Aidint A. Anušausko ir L. Kasčiūno kivirčams – pastarojo prisipažinimas: tarpusavyje net nesikalba

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno konfliktas yra pavojingas ir jau „duoda prastą rezultatą“, įsitikinę Seimo opozicijos atstovai.

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno konfliktas yra pavojingas ir jau „duoda prastą rezultatą“, įsitikinę Seimo opozicijos atstovai.<br>lrytas.lt koliažas
Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno konfliktas yra pavojingas ir jau „duoda prastą rezultatą“, įsitikinę Seimo opozicijos atstovai.<br>lrytas.lt koliažas
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>T.Bauro nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>D.Umbraso nuotr.
Dovilė Šakalienė<br>D.Umbraso nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>LR archyvo nuotr.
Dovilė Šakalienė.<br>LR archyvo nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 2:27 PM, atnaujinta Oct 14, 2022, 2:56 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ dalyvavę NSGK nariai pastebėjo, kad didžiąją dalį konflikto dėl Vokietijos brigados sudaro asmeniniai politikų santykiai, tiesa, pripažino, jog rimtų priekaištų ministrui turi ir patys.

L.Kasčiūnas: nebijokime pripažinti suklydus

Bendražygių konservatorių ir partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio nemalonę krašto apsaugos ministras A.Anušauskas užsitraukė savaitgalį pranešęs, kad Lietuvai priskirta Vokietijos kariuomenės brigada nebus dislokuojama šalyje nuolat, bet, kilus krizei, būtų permesta į Lietuvą per 10 dienų, ko, anot ministro, pakanka.

Vieši L.Kasčiūno ir A.Anušausko apsižodžiavimai dėl Vokietijos brigados dislokavimo šalyje jau sulaukė tiek Vokietijos ambasadoriaus Lietuvoje susierzinimo, tiek vokiečių žiniasklaidos dėmesio.

Pats L.Kasčiūnas laidos metu teigė, kad A.Anušauskas savaitgalį tarptautinei bendruomenei pasiuntė klaidingą žinutę dėl Lietuvos pozicijos šiuo klausimu, todėl ministrą reikėjo pataisyti.

Anot Seimo nario, viešas A.Anušausko žinios pataisymas yra susijęs tik su aiškaus signalo Vokietijai perdavimu ir nėra vidinių kovų rezultatas, nepaisant to, kad santykiai su ministru, pasak L.Kasčiūno, yra įdomūs.

„Įdomūs tie santykiai, neslėpsiu. Jie yra įdomūs. Bet tai yra valstybės gyvybinis interesas. 500 kilometrų nuo mūsų vyksta realus karas, ir jeigu sąjungininkų Lietuvoje nebus pakankamai, jeigu per kelerius metus nesukursime tokios architektūros, kuri galėtų atgrasyti priešininką, tai yra blogai.

Todėl jeigu kažkur suklystame, kai kalbame apie gyvybinius interesus, nebijokime pripažinti suklydus, pasitaisykime ir judėkime į priekį“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Vis dėlto, paklaustas, ar apie Vokietijos brigados dislokavimo klausimą po kilusio ažiotažo kalbėjosi su pačiu A.Anušausku tiesiogiai, L.Kasčiūnas pripažino, kad gyvo pokalbio tarpusavyje nebuvo – politikai santykius aiškinosi tik per žiniasklaidą.

„Ne, apie tai (kalbėtis – aut.past.) neteko“, – pripažino L.Kasčiūnas.

Vidinės politinės kovos?

Seimo NSGK narė, socialdemokratė Dovilė Šakalienė savo ruožtu teigė iš Vokietijos politikų gaunamos informacijos matanti, kad jų planai atitinka Lietuvos tikslus, todėl kilusiame skandale mato komunikacijos ir vidinio konflikto tarp valdančiųjų problemą.

„Neįsivaizduoju, kad socialdemokratų Vyriausybė vieną iš savo ministrų kito ministro, kuris tuo pačiu yra ir partijos pirmininkas, lūpomis kviestų „ant kilimėlio“ pasiaiškinti, ir kad komiteto pirmininkas nesikalbėtų su ministru. (...)

Mano vertinimu, tai yra vidinės politinės kovos, kurios negražiai atrodo iš išorės. Žmonės turėtų išsiaiškinti tarpusavyje“, – įsitikinusi D.Šakalienė.

Socialdemokratė įsitikinusi, kad įtampa tarp A.Anušausko ir L.Kasčiūno jau duoda labai prastą rezultatą.

„Reikėtų sumažinti konfliktiškos atmosferos lygį, ir kad kai kurie mano kolegos pasistengtų pozityviau žiūrėti į žmogų, kuris dabar dirba šį darbą. Jeigu ši Vyriausybė yra tokios sudėties, premjerė priėmė sprendimą nekeisti ministrų, tai karo metu turime dirbti su tuo, kas yra“, – kalbėjo Seimo narė.

„Yra asmeniniai santykiai ir yra darbas. Man taip pat galbūt kai kurie mano kolegos, jeigu tai būtų mano asmeninė aplinka, keltų alergiją, nenorėčiau į vieną kambarį įeiti.

Bet kai esi darbe, turi atsiriboti nuo visų dalykų, kurie nėra tiesiogiai susiję su tavo pareigomis. Jeigu kažko trūksta pareigine prasme, vis tiek turi kalbėtis, kviesti ir bendrauti“, – kalbėjo D.Šakalienė.

Visgi, D.Šakalienė sutiko, kad yra kritinių pastabų ministrui A.Anušauskui, kurias reikėtų aptarti susėdus gyvai. Be to, politikė teigė norinti A.Anušauską dažniau pamatyti NSGK posėdžiuose.

Ignoruoja ir prezidentą?

Kitas NSGK narys, valstietis Dainius Gaižauskas teigė, kad krašto apsaugos ministro nesusikalbėjimas su konservatorių partijos kolegomis ir užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu jau kelia pavojų.

D.Gaižauskas stebisi, kodėl, kai Seime yra sprendžiami valstybei svarbūs gynybos klausimai, krašto apsaugos ministras A.Anušauskas nesilanko NSGK posėdžiuose.

„Grėsmės realios, bet pirmą kartą istorijoje krašto apsaugos ministras nedalyvauja NSGK posėdžiuose, kai sprendžiami esminiai ir gyvybiškai svarbūs klausimai. Kokią dar kritiką žmogus gali atlaikyti, jeigu jis nežino, kokią politinę valią formuoja parlamentas, kai iššūkiai yra milžiniški. (...)

L.Kasčiūnas laiko kryptį, dėl kurios sutarė tiek pozicija, tiek opozicija, bet kažkodėl A.Anušauskas visiškai ignoruoja ne tik parlamentą, bet ir prezidentą.

Jeigu šita konfliktinė situacija yra tokio lygio, kai net partijos lyderis pasisako taip neigiamai, nes, matyt, KAM nesusišneka ne tik NSGK, bet ir su URM tam tikromis pozicijomis, tai iš tiesų yra pavojinga situacija“, – įvertino D.Gaižauskas.

Supranta posėdžio svarbą?

Tuo metu L.Kasčiūnas teigė negalintis atsakyti, kodėl ministras NSGK posėdžiuose nesilanko.

„Manau, kad ministras posėdžiuose turėtų lankytis dažniau. Jo viceministrai yra stiprūs, gali atsakyti į klausimus, bet yra strateginių klausimų, kuriuos turi atsakyti ministras, ir jo norėtųsi komitete daugiau“, – pripažino konservatorius.

Seimo narys įsitikinęs, kad A.Anušauskas puikiai supranta dalyvavimo NSGK posėdžiuose svarbą.

„Kokiais svertais galėčiau jį priversti dalyvauti? Kviečiame KAM į posėdžius, jie sprendžia, ar ateis ministras, ar viceministrai.

A.Anušauskas ketverius metus buvo NSGK pirmininkas – jis labai gerai žino, kas yra parlamentinė kontrolė, parlamento svarba, diskusijos, sutarimas su opozicija. Manau,kad dalyvavimo turėtų būti daugiau, bet tai yra jo pozicija. Mes nepriversime“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

„Žinote, kaip Ukrainoje verčia – ten jeigu neateini į komitetą, yra baudžiamoji atsakomybė“, – juokavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.