Lietuvoje likviduoti norimą „Tarptautinės geros kaimynystės forumą“ E. Švenčionienė žada plėsti į Latviją ir Lenkiją Bando nušalinti teisėją

Už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio asociacija „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ ketina plėstis ir steigti savo filialus Lenkijoje, Latvijoje.

Lietuvoje likviduoti norimą „Tarptautinės geros kaimynystės forumą“ E. Švenčionienė žada plėsti į Latviją ir Lenkiją.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje likviduoti norimą „Tarptautinės geros kaimynystės forumą“ E. Švenčionienė žada plėsti į Latviją ir Lenkiją.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvoje likviduoti norimą „Tarptautinės geros kaimynystės forumą“ E. Švenčionienė žada plėsti į Latviją ir Lenkiją.<br>Stop kadras
Lietuvoje likviduoti norimą „Tarptautinės geros kaimynystės forumą“ E. Švenčionienė žada plėsti į Latviją ir Lenkiją.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 11:08 AM

Tai žurnalistams pirmadienį po teismo posėdžio dėl šios asociacijos likvidavimo sakė organizacijos vadovė Erika Švenčionienė.

„Mes numatome savo asociacijos plėtrą į kaimynines šalis ir jau kai kur esam numatę savo atstovybių steigimą – tiek Latvijoje, tiek Lenkijoje. Ir žinoma, pasirinkome labai platų spektrą – tai ir leidyba, tai yra ir pastatų įsigijimas. Kas finansuos – ateities klausimas. Mes turime sekėjų įvairiose šalyse ir tai yra smagu, nes visose šalyse žmonės turi taikų siekį taikai, bendradarbiavimui ekonominiam, kultūriniam“, – žurnalistams sakė E. Švenčionienė.

Ji sakė, kad asociacijos tikslas yra išsaugoti taiką ir gerus kaimyniškus santykius. Lietuvos teisėsauga dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ atlieka du ikiteisminius tyrimus.

Bando nušalinti teisėją

Pirmadienį Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmų teisėjas Vilmantas Ambrulevičius parengiamajame posėdyje ketino nagrinėti Generalinės prokuratūros prašymą likviduoti asociaciją kaip neteisėtai įsteigtą.

Teismo posėdžio pradžioje paskelbta, kad teisėjui pareikštas nušalinimas, dėl pareikšto nušalinimo spręs teismo pirmininkė. Tretieji asmenys mano, kad teisėjas V. Ambrulevičius „vykdo prokuratūros nurodymus nagrinėjant bylą“.

E. Švenčionienė žurnalistams demonstravo teismo nutartis dėl parengiamojo posėdžio, kur vienas bylos dalyvių Kazimieras Juraitis pavadintas Jaručiu.

Spalio 13 dienos nutartyje informuojama, kad teismo šaukimai ir kiti dokumentai šalims bus įteikti ir viešo paskelbimo internete būdu, be to, trečiasis asmuo byloje Dmitrijus Glazkovas yra prisijungęs prie teismų informacinės sistemos LITEKO ir ne kartą telefonu teiravosi teismo sekretorės apie bylą.

Tai papiktino bylos dalyvius.

„Gavom tris raštus per trumpą laiką, nesugebėta pavardės parašyti. Spalio 17 dienos raštą gavome spalio 14 dieną“, – piktinosi E. Švenčionienė.

„Ar šis žmogus yra adekvatus, ar jis naudoja psichotropinius vaistus, ar toks žmogus galėtų vadovauti mūsų teismo posėdžiui?“, – apie bylos teisėją pareiškė organizacijos vadovė.

Ji prokuratūros prašymą likviduoti „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“ vadino „didžiule kova prieš žodžio laisvę“.

„Galbūt nepatinka mūsų veikla, bet gal mums irgi nepatinka kažkieno veikla“, – sakė E. Švenčionienė.

„Mes nepasirinkom nieko, kas prieštarautų įstatymui, pasirinkome platų spektrą, kaip matėte, mūsų asociacijos pavadinime yra žodis „tarptautinė“, mes nepasirinkome nieko, kas būtų draudžiama“, – teigė ji.

Asociacijos steigimo tikslai prieštarauja viešajai tvarkai

Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Sigita Vasiliauskienė anksčiau yra sakiusi, kad asociaciją likviduoti prašoma įvertinus jos vadovės pasisakymus, taip pat narių veiksmus vykstant į Rusiją.

„Tikrieji juridinio asmens steigimo tikslai yra neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai“, – žurnalistams po teismo posėdžio sakė S. Vasiliauskienė, paklausta, kodėl prokuratūra prašo likviduoti asociaciją.

E. Švenčionienė ir dar keturi asmenys – D. Glazkovas, K. Juraitis, A. Paleckis ir Mindaugas Ramoška šioje byloje dalyvauja kaip tretieji asmenys.

Bausmę už šnipinėjimą Rusijai atliekančiam A. Paleckiui teismas pranešė apie vyksiantį posėdį dėl organizacijos likvidavimo.

S. Vasiliauskienės teigimu, asociacijos paprastai yra steigiamos tam tikriems žmonių interesams, poreikiams tenkinti konkrečiose srityje, tuo tarpu šiuo atveju yra „visiškai neaišku, kokiems tikslams buvo įsteigta ši asociacija“.

Į tai atsižvelgę prokurorai konstatavo, kad „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ tikslai įstatuose nurodyti formaliai.

Nenuvyko į Donbasą

Prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su šia organizacija.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pats A. Paleckis yra nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų apsilankymo Maskvoje, kur jos atstovai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Prieš kelias savaites „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ nariai skelbė vyksiantys į Rusijos okupuotą Rytų Ukrainos dalį, kur ketino stebėti Maskvos rengtus pseudoreferendumus dėl šių teritorijų aneksijos.

E. Švenčionienė sakė, kad jai nepavyko nuvykti į Donbasą dėl sudarytų „labai didelių dirbtinių kliūčių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.