A. Paleckio įsteigtos asociacijos vadovė E. Švenčionienė sako sulaukusi teisėsaugos įtarimų

Už šnipinėjimą Rusijai nuteisto Algirdo Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė Erika Švenčionienė BNS penktadienį patvirtino sulaukusi teisėsaugos įtarimų dėl padėjimo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

E.Švenčionienė.<br>T.Bauro nuotr.
E.Švenčionienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 11:53 AM, atnaujinta Oct 21, 2022, 12:48 PM

„Aš buvau apklausta kaip įtariamoji, kuri pažeidė Baudžiamojo kodekso 118 straipsnio pirmąją dalį“, – sakė E. Švenčionienė.

Minimas straipsnis numato, kad tas, kas padėjo kitai valstybei veikti prieš Lietuvą – jos konstitucinę santvarką, suverenitetą, teritorijos vientisumą, gynybos ar ekonomikos galią – baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki septynerių metų.

E. Švenčionienė sakė, kad ketvirtadienį buvo apklausta Lietuvos kriminalinės policijos biure, tą pačią dieną buvo atliktos kratos jos namuose, dukrai priklausančioje sodyboje, taip pat kitų „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigėjų – Dmitrijaus Glazkovo, Kazimiero Juraičio ir Mindaugo Ramoškos – namuose bei kitose patalpose.

Šios organizacijos steigėjas yra ir A. Paleckis, nuo gegužės atliekantis laisvės atėmimo bausmę dėl šnipinėjimo Rusijai.

E. Švenčionienė teigė, kad per kratas buvo paimtos jos ryšio priemonės, užrašų knygelė.

Sako nesuprantanti įtarimų

Prokuratūra ketvirtadienį skelbė, kad vykstant ikiteisminiam tyrimui dėl „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ ir su juo susijusių asmenų veikimo prieš Lietuvą, buvo atliktos kratos, teikiami pranešimai apie įtarimus ir atliekami kiti suplanuoti tyrimo veiksmai, bet detalesnės informacijos neteikė.

E. Švenčionienė tvirtino, kad teisėsaugos įtarimai jai nėra pagrįsti, nes Lietuva dėl organizacijos veiklos nenukentėjo.

„Kaip nukentėjo Lietuva nuo to, kad aš apsilankiau Baltarusijoje ir Rusijoje, šito aš nesuprantu ir man čia reikėtų detalaus juridinio paaiškinimo“, – kalbėjo įtariamoji.

„Nesuprantu, kokią žalą padarėme. (...) Ką sakėme, buvo bendra informacija, kad ekonominis lygis šalių smunka, nes neturime ekonominio bendradarbiavimo“, – kalbėjo ji.

E. Švenčionienė su bendražygiais Maskvoje susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Forumo nariai taip pat yra viešėję Baltarusijoje, kur susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka. Lietuva ir Vakarų šalys nepripažįsta jo teisėtai išrinktu Baltarusijos prezidentu.

Pasak E. Švenčionienės, valstybės su Vyriausybe „nereikėtų painioti“.

„Tada kyla klausimas, kas esame visi likusieji, kurie šiai dienai eina į mitingus, yra nepatenkinti Vyriausybės veikla“, – teigė ji.

Įtariamoji sakė, kad jos apklausta buvo nebaigta ir yra atidėti ateinančiam ketvirtadieniui.

Keli tyrimai

Teisėsauga atlieka ir kitą ikiteisminį tyrimą dėl A. Paleckio parašo ant „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ steigimo dokumentų.

Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę Kauno tardymo izoliatoriuje.

Šią savaitę teismas taip pat pradėjo nagrinėti Generalinės prokuratūros prašymą likviduoti asociaciją kaip neteisėtai įsteigtą, tačiau nusprendė pakeisti bylos teisėją.

Anot prokuratūros, asociacijos dokumentuose nurodyta jos veikla neatitinka tikrosios, o tikrieji organizacijos tikslai yra neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai.

Prieš kelias savaites „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ nariai skelbė vyksiantys į Rusijos okupuotą Rytų Ukrainos dalį, kur ketino stebėti Maskvos rengtus pseudoreferendumus dėl šių teritorijų aneksijos.

E. Švenčionienė anksčiau sakė, kad jai nepavyko nuvykti į Donbasą dėl sudarytų „labai didelių dirbtinių kliūčių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.