Viceministras apie priešgaisrinės gelbėjimo sistemos pertvarką: žodis „naikinti“ čia visiškai netinka

Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas mano, kad valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir savivaldybių priešgaisrinių tarnybų pajėgų konsolidavimas yra reikalingas ir padėtų užtikrinti operatyvesnį pajėgų reagavimą į nelaimes. Viceministras taip pat akcentuoja, kad viešoje erdvėje pasirodžiusi kritika, jog ministerija esą ministerija rengiasi „naikinti“ prie savivaldybių veikiančias priešgaisrines tarnybas, yra visiškai neteisinga. Pasak jo, pasirašius jungtinės veiklos sutartį visi darbuotojai tęstų savo tarnybą savo tose pačiose vietose, kuriose šiuo metu dirba.

Viceministras apie priešgaisrinės gelbėjimo sistemos pertvarką: žodis „naikinti“ čia visiškai netinka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viceministras apie priešgaisrinės gelbėjimo sistemos pertvarką: žodis „naikinti“ čia visiškai netinka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viceministras apie priešgaisrinės gelbėjimo sistemos pertvarką: žodis „naikinti“ čia visiškai netinka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Viceministras apie priešgaisrinės gelbėjimo sistemos pertvarką: žodis „naikinti“ čia visiškai netinka.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 9:34 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 12:03 PM

Ketvirtadienį Vidaus reikalų ministerijoje ketinama pasirašyti trišalę sutartį dėl pilotinio priešgaisrinės saugos modelio Radviliškio rajono savivaldybėje.

„Iš tikrųjų mes nemažai kalbėjome, kad pertvarka reikalinga ir, matyt, indikacijų dėl pertvarkos ne vien iš Vidaus reikalų ministerijos buvo, nemažą įdirbį yra padariusi ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento tarnyba. Ir bet kokiu atveju, matyt, reikėtų kalbėti apie praeitų metų Valstybės kontrolės auditą, kuris identifikavo nemažai trūkumų šioje srityje“, – LRT radijui teigė V. Dmitrijevas.

„Tai tikrai pertvarkos reikia, bet vėlgi, mes einame tuo keliu, einame bendradarbiavimo su savivaldybėmis keliu“, – pridūrė jis.

Pasak jo, viešoje erdvėje pasirodžiusi kritika, esą ministerija rengiasi „naikinti“ prie savivaldybių veikiančias priešgaisrines tarnybas, yra visiškai neteisinga.

„Žodžiai „naikinti“ šiuo atveju, manau, kad tikrai netinka, mes turėsime pasirašytą jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią visi darbuotojai tęs savo tarnybą savo tose pačiose vietose, kur ir šiuo metu dirba. Nemažai įsipareigojimų prisiimame ilgesniems metams, kad ta tarnyba būtų tęsiama, pavyzdžiui, nenaikinant komandų, jų nereformuojant ir t.t.“, – sakė jis.

V. Dmitrijevas taip pat akcentuoja, kad valstybė ketina prisidėti ir prie ugniagesių aprūpinimo.

„Papildomai dar įnešama tokio naujo vėjo į tarnybų veiklą, kad mes tikrai prisidėsime prie jų aprūpinimo. Šiuo metu toks koks jis yra, turbūt nieko netenkina, tai bet kokiu atveju prisidėsime prie savivaldos komandų aprūpinimo, prisidėsime galbūt keičiant techniką ir ne tik darbo sąlygos, bet ir užmokestis žmonių šiek tiek didės. Tai aš nevadinčiau to naikinimu, aš manau, kad tai yra geras pavyzdys visoms kitoms savivaldybėms, ką mes galime pasiūlyti, tai ta diskusija mums būtina ir su kitom savivaldomis“, – akcentavo vidaus reikalų viceministras.

Savo ruožtu prie pilotinio projekto prisijungusios Radviliškio rajono savivaldybės meras Vytautas Simelis akcentuoja, kad nesvarbu, kieno pavaldume esantys ugniagesiai gesina gaisrą. Pasak jo, svarbiausia yra ugniagesių profesionalumas, operatyvumas ir tai, kad jie būtų aprūpinti reikiama technika.

„Labai keista, kodėl reikėjo praeiti 25 metams ir daugiau ir šis procesas neprasidėjo. Aš jau ir tada sakiau – priešgaisrinė tarnyba yra labai svarbus dalykas. Ir šiandieną jeigu gaisras ir turbūt nesvarbu, kieno pavaldumo ugniagesys gesina, svarbu, kad tai būtų kokybiška, operatyvu ir savalaikiai vykdomi procesai“, – sakė V. Simelis.

„Todėl aš nedvejodamas sutikau dalyvauti šiame pilotiniame projekte, kadangi vieną kartą gal bus politinis bumas ir šitas procesas prasidės. Ir tas žodis naudojamas – „naikinti“ – niekas nieko nenaikina. Mes nepanaikinsime priešgaisrinių tarnybų, mes jas išsaugosime“, – sakė jis.

ELTA primena, kad opozicinė Socialdemokratų partija kreipėsi į vidaus reikalų ministrę konservatorę Agnę Bilotaitę reikalaudama stabdyti iniciatyvą dėl šalies priešgaisrinės gelbėjimo sistemos reformos, pagal kurią ruošiamasi naikinti prie savivaldybių veikiančias priešgaisrines tarnybas.

Pasak socialdemokratų, konservatorių siūloma reforma pablogins dalies šalyje dirbančių gaisrininkų padėtį, o sistemą centralizavus greitai reaguoti į iššūkius bei grėsmes žmonėms, valstybei bus kur kas sunkiau ir brangiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.