Piktžaizde virtęs mikroautobusas tapo Naujininkų košmaru: iškart pasipylė plėšimai

Vilniaus miesto ženklais pažymėtas mikroautobusas, kuriame narkomanai nemokamai gauna tirpalo ir švirkštų injekcijoms, šiuo metu stovi Naujininkuose, prie miesto transporto žiedo, todėl nenuostabu, kad ten pastaruoju metu pasipylė plėšimai.

Mikroautobusas, kur dalijami švirkštai, iš taboro pervažiavo į Naujininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mikroautobusas, kur dalijami švirkštai, iš taboro pervažiavo į Naujininkus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkomanai atvirai nešasi švirkštus, tirpalą, dezinfekcines servetėles.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Narkomanai atvirai nešasi švirkštus, tirpalą, dezinfekcines servetėles.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už kampo primėtyta švirkštų, panaudotų buteliukų – čia „susišaunama“ dozė.
Už kampo primėtyta švirkštų, panaudotų buteliukų – čia „susišaunama“ dozė.
Danutė: „Kiek dar žmonių turi būti užpulta, kad kas nors pasikeistų?“
Danutė: „Kiek dar žmonių turi būti užpulta, kad kas nors pasikeistų?“
Teresė pastebėjo, kad užpuolimų padaugėjo atsiradus mikroautobusui.
Teresė pastebėjo, kad užpuolimų padaugėjo atsiradus mikroautobusui.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 9:28 PM

Baltas mikroautobusas, kurį pažįsta turbūt visi sostinės narkomanai, klientų Naujininkuose lūkuriuoja po gyvenamojo namo langais. Anksčiau jį buvo galima pastebėti stoties rajone ir tabore.

Narkotikų prekybos ir vartojimo vietos keičiasi, tad kvaišalų vergams sudaromos kuo palankesnės sąlygos.

Nuošalesnėje Dzūkų gatvėje, prie laiptų, pastaruoju metu buvo apiplėštos jau kelios moterys. Juk čia pat, už namo, kurio pirmajame aukšte įsikūrusi kirpykla ir yra keli negyvenami butai, narkomanai „susišauna“ dozę.

Moterų tyko prie laiptų

Spalio 19-ąją keturi jaunuoliai, vienas jų nepilnametis, per plėšimą Dzūkų gatvėje sužalojo 60 metų moterį.

Vilnietė buvo užpulta jau sutemus. Grasindami užpuolikai reikalavo pinigų. Nukentėjusiajai po nusikaltimo prireikė medikų pagalbos, o policijai pavyko sučiupti tik du užpuolikus – 15 ir 18 metų.

Dar prieš dieną į policiją kreipėsi kita 66 metų moteris, papasakojusi apie apiplėšimą tame pačiame rajone.

Ji nukentėjo anksti rytą. Lipant laiptais moterį užpuolė ir sumušė trys jaunuoliai ir pagrobė 50 eurų. Plėšikai reikalavo atiduoti ir žiedą, grasino nupjauti pirštą, jeigu auka priešinsis. Tik pasirodžius praeiviui trijulė paspruko.

Sunkiausiai nukentėjo moteris, kuri nešėsi didelę pinigų sumą. Ją užpuolė prie kirpyklos, esančios nusileidus laiptais. Moteris priešinosi, tad užpuolikai išmušė dantis, sulaužė žandikaulį.

Užpuolikų būna po kelis

Netoli šių laiptų garbaus amžiaus vilnietė buvo sumušta net penkių užpuolikų, ją greitoji pagalba išvežė į ligoninę.

Kitas Naujininkų gyventojas pasakojo, kaip iš bankomato pasiėmė pinigų ir nusikaltėliai jį sekė iki namų Dariaus ir Girėno gatvėje ir apiplėšė laiptinėje.

Nukentėjo ir pensininkų pora – jiems iš rankų keturi plėšikai stvėrė rankines ir paspruko.

Budės daugiau pareigūnų

Vilniaus policijos atstovė Julija Samorokovskaja vardijo nerimą keliančią statistiką: rugsėjo ir spalio mėnesiais pareigūnai užregistravo po du įvykius Dzūkų, Gudų ir Šaltkalvių gatvėse, nustatyti 4 įtariamieji.

Prūsų, Pelesos, Varšuvos, Dariaus ir Girėno gatvėse užfiksuota po 1 įvykį, nustatyti 4 įtariamieji.

J.Samorokovskaja patvirtino, kad padaugėjus užpuolimų papildomai artimiausias kelias savaites prie esamų pajėgų Naujininkuose prisijungs viešo ir neviešo patruliavimo ekipažai, bus atliekamos individualiosios prevencijos priemonės ir kiti veiksmai.

„Dovanas“ nešasi atvirai

Policijos atstovė tikino neturinti informacijos, kad sulaikytieji – narkomanai.

Tačiau tai akivaizdu pasivaikščiojus po karščiausias Naujininkų vietas net nesutemus.

Prie pat bendrabučio, kuriame gyvena ne vienas narkotikus vartojantis asmuo, trečiadienį stovėjo baltas mikroautobusas, jo durys buvo praviros.

Prie jo priėjusi trijulė mėgino slėpti tai, ką jame gavo.

Susikišusi švirkštus, natrio hidrochlorito tirpalo buteliuką injekcijoms, dezinfekcines servetėles injekcijoms į rankinę mergina su dviem draugais užsirūkė.

Kita jauna moteris nuo mikroautobuso laiptais leidosi nesislapstydama: švirkštai ir tirpalo buteliukas – po pažastimi.

Suka už kirpyklos kampo

Abi kompanijos užsuko už kirpyklos kampo – narkotikų vartojimo vietos. Čia tarp nukritusių lapų pilna panaudotų švirkštų, mėtosi puspilnis tirpalo buteliukas. O kam jį neštis, jeigu kitą kartą iš mikroautobuso pasiims naują?

Aukų narkomanai ir tyko už šito kampo. Patogi vieta, menkai apšviesta, be to, daugiabučiai toli, pagalbos neprisišauksi.

Kirpykloje dirbanti moteris „Sostinei“ sakė, jog apie tai, kas vyksta aplinkui, galėtų daug kalbėti, bet patylės. Ją galima suprasti – narkomanai aukas puola ir peiliais, o kirpykloje ne visada būna klientų.

Rado odinį portfelį

Nusikaltimų įvykdyta daugiau, nei skelbia policijos statistika. Mat ne visos aukos kreipiasi į pareigūnus.

Dzūkų gatvėje gyvenanti Teresė „Sostinei“ pasakojo, kad eidama namo ji praėjusią savaitę pastebėjo gulintį vyrišką odinį portfelį.

„Aplink jį mėtėsi kažkokie dokumentai. Pagalvojau, kad gal kažkam bloga pasidarė ir greitoji pagalba išvežė žmogų, o daiktus paliko. Bet paskui nusprendžiau: negali būti, medikai surenka ir daiktus. Grįžau atgal, o po portfelį jau rausėsi narkomanas“, – pasakojo vilnietė.

Teresės nuomone, portfelį išmetė kiti narkomanai, apiplėšę praeivį. Atsikratė to, ko neįmanoma parduoti.

Apie saugumą nepagalvoja

Teresė pastebėjo, kad užpuolimų padaugėjo, kai Naujininkuose pasirodė mikroautobusas, iš kurio dalijami švirkštai.

Jis stovi prie pat namo, kuriame gyvena Danutė.

„Mūsų daugiabutyje gyvena ne vienas narkomanas, bet ar tai reiškia, kad švirkštus galima dalyti prie pat įėjimo durų? Nejaugi niekas nepagalvoja apie saugumą? Kiek dar žmonių turi būti užpulta, sumušta, kad kas nors pasikeistų?“ – bėrė klausimus „Sostinei“ Naujininkų gyventoja Danutė.

Kas vyksta prie mikroautobuso, šalia esančio spaudos kiosko pardavėjai – kaip ant delno. Tiesa, moteris neturi daug laiko dairytis, nes reikia aptarnauti pirkėjus, susitvarkyti.

„Jeigu jau švirkštus nemokamai dalija, kodėl man nemokamai kavos puodelio nepasiūlo?“ – šyptelėjo moteris.

Ruošiasi dalyti toliau

Švirkštai, kurie dalijami narkomanų susibūrimo vietose, – savivaldybės iniciatyva.

Štai savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos ataskaitoje nurodyta, kad nors 2020-aisiais buvo panaikintas taboras, narkotikų vartojimo problema niekur nedingo.

Negana to, nuo tų metų mirštamumas dėl priežasčių, susijusių su narkotikų vartojimu, Vilniuje didėjo ir daugiau nei du kartus viršijo Lietuvos vidurkį.

Tad savivaldybė rekomenduoja įgyvendinti tokias narkotikų vartojimo prevencijos ir žalos mažinimo priemones: didinti žemo slenksčio kabinetų, mobiliųjų žemo slenksčio kabinetų, teikiančių švirkštų keitimo paslaugas, kurios vadinamos žalos mažinimo, skaičių.

Tai esą padeda mažinti užkrečiamųjų ligų plitimą, rizikingą elgesį bei perdozavimo prevenciją.

O kaip dėl plėšimų ir kitų nusikaltimų, kur dalijami švirkštai? Čia valdžios pozicija tokia: klausimai, susiję su disponavimu narkotinėmis medžiagomis ir jų vartojimu viešosiose vietose, taip pat nusikaltimais, labiau turėtų būti skirti policijai, o ne savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui. Savivaldybė gali patarti tik tiek: bet kokiu atveju, pamačius galimą pažeidimą, įtariant, kad viešojoje vietoje vartojamos narkotinės medžiagos, gyventojai raginami kreiptis į pareigūnus.

Ištyrė kvaišalų kokteilių likučius

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas prieš porą metų atliko likučių švirkštuose tyrimą. Taip paaiškėjo, ką vartoja vilniečiai.

Tyrimo Vilniuje metu buvo išanalizuota 150 švirkštų, kurie buvo atsitiktinai surinkti trijose žemo slenksčio paslaugų teikimo vietose – asociacijos „Demetra“ žemo slenksčio kabinete (ŽSK), Respublikinio priklausomybės ligų centro mobiliajame ŽSK prie Vilniaus autobusų stoties ir tabore.

Daugiausia buvo aptikta metadono – 92 proc. švirkštų, karfentanilio – 33 proc., amfetamino – 1,5 proc., metamfetamino – 2,3 proc., MDMA – 2,3 proc., kokaino – 1,5 proc.

Tyrimo rezultatai parodė, kad Vilniuje tarp švirkščiamųjų narkotikų vartotojų yra paplitęs metadono, karfentanilio ir difenhidramino mišinys, taip pat metadono ir difenhidramino mišinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.