Teismas baigė nagrinėti nuteisto Panevėžio mero ir jo patarėjos skundus

Lietuvos apeliacinis teismas antradienį baigė nagrinėti už piktnaudžiavimą nuteisto Panevėžio mero Ryčio Mykolo Račkausko baudžiamąją bylą.

Teismas baigė nagrinėti nuteisto Panevėžio mero ir jo patarėjos skundus.<br>T.Bauro nuotr.
Teismas baigė nagrinėti nuteisto Panevėžio mero ir jo patarėjos skundus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 5:08 PM

30 tūkst. eurų bauda nubaustas miesto vadovas prašo teismo tenkint jo apeliacinį skundą ir apkaltinamąjį nuosprendį panaikinti.

„Nuosprendis neteisingas, prieštaringas ir nepagrįstas, prašau priimti naują išteisinamąjį nuosprendį“ – per teismo posėdį antradienį sakė R. M. Račkauskas. Jis skundėsi teismui, kad nesankcionuotai buvo sekamas dar nuo 2016 metų, o dar po metų jau sankcionuotai.

Sausį Šiaulių apygardos teismas kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažinęs merą ne tik skyrė jam baudą, bet ir penkerius metus atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskavo daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Panevėžio vadovas nuteistas už tai, kad per savo patarėją Gintarę Maskoliūnienę davęs neteisėtus nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

G. Maskoliūnienė taip pat pripažinta kalta, jai skirta 25 tūkst. eurų bauda, jai taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. M. Vaupšas yra miręs, todėl jo atžvilgiu byla pernai buvo nutraukta.

Meras: savivaldybė nepatyrė žalos

Meras R. M. Račkauskas teismui sakė, kad „prokuratūra painiojasi savo pačios fantazijose“.

„Savivaldybė ir valstybė negalėjo patirti jokios žalos, suteiktos paslaugos tik sustiprino Panevėžio miesto įvaizdį, suteikta miestui akivaizdi nauda – pagerinti savivaldybės komunikacija. Įsteigta Panevėžio plėtros agentūra, suaktyvintas darbas su panevėžiečių diaspora užsienyje. Savivaldybė nepatyrė nei euro turtinės žalos“, – teigė savivaldybės vadovas.

Išteisinimo prašė ir G. Maskoliūnienė.

„Nesuprantu, kaip tiesioginių pareigų vykdymas gali tapti baudžiamąja byla?“, – sakė ji.

G. Maskoliūnienės advokatė Jolanta Činčikienė antrino klientei, sakydama, kad moteris nepagrįstai pripažinta kalta ir nuteista, kriminalinė žvalgyba jos atžvilgiu taikyta neproporcingai.

Panevėžio mero advokatas Valentinas Baltrūnas teigė, kad jo kliento veiksmus galima būtų vertinti nebent kaip viešųjų ir interesų supainiojimą, o ne kaip piktnaudžiavimą, už kurį numatyta baudžiamoji atsakomybė.

„Faktiniai duomenys nepatvirtina žalos, prašau priimti teisingą sprendimą, panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį ir priimti išteisinamąjį nuosprendį, konstatuojant, kad nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių“, – teismo prašė mero gynėjas.

Prokuratūra su skundais nesutinka

Prokuroras Darius Valys teisme sakė, kad nuteistųjų advokatai interpretuoja bylos duomenis, kaltinimai yra tinkamai pagrįsti, o teismai anksčiau patvirtino, kad buvo faktinis pagrindas sankcionuoti kriminalinės žvalgybos veiksmus.

„Teismas R. M. Račkausko ir G. Maskoliūnienės parodymus neigiant padarytą veiką pagrįstai pripažino gynybine pozicija, siekiant išvengti atsakomybės“, – sakė prokuroras.

D. Valys taip pat sakė, kad pavojingą nusikalstamą veiką padarė aukštas pareigas einantis asmuo, jis privalėjo remtis skaidrumo, teisingumo ir nesavanaudiškumo principais.

Šiaulių apygardos teismo nuosprendyje rašoma, kad R. M. Račkausko ir G. Maskoliūnienės nusikalstamus veiksmus patvirtina jų tęstinis bendravimas su M. Vaupšu.

„Abu kaltinamieji suvokė savo veiksmus, kad pasinaudoja tarnybine padėtimi, kaltinimas visiškai pasitvirtino“, – sakė D. Valys.

Jis prašė atmesti apeliacinius skundus ir patikslinti nuosprendžio aprašomoje dalyje pataisyti nurodytą pinigų sumą. Tuo metu iš mero prokuroras prašo išieškoti 4,6 tūkst. eurus.

Teismas savo sprendimą byloje skelbs gruodžio 8 dieną.

Antra byla

Tiek meras R. M. Račkauskas, tiek patarėja G. Maskoliūnienė šiuo metu eina savo pareigas, jie nėra nušalinti.

Lietuvos apeliacinis teismas neseniai baigė nagrinėti kitą Panevėžio mero baudžiamąją bylą, joje R. M. Račkauskas žemesnės instancijos teismo buvo išteisintas dėl kaltinimų prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu.

Bylos duomenimis, 2019 metų pavasarį, lankydamasis krepšinio klubo „Lietkabelis“ vadovo Alvydo Bieliausko biure Vilniuje, R. M. Račkauskas esą paprašė verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią po rinkimų į savivaldybių tarybas ir merų postus, – 3 tūkst. eurų.

Įtariama, kad už tai R. M. Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

Vilniaus apygardos teismas abu kaltinamuosius išteisino, nes nebuvo nustatytas prekybai poveikiu būtinas korupcinis susitarimas bei padarė išvadą, jog byloje nėra duomenų, jog R. M. Račkausko reikalavimas, prašymas duoti paramos buvo susijęs su jo ketinimu gauti kyšį.

Dėl piktnaudžiavimo meras išteisintas, nes nepasitvirtino kaltinimas, kad jis elgėsi dėl naudos sau ar kitų asmenų turinių interesų, jo veiksmai nesiekė nusikalstamai veikai prilyginamo pavojingumo laipsnio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.