Neteisėto vizų Rusijos piliečiams išdavimo byloje mirė du kaltinamieji

Neteisėto Šengeno vizos išdavimo dviem Rusijos piliečiams byloje neliko dviejų kaltinamųjų – dar nagrinėjant bylą pirmos instancijos teisme, taip ir nesulaukęs nuosprendžio, mirė verslininkas Albinas Bieliauskas.

Byloje likus gyvam vieninteliam nuteistajam, Rusijos piliečiui Rinatui Nasyrovui, teismas dabar aiškinasi jo nuteisimo pagrįstumą.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Byloje likus gyvam vieninteliam nuteistajam, Rusijos piliečiui Rinatui Nasyrovui, teismas dabar aiškinasi jo nuteisimo pagrįstumą.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Rimantas Šidlauskas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Rimantas Šidlauskas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 12:07 PM

Šiemet rugsėjį mirė antras bylos dalyvis – kaltu dėl prekybos poveikiu pripažintas ir 16,5 tūkst. eurų bauda nubaustas buvęs ambasadorius Rusijoje Rimantas Šidlauskas.

Byloje likus gyvam vieninteliam nuteistajam, Rusijos piliečiui Rinatui Nasyrovui, teismas dabar aiškinasi jo nuteisimo pagrįstumą.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija rinkosi į šios bylos nagrinėjimą apeliacine tvarka.

R. Šidlausko advokatas Gediminas Bukauskas buvo pateikęs apeliacinį skundą dėl savo ginamojo nuteisimo, R. Šidlauskui mirus, advokatas paprašė panaikinti nuosprendį ir bylą mirusiam klientui nutraukti.

„Mano ginamasis mirė, iš įstatymo nėra aišku, ar apeliacinėje instancijoje galima reabilitacija. Susisiekiau su jo artimaisiais, jie nenori tęsti proceso“, – per posėdį sakė advokatas G. Bukauskas. Jis taip pat pateikė teismui kliento mirties liudijimo kopiją.

Prokuroras Rimas Juodis jam antrino sakydamas, kad mirus apeliantui, nieko kito nelieka, tik nutraukt jo bylą.

Teisėjai pranešė, kad dėl R. Šidlausko statuso byloje bus priimta nutartis, o advokatas G. Bukauskas jau dabar atleidžiamas nuo tolesnio dalyvavimo procese.

Abejonės dėl žodžio įraše

Dėl kovo 1 dieną priimto Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžio apeliacinį skundą Vilniaus apygardos teismui pateikė ir su R. Šidlausku nuteistas Rusijos pilietis R. Nasyrovas.

Rusijos pilietis nepanoro atvykti į teismo posėdį Vilniuje ar dalyvauti jame nuotoliniu būdu, jo interesams atstovavo vilnietis advokatas Linas Belevičius.

Jis skundu prašo išteisinimo ir teigia, kad pirmos instancijos teismas padarė įstatymo pažeidimus, suvaržė garantuojamas teises ir sutrukdė nešališkai išnagrinėti bylą.

Trijų teisėjų kolegija tenkino R. Nasyrovo advokato L. Belevičiaus prašymus ir iš Valstybės saugumo departamento nusprendė išreikalauti teikimus, o iš Šiaulių apygardos teismo – nutartis. Remiantis šiais dokumentais, bylos kaltinamieji buvo sekami, buvo daromi jų pokalbių garso įrašai. Prieš pateikiant teismui, šie dokumentai turės būti išslaptinti.

„Antras prašymas susijęs su garso įrašu, kuris yra pagrindinis R. Nasyrovo kaltės įrodymas. Gynyba teigia, kad abu kalba, žodis neva podkupit, pašaliniam asmeniui nėra girdimas. Ekspertai ginčijosi, koks tai žodis. Teismas pasakė, kad šį žodį aiškiai pasakė R. Šidlauskas“, – kalbėjo advokatas L. Belevičius.

Kaltinamųjų advokatai anksčiau yra sakę, kad vienas iš pokalbių neteisingai stenografuotas, nes R. Šidlauskas rusiškai sakė ne podkupit (papirkti), o poščiadit (pasigailėti).

L. Belevičius taip pat teismo prašė aiškintis, kas sumontavo pasiklausymo įrangą, kuria buvo įrašytas R. Nasirovo monologas, viešbučio Vilniuje kambaryje.

Prokuroras R. Juodis neprieštaravo dokumentų išreikalavimui iš VSD ir Šiaulių apygardos teismo, nes ir pats anksčiau jų buvo prašęs.

Bylos nagrinėjimas apeliacine tvarka bus tęsiamas lapkričio 14 dieną.

Skyrė baudas, konfiskavo kyšį

Buvęs ilgametis diplomatas ir verslo atstovas R. Šidlauskas šioje byloje kaltintas neteisėtai padėjęs gauti vizas dviem Rusijos piliečiams – minėtam R. Nasyrovui ir jo sūnui.

R. Šidlauskui Vilniaus miesto apylinkės teismas šiemet kovą paskyrė 17,5 tūkst. eurų baudą, tačiau ji tūkstančiu eurų sumažinta, kadangi jis dešimt parų praleido suimtas.

Kartu su R. Šidlausku nuteistas ir Rusijos pilietis, bankininkas R. Nasyrovas. Jam skirta 15 tūkst. eurų bauda, tačiau dėl 13 dienų suėmimo sumažinta iki 13,7 tūkst. eurų.

Rusijos piliečiui yra skirtas 300 tūkst. eurų užstatas, jis kol kas negrąžinamas.

Trečias bylos kaltinamasis, verslininkas Albinas Bieliauskas, mirė bylai esant teisme. Teismo nuosprendžiu jis buvo išteisintas, kaip nepadaręs veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Jo sūnui bus grąžintas anksčiau sumokėtas 10 tūkst. eurų užstatas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, R. Šidlauskas, būdamas Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų asociacijos vadovas, tiesiogiai reikalavo ir susitarė paimti iš dabar jau mirusio verslininko A. Bieliausko ir R. Nasyrovo 10 tūkst. eurų kyšį už įtaką sprendžiant dėl vizų išdavimo.

R. Nasirovas ir dabar jau miręs A. Bieliauskas kaltinti, kad veikdami kartu siekė, jog R. Šidlauskas, pasinaudodamas pažintimis ir kita įtaka paveiktų valstybės tarnautoją, ambasadorių Rusijoje Remigijų Motuzą, jog R. Nasirovui ir jo sūnui būtų išduotos Šengeno vizos.

Bylos duomenimis, 3 tūkst. eurų R. Nasirovas R. Šidlauskui perdavė Vilniuje esančiame „Kempinski“ viešbutyje.

„Susitarimo su ambasadoriumi (R. Motuzu – BNS) nebuvo, R. Šidlauskas visus pinigus pasiėmė sau“, – yra sakęs prokuroras R. Juodis.

R. Nasirovo advokatas L. Belevičius yra sakęs, kad R. Nasirovo R. Šidlauskui perduoti 3 tūkst. eurų buvo skirti kaip parama patekus į sunkią padėtį.

R. Šidlauskas teismui yra pasakojęs, kad prašė A. Bieliausko paskolinti 10 tūkst. eurų, jie reikalingi buvo sumokėti už butą paimtam kreditui. Tačiau verslininkas atsisakė padėti.

R. Šidlauską ir kitus įtariamuosius Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė 2019 metų balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.