URM viceministrė: dėl naujo tribunolo Kremliui dar reikia atlikti „aiškinamąjį darbą“ ES

Lietuva dar turi atlikti „aiškinamąjį darbą“ Europos Sąjungoje (ES), siekiant įsteigti specialųjį tribunolą Rusijos vadovybės agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti, sako užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė.

Kremlius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kremlius.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-18 17:41

„Dauguma šalių sutinka, kad turi būti atsakomybė ir atsakomybė ne tik už konkrečius nusikaltimus, bet ir vadovybės, kuri priima sprendimus. O kokia forma, kol kas dar reikia atlikti aiškinamąjį darbą“, – BNS antradienį sakė viceministrė, aptarusi idėją su ES kolegomis Bendrųjų reikalų taryboje Liuksemburge.

Baltijos šalių diplomatijos vadovai sekmadienį paragino Bendriją su tarptautiniais partneriais steigti specialųjį tribunolą Rusijos agresijos nusikaltimams Ukrainoje tirti, kuris leistų patraukti atsakomybėn ir Rusijos vadovybę.

Pasak J. Neliupšienės, šią idėją palaiko Liuksemburgas, dalis kitų šalių, tačiau jų viceministrė neįvardino.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis anksčiau šią savaitę sakė, kad minėtas teisinis institutas galėtų būti įkurtas ES narių, o vėliau prie jo prisijungtų kitos pasaulio šalys.

Kyjivas teigia parengęs ir valstybių partnerių diplomatams perdavęs tarptautinės sutarties dėl tribunolo įsteigimo projektą, kurį turėtų pasirašyti vyriausybės, tačiau Ukrainos idėja kol kas platesnio palaikymo nesulaukė.

Lietuva tarptautinę bendruomenę tokį tribunolą, kuris leistų teisti Rusijos ir Baltarusijos vadovus, ragino kurti nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.