į sekėjų skaičiaus sumažėjimą, kad ir dirbtinį“, – priminė politologė.

Nemažai sekėjų socialiniame tinkle „Facebook“ turintys asmenys trečiadienį pastebėjo, kad didelės dalies jų neteko. Vienas iš sunerimusiųjų dėl prarastų sekėjų – krašto apsaugos ministras A.Anušauskas.

„Facebook pataisė mano viešai matomą stebėtojų skaičių iš 45,346 į… 9983. Tačiau jeigu paspaudi ant stebėtojų nuorodos, ten rodo 45,346. Ir beje, šis skaičius per kelias minutes +4 padidėjo, o štai viešai rodomas net nekrustelėjo“, – savo feisbuko paskyroje guodėsi ministras, tačiau netrukus savo įrašą ištrynė.

„Šie dalykai ministrui pradeda kliudyti (partijos – aut.past.) viduje, nors galbūt išorėje to nesimato, nes jo reitingai – geriausi. Po vandeniu situacija yra kitokia. Panašu, kad tas įtampas reikės spręsti.

Tikrai neprognozuoju, kad kažkas bandys ministrą atstatydinti – visa tai yra išsprendžiama, klausimas yra dėl noro tai išspręsti“, – įvertino R.Urbonaitė.

Nori pakirpti sparnus?

Savo ruožtu komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas atkreipė dėmesį ir į trečiadienį publikuotame BNS interviu išsakytas prezidento Gitano Nausėdos mintis apie A.Anušauską.

„G.Nausėda atviru tekstu sako, kad svarbiausia, jog A.Anušauskas neužmirštų, kad jis yra krašto apsaugos ministras. Mano manymu, ši frazė yra labai svarbi ir tiesiogiai paaiškina, kodėl šitas konfliktas atsirado, kodėl iškilo dabar, ir kodėl G.Nausėda eina sunkiąja artilerija.

G.Nausėda, kaip ir visi mes, mirtingieji, šeštadieniais žiūri į reitingus ir mato, kad A.Anušauskas yra ganėtinai aukštai. Tokiu būdu G.Nausėda nori A.Anušauską nusodinti. Jokių asmeniškumų, tik politinė kova“, – įvertino M.Lapinskas.

Politologė R.Urbonaitė neatmeta, kad šalies vadovas G.Nausėda gali matyti A.Anušauską kaip būsimą konkurentą rinkimuose.

„Yra tokių pamąstymų, jog galbūt krašto apsaugos ministras tyliai matuojasi prezidento pareigas. Yra tokių prielaidų, matant, kaip dėl jo reitingų džiūgaujama ministro artimoje aplinkoje.

Jeigu G.Nausėda įžvelgia krašto apsaugos ministro vaidmenyje galimą potencialų konkurentą, tuomet šioje politinėje kovoje jis negali leisti oponentui auginti sparnus“, – kalbėjo R.Urbonaitė.

Tiesa, pati R.Urbonaitė teigė abejojanti A.Anušausko sėkme prezidento rinkimuose, jeigu politikas vis dėlto nuspręstų juose dalyvauti.

„Labai abejoju A.Anušausko galimybėmis šiuo metu sudaryti realią konkurenciją prezidento rinkimuose, bet laiko dar yra. Būtent to laiko, matyt, prezidentas G.Nausėda duoti ir nenori“, – įvertino politologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.