R. Šimašius melavo, kad nežinojo apie Kalėdų eglės kainą? Dokumentai kelia klausimų

Miesto tarybos narys Žilvinas Šilgalis išsireikalavo viešųjų pirkimų dokumentus, kuriuose parašyta: Kalėdų renginių komitete yra tik merui Remigijui Šimašiui atskaitingos dvi jo patarėjos. Panašu, jog meras melavo, kad nežinojo Kalėdų eglės kainos.

R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kalėdų eglei sostinės Katedros aikštėje kiekvienais metais naudojamos tos pačios konstrukcijos, bet už jas nulupama solidi suma. Šįmet – 54 tūkst. eurų.
Kalėdų eglei sostinės Katedros aikštėje kiekvienais metais naudojamos tos pačios konstrukcijos, bet už jas nulupama solidi suma. Šįmet – 54 tūkst. eurų.
Žilvinas Šilgalis<br>T.Bauro nuotr.
Žilvinas Šilgalis<br>T.Bauro nuotr.
Žilvinas Šilgalis<br>T.Bauro nuotr.
Žilvinas Šilgalis<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 11:34 AM

Kiek gražiausios metų šventės simbolio Kalėdų eglės bus Katedros aikštėje? Atsakymas pribloškia: 6 tūkst. eglišakių už 7 tūkst. eurų.

O tuo metu 231 tūkst. 710 eurų kainuojantys eglės pagrindas, papuošalai ir blizgučiai apaugę melu ir lėšų švaistymu. Savivaldybės tarybos Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ frakcijos narį Ž.Šilgalį nustebino ne tik kaip buvo rengiamas konkursas, kuriame jau ne pirmus metus būna tas pats dalyvis – įmonė Švenčių studija.

Įdomu ir tai, kad eglės puošėjai keletą metų iš eilės galėjo naudoti tas pačias konstrukcijas ir už jas iš savivaldybės gauti nemenkas sumas pinigų.

Į tai Švenčių studijos vadovė Jolanta Tūraitė atšovė, kad Vilnius kiekvienoms Kalėdoms perka ne eglės konstrukcijas, puošmenas, o projektą.

Išsiaiškino komiteto sudėtį

Prieš porą savaičių paaiškėjus, kad Vilniaus Kalėdų eglė kainuos 230 tūkst. eurų, R.Šimašius iš pradžių teisinosi, jog apie tai sužinojo per vėlai. Paskui jis pasiūlė eglę puošti kukliau, o likusius pinigus paaukoti Ukrainai.

Po to jo nuomonė vėl pasikeitė. Meras tikino, kad kuklesnės eglės Katedros aikštėje jau nepavyks papuošti, nes Švenčių studija yra panaudojusi 125 tūkst. eurų, be to, gali kilti netesybų klausimas. Jeigu ginčas pasiektų teismą, Vilniui esą grėstų likti ir be eglės, ir be pinigų.

Ž.Šilgalio nuomone, visi šie aiškinimai kelia daug įtarimų. Paprašęs pateikti su eglės puošyba susijusius dokumentus jis aptiko, kad mero potvarkiu Kalėdų renginių komitetas buvo sudarytas dar birželio 16 dieną. Jo pirmininkė – mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Paaiškėjo, kad komiteto narės yra mero patarėjų grupės vadovė Ieva Dirmaitė ir kita mero patarėja Renalda Rutkauskaitė-Preskienienė.

„Patarėjai yra atskaitingi tik merui, o I.Dirmaitė dar yra ir politinio pasitikėjimo patarėja.

Netikiu, kad meras iš dviejų patarėjų nuo birželio mėnesio negavo informacijos ir negalėjo kontroliuoti proceso“, – kalbėjo Ž.Šilgalis.

Žinojo jau nuo birželio?

Dar įdomesni viešojo pirkimo dokumentai. Ž.Šilgalis jau anksčiau kėlė klausimą, kodėl nebuvo apribota eglės pirkimo kaina?

Jam atsakyta, jog kainos esą buvo neįmanoma nustatyti dėl dviejų pagrindinių dalykų – kad nebūtų apribotos konkurso dalyvių galimybės ir jie nežinotų, į kokią kainą orientuotis.

Vadinasi, konkursą laimėjusi Švenčių studija nežinojo, kiek lėšų gali būti skirta Kalėdų eglei? Tuo tarybos narys smarkiai abejoja.

Mat Viešojo pirkimo komisijos, kurios pirmininkas – Vilniaus kultūros centro vadovas Paulius Jurgutis, paraiškoje aiškiai nurodyta, kad pirkimo vertė negali viršyti 242 tūkst. eurų.

„Buvo akivaizdi politinė valia išleisti tokią sumą pinigų negalvojant, kad prasidėjęs karas, ima ryškėti energetikos krizė. Aiškinti, kad nežinojo eglės kainos, naivu“, – piktinosi Ž.Šilgalis.

Pavadinimas – tas pats

Ž.Šilgalis pastebėjo, kad Kalėdų eglę Švenčių studija puošia jau daug metų, o paslaugų sąmata vis didėja.

Be to, dokumentuose nurodytas ne eglės pirkimo, o nuomos konkursas.

„Ta įmonė laimi eglių puošybos konkursus ir kituose miestuose, o Vilniuje – nuolat, lyg nebūtų renginių organizatorių rinkos. Ir šiais metais Vilniuje konkurse dalyvavo tik Švenčių studija“, – stebėjosi Ž.Šilgalis.

Tad jam keistai atrodo ir tai, kad pirkimo vertė buvo 242 tūkst. eurų, o esą apie šią sumą nežinojusi Švenčių studija pasiūlė eglę tik už šiek tiek mažesnę kainą – 231 tūkst. eurų: „Vienas dalyvis neva nežinojo – tiesiog ėmė ir atspėjo. Ir tas pats vienas dalyvis konkurse Vilniuje dalyvavo ir praėjusiais, ir užpraėjusiais metais.“

Juolab kad keletą ankstesnių metų Kalėdų eglės kaina nesiekė 100 tūkst. eurų.

Konkurentų nė nesibaimino

Ž.Šilgalis savivaldybės paprašė pateikti ir Švenčių studijos pasiūlymo dokumentus, tačiau gavo tik vieną jo dalį.

Valdininkai aiškino, kad pirmoje dalyje yra išvardytos eglės kompozicijos detalės, kurios turi konfidencialumo požymių.

Tačiau antroje dalyje buvo išvardyti įspūdingi skaičiai. Įdomiausia yra eglės karkaso, konstrukcijų ir kontūro kaina – 54 tūkst. eurų, tuos pačius juos, tikėtina, galėjo naudoti ir ankstesniais metais.

Kad naudos tą patį kaip ir praėjusiais metais pagrindą, 2021-aisiais Kalėdų eglės puošėjai net neslėpė.

„Jeigu naudoji tas pačias konstrukcijas, jų neįtrauki į sąmatą ir turi pranašumą prieš konkurentus. Bet Vilniuje to nereikia, nes konkurentų nėra“, – vardijo politikas.

Pasiūlyme buvo išvardyta ir inžinerinė įranga, blykstės, girliandos, įvairiausios puošmenos, kurios eglėms taip pat galėjo būti naudojamos ir ankstesniais metais arba kituose miestuose.

„Už 231 tūkst. eurų Katedros aikštėje bus tik miesto išsinuomota kompozicija, kuri neturės jokios išliekamosios vertės. Konstrukcijas eglės puošėjai išmontuos ir pasidės į sandėlį, kad galėtų panaudoti kitais metais“, – apibendrino tarybos narys, sutikęs, kad idėja vis dėlto kainuoja.

Įžvelgia rinkimų nuotaikas

J.Tūraitė minėjo, kad Ž.Šilgalis kelia ydingus klausimus: „Savivaldybė neperka daikto – ji įsigyja projektą, jo įgyvendinimo paslaugas ir nuomą, todėl tarybos narys nori gauti visiškai nepagrįstus atsakymus.“

Švenčių studijos vadovė sutiko, kad dalis konstrukcijų galėtų būti panaudota iš ankstesnių metų, nes įmonė jas gamina. Jos žodžiais, artėja rinkimai, tad jiems besirengiantys politikai gali pasinaudoti net Kalėdų egle.

„Pastebiu norą užaštrinti tam tikrus klausimus siekiant dividendų. Bet Kalėdos ir menas yra aukščiau nei rinkimai, kurie ateis ir praeis“, – tvirtino Švenčių studijos vadovė.

Sąskaitų neprašė – patikėjo žodžiais

Valdžia kartojo, kad Kalėdų eglės neįmanoma atsisakyti, nes Švenčių studija jai esą jau išleido 125 tūkst. eurų.

Paklaustas, iš kur atsirado šis skaičius, P.Jurgutis neslėpė, kad savivaldybė buvo Vilniaus kultūros centrui nurodžiusi su Švenčių studija surengti derybas dėl kuklesnės sumos Kalėdų eglei.

Ar įmonė pateikė kokias nors sąskaitas, įrodančias, kad išleido tokią sumą? Ne, Vilniaus kultūros centras pasitenkino vien Švenčių studijos atstovų žodžiais. Jokių sąskaitų ši organizacija nėra gavusi iki šiol.

Švenčių studija už 25 tūkst. eurų turėjo puošti ir Rotušės aikštės eglę, bet kilus triukšmui jos atsisakė.

J.Tūraitė „Sostinei“ taip pat neatskleidė, kuo nustebins Kalėdų eglė Katedros aikštėje už 231 tūkst. eurų: „Nebus staigmenos kaip Kalėdų Senio per Velykas sulaukti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.