Teismas išnagrinėjo Sausio 13-osios byloje nuteisto A. Radkevičiaus skundą

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį išnagrinėjo už akių kalėti ketverius metus Sausio 13-osios byloje nuteisto Ukrainos piliečio Aleksandro Radkevičiaus skundą.

Sausio 13-osios bylos nuosprendis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Sausio 13-osios bylos nuosprendis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-18 11:50

Ar jam palieka galioti paskirtą bausmę, teismas skelbs beveik po mėnesio, lapkričio 15 dieną.

Anksčiau Sovietų Sąjungos kariuomenėje tarnavęs A. Radkevičius šiuo metu Ukrainos pusėje kovoja su invaziją tęsiančia Rusija, kariškis nurodė dėl šios priežasties negalintis atvykti į Vilniuje vyksiantį savo bylos procesą.

Nuteistasis raštu anksčiau informavo teismą, kad pripažįstą savo kaltę, prašo Lietuvos apeliacinio teismo atleisti jį nuo baudžiamosios atsakomybės arba bent sušvelninti bausmę.

Tuo metu Generalinė prokuratūra teigia, kad A. Radkevičiaus prašymai atmestini, pagrindo sušvelninti bausmę nėra, paskelbtas nuosprendis turi būti paliktas galioti be pakeitimų.

„Pirmosios instancijos teismas atsižvelgė į visas aplinkybes, pagrįstai įvertintas jo vaidmuo“, – per teismo posėdį sakė prokurorė Daiva Skorupskaitė-Lisauskienė.

Per 1991 metų sausio įvykius A. Radkevičius buvo 23 metų amžiaus kariškis.

Šiuo metu 53-ejų A. Radkevičius Sausio 13-osios byloje buvo už akių nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Jis buvo sulaikytas Graikijoje, tačiau šios šalies Aukščiausiasis Teismas vasario 9 dieną nusprendė neišduoti jo Lietuvai.

Gruodį A. Radkevičius savo nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes buvo teisiamas už akių.

Lietuvos apeliaciniame teismui anksčiau perduotame laiške ukrainietis tvirtino nuogąstaujantis, kad jo byla Lietuvoje turi politinį pobūdį. Tokią išvadą vyras padarė dėl Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žodžių, kad jo baudžiamasis persekiojimas yra „Lietuvos Niurnbergo atvejis“.

A. Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.