Lietuva prisijungė prie „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos

Penkiolika Europos sąjungininkių, įskaitant Lietuvą, ketvirtadienį pasirašė ketinimų laišką dėl Vokietijos pasiūlytos „Europos dangaus skydo“ iniciatyvos kartu pirkti naujas oro gynybos sistemas, NATO siekiant sustiprinti savo pajėgumus kovoti su Rusijos keliama grėsme.

NATO.<br>R.Vitkaus nuotr.
NATO.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 1:39 PM, atnaujinta Oct 13, 2022, 2:37 PM

Pasak Lietuvos krašto apsaugos ministerijos, „Europos dangaus skydas“ skirtas vykdyti bendrus įsigijimus, vystyti NATO Europos šalių antžeminės oro gynybos sistemų pajėgumus ir gerinti jų tarpusavio suderinamumą, įskaitant ir su Aljanso integruota oro ir priešraketinės gynybos sistema (angl. NATINAMDS).

Esminis iniciatyvos elementas – Vokietijos vykdoma oro gynybos plėtros programa, apimanti visų klasių (labai trumpo, trumpo, vidutinio, ilgo nuotolio bei priešraketinių ir kovai su bepiločiais orlaiviais skirtų) oro gynybos sistemų įsigijimą trumpoje bei vidutinėje perspektyvoje, teigiama pranešime.

„Prisijungimas prie šios iniciatyvos suteiks galimybę Lietuvos kariuomenei planuoti bendrus įsigijimas su Vokietijos kariuomene. Iš siūlomų oro gynybos sistemų paketo Lietuvos kariuomenei aktualiausias labai trumpo nuotolio/kovos su bepiločiais orlaiviais sistemų paketas“, – pranešime sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Europos dangaus skydo“ iniciatyvą rugpjūtį iškėlė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas. Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht sakė, kad šalys ketina įsigyti pažangias „Patriot“ ir „Iris-T“ sistemas.

Taip pat svarstoma galimybė įsigyti Izraelio ir JAV sistemą „Arrow 3“, sakė Ch. Lambrecht.

Ketinimų laišką pasirašė 15 valstybių: Belgija, Bulgarija, Čekija, Estija, Jungtinė Karalystė, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Vengrija ir Vokietija.

„Dabar grėsmingi ir sudėtingi laikai“, – pasirašius ketinimų laišką Briuselyje sakė Ch. Lambrecht.

„Mums reikia greitai užkaišyti šias spragas“, – pridūrė ji.

Dėmesys oro gynybai NATO rytiniame flange sustiprėjo vertinant grėsmes po Rusijos invazijos į Ukrainą. Jau beveik aštuonis mėnesius besitęsiant karui, Rusija toliau įnirtingai apšaudo Ukrainą raketomis.

NATO sąjungininkės stengiasi Ukrainai pristatyti daugiau oro gynybos sistemų, tačiau pripažino, kad pačios turi nedaug pažangių sistemų.

Pagal „Europos dangaus skydo“ iniciatyvą planuojamos įsigyti naujos sistemos yra skirtos padėti saugoti NATO oro erdvę ir, pasak pareigūnų, jos nebus perduotos Kyjivui.

NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Geoana sakė, kad planas „šiandien yra dar svarbesnis, nes matome negailestingas ir beatodairiškas Rusijos raketų atakas Ukrainoje, per kurias žūsta civiliai gyventojai ir naikinama svarbiausia infrastruktūra“.

„Naujosios priemonės, visiškai sąveikios ir sklandžiai integruotos į NATO oro ir priešraketinę gynybą, labai sustiprintų mūsų gebėjimą ginti Aljansą nuo visų oro ir priešraketinių grėsmių“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.