Melagiu VRM viešai pavadintas R. Pocius atrėžė: tai pasakos, turiu įrodymus

Buvęs Viešosios saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius sureagavo į Vidaus reikalų ministerijos (VRM) paskelbtas esą tikrąsias jo atleidimo priežastis. Jo teigimu, ministerija ne įvardija konkrečias problemas, o kuria pasakas. Tam įrodyti jis esą turi konkrečius dokumentus.

Ričardas Pocius.<br>D.Umbraso nuotr.
Ričardas Pocius.<br>D.Umbraso nuotr.
Ričardas Pocius.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Ričardas Pocius.<br>Gedimino Savickio (ELTA) nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Pocius.<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 5:19 PM, atnaujinta Oct 26, 2022, 12:04 PM

Primename, kad pirmadienį publikuotame interviu portalui „Delfi“ R.Pocius pareiškė ne kartą sulaukęs vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės reikalavimo trauktis iš pareigų, o nesutarimai su ministre prasidėjo po pernai prie Seimo įvykusių riaušių.

Buvęs VST vadas nurodė, kad jų metu nebuvo tinkamai reaguojama, nesilaikyta procedūrų, nepaskelbtas operacinis planas „Vėtra“, o kitą dieną viešai aiškinta, neva buvo taikytas skandinaviškas riaušių malšinimo modelis, su kuriuo Lietuvos tarnybos nėra susipažinusios ir pagal jį nėra vykusių pratybų.

Jis pasakojo patyręs pažeminimą, išgirdęs ministrės grasinimą, kad „bus sunaikintas“.

Skubiai surengtoje spaudos konferencijoje vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas aiškino, kad savo pareiškimais R.Pocius bando pridengti tikrąsias problemas – melagingą informacijos teikimą, nebuvimą darbo vietoje ir nepasiekiamumą telefonu.

„Na, tai yra jų kūryba, jų blefavimas ir pasakos. Tai gal greičiau yra jų desperacija negu mano kažkokia desperacija. Tegul įvardija konkrečiai, kokios problemos, o ne kuria pasakas“, – „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ po viceministro pasisakymo kalbėjo buvęs VST vadas.

V.Dmitrijevas spaudos konferencijoje atkreipė dėmesį, kad R.Pocius dar vasarą susilaukė pirmosios tarnybinės nuobaudos už nedalyvavimą pasitarimuose, taip pat kartu už nesuderintų veiksmų ir įstatymų leidybos iniciatyvų teikimą. Kai jam grėsė dar vienas tarnybinis patikrinimas, šis esą atnešė atsistatydinimo prašymą.

Tokiais teiginiais stebėjęsis R.Pocius klausė, kodėl, jei toks patikrinimas grėsė, jis neįvyko.

„Jeigu grėsė, tai jis turėjo ir įvykti. Aš negaliu atsakyti, apie kokius tarnybinius patikrinimus ir kokias grėsmes man yra interpretuojama. Jeigu yra tarnybinis patikrinimas, yra tam pagrindas, jį reikia ir daryti. O ten jau ir parodys išvados ar kažkas.

O, jeigu ministrė man nuolat taiko psichologinį poveikį, kad ateityje bus tiek tarnybinių patikrinimų ir griežtų papeikimų iki atleidimo, tai, aš manau, jog tai yra tiesiog psichologinis spaudimas ir jie patys dabar išsidavė, pripažino. Gresia tarnybinis patikrinimas. Koks tarnybinis patikrinimas? Kokiu pagrindu? Tegul atsako“, – reikalavo jis.

Ministerija taip pat kaltino buvusį VST vadą, kad šis nedalyvaudavo VRM statutinių įstaigų pasitarimuose dėl grėsmių valdymo ir net nepateikdavo paaiškinimo.

„Čia irgi yra jų išsigalvojimas. Jeigu atsiunčia į tarnybinį el. paštą, kad pasitarimas už 15 min. arba pusės valandos, o aš su darbais esu kitame Lietuvos gale, tai aš neturiu jokios galimybės – nei fizinės, nei kitokios – paskaityti tą el. paštą ir atlėkti per pusę valandos į pasitarimą arba pokalbį apie nieką“, – atšovė R.Pocius.

Jis melagingais vadino ir viceministro teiginius, kad R.Pocius atsisakydavo skirti viešojo saugumo pareigūnus policijai, kurie užtikrintų viešąją tvarką renginiuose.

„Tikrai ne. Tai yra visiškai netiesa. Vėl priminsiu tas pačias nelemtas riaušes. Sureagavome į generalinio komisaro skambutį čia ir dabar, kai jau riaušės vyko. Visi kiti pasitelkimai, kaip jie įvardija, buvo įvykdyti, galime surinkti įsakymus arba jų raštus, ar žodinius skambučius“, – patikino buvęs VST vadas.

R.Pocius skundėsi, kad ministrė A.Bilotaitė visada ignoruodavo jo pasisakymus, kreipimusis, niekada pati nerasdavo laiko susitikti. Tačiau čia pat pridūrė, kad, net jei būtų radusi laiko, vis tiek neva nebūtų atsižvelgusi į jo žodžius.

„Aš galiu susitikti, aptarti, pastebėti, pasiūlyti, bet niekas manęs neklauso. Tai akivaizdžiai yra tarnybos ignoravimas ir niokojimas. Tokį spaudimą atlaikyti ministerijos nekompetencijos ir visiško neišmanymo, ką ir kaip reikia daryti, yra labai sudėtinga.

Jie pamiršo, kad dirba su gyvais pajėgumais, su gyvais žmonėmis, ginkluotais ir gerai parengtais žmonėmis. Visiška nepagarba ir tiesiog tai yra pareigūnų pažeminimas“, – kritikavo jis.

Buvęs VST vadas sulaukė klausimo, ar kas nors dar be jo galėtų paliudyti apie galimas mobingo ar persekiojimo apraiškas.

„Apie žmones sunku kalbėti, bet tie žmonės yra akis į akį kalbantys. Yra ta pati VRM valdžia, kuri kitų, pašalinių žmonių, ar iš šono, vengdavo. Bet nebūtinai žmonės. Aš turiu dokumentus“, – mįslingai atsakė R.Pocius.

„Tiek to, aš pasiliksiu sau kol kas“, – iškart pridūrė pats, užsiminęs apie dokumentus.

„Vieną iš mobingo veiksmų – važiavimus patikrinti, kur aš esu, ar pagal dienotvarkę esu – ir mūsų, VST žmonės, apsauga, kameros aiškiai parodo. Yra žmonės, kurie gali paliudyti, kaip jie veržėsi į mano kabineto duris, į teritorijas su kažkokiais patikrinimais, raštais, A.Bilotaitės nurodymais“, – akcentavo buvęs VST vadas.

Pasiteiravus, ar jau žino, kas jį pakeis pareigose, R.Pocius atakė: „Jie, aišku, ploja rankomis ir tą kadrą tikrai suras.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.