Vakaris Deksnys. Naujos geografijos pamokos

Tiems, kuriems mokykloje nesisekė arba nesiseka geografija, globalizmo laikais labai nesunku patobulinti savo žinias.

Vakaris Deksnys<br>T.Bauro nuotr.
Vakaris Deksnys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-25 13:33

Daugiau nei prieš dešimtmetį visi sužinojo, kur tiksliai yra Islandija, o dalis dar ir išmoko sunkiai ištariamą ten esančio Ejafladlajokudlio ugnikalnio pavadinimą.

Ypač tie, kuriems šis monstras sujaukė kelionių lėktuvų planus.

Daugiau nei prieš aštuonerius metus priverstinai pradėjome mokytis Ukrainos geografijos ir sužinojome, kad Doneckas ir Luhanskas yra visai netoli Rusijos.

Dabar jau daugelis nesuklydę bakstelėtų tiek į Chersoną, tiek į sunaikintą Mariupolį, nors visiems būtų buvę gyventi ramiau be tokių priverstinių pamokų.

Reikia tikėtis, kad vis labiau pramoksime ir Rusijos miestų pavadinimus.

Bent jau tų, kurie yra arčiau Ukrainos, – Belgorodo, Briansko arba net Rostovo, ypač jei toliau bus neatsargiai rūkoma ir sproginės karinės bazės, kris naikintuvai.

Dėl košmariško karo Ukrainoje neseniai turėjome progos pasidomėti, kur yra su juo, regis, visiškai nesusijusi Vakarų Afrikos valstybė Gabonas, kuris neseniai sulaukė mūsiškės Užsienio reikalų ministerijos protesto.

Mat šios šalies atstovai, dabar pirmininkaujantys Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, lietuviams neleido pasisakyti Baltijos šalių ir Čekijos vardu.

Galbūt ir ties pusiauju gyvenantys gaboniečiai, kurie daugiausia kalba prancūziškai, nes anksčiau buvo šios šalies kolonija, pradės domėtis, kur yra Lietuva ir Vilnius.

Tačiau Lietuvos gyventojams daugiausia geografijos pamokų suteikia mūsų vyrų futbolo rinktinė.

Tikriausiai ne vienas pradėjo akyliau dairytis į žemėlapį, kurgi yra tos galingosios Farerų Salos, kurioms mūsų futbolininkai vasarą prapylė minimaliu rezultatu, o rudenį sugebėjo ištempti lygiąsias.

Dar įdomiau pasidairyti į FIFA reitingų lentelę, kurioje Lietuva įsitaisiusi garbingoje 144-ojoje vietoje. Apatinį kaimyną Honkongą greičiausiai žino daugelis, nors tikslią vietą gaublyje parodytų ne visi.

O kas gi tas mus pralenkęs Esvatinis? Ak, pasirodo, tai pavadinimą 2018-aisiais pakeitęs Svazilandas.

Vis tiek nežinote, kur jis? Afrikoje, visai netoli Pietų Afrikos Respublikos. Visiškai šalia Mozambiko. Tokie bent keturi tilptų mūsų teritorijoje su visa sostine Mbabane.

Beje, ten netoliese yra gal dar mažiau girdėtas Lesotas, kurio futbolininkai FIFA sąraše jau mina mums ant kulnų.

Tai tokia daugiau negu perpus už Lietuvą mažesnė valstybė, kurią iš visų pusių supa ta pati Pietų Afrikos Respublika. O jos herbe – varpą primenanti kepurė.

Beje, mūsų rinktinę jau pralenkė Sent Kitsas ir Nevis.

Gaublyje aptikti tokią valstybę labai sudėtinga. Mat tai – Karibų jūros salos, kurių plotas – vos 261 kvadratinis kilometras, o gyventojų ten apie 60 tūkstančių – gerokai mažiau negu Panevėžyje.

Tačiau grįžkime į Lietuvą ir pasikartokime jos geografiją.

Greičiausiai visi daugiau ar mažiau tiksliai pasakys, kur yra Palanga, Kryžių kalnas, Vilniaus arkikatedra ar Prezidentūra.

Tik to per maža. Antai praėjusią savaitę pas mus vyko Atšvaitų diena – kiekvienas panorėjęs galėjo gauti po atšvaitą.

Puiki iniciatyva, tik jos autoriai galėjo tiksliau nurodyti, kur tų atšvaitų buvo galima gauti dovanų, nes geografinis pavadinimas „Kelių direkcijoje“, guldau galvą, net 9 iš 10 vilniečių nieko nesako. Laimei, yra visagalis gūglas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.