Tyrimas apie baltarusių migrantus Lietuvoje: apie 70 proc. turi nuolatines pajamas, paaiškėjo, ko trūksta labiausiai

Rytų Europos studijų centro (RESC) atlikto tyrimo duomenimis, apie 86 proc. respondentų iš Baltarusijos išvyko dėl politinių priežasčių. Dauguma atvykusiųjų į Lietuvą – darbingo amžiaus asmenys, turintys čia nuolatinį pajamų šaltinį (beveik 70 proc. respondentų).

Baltarusių palaikymas.<br>T.Bauro nuotr.
Baltarusių palaikymas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 8:56 AM

68 proc. respondentų turi leidimą gyventi Lietuvoje, 15 proc. – humanitarinę vizą, o kiek daugiau nei 8 proc. yra gavę oficialų prieglobstį arba laukia sprendimo dėl prieglobsčio, teigiama pranešime žiniasklaidai.

2022 m. birželio–rugsėjo mėnesiais Lietuvoje vykdytas tyrimas „Migracija iš Baltarusijos ir imigrantų ekonominė, socialinė ir politinė integracija Lietuvoje“. Kiekybinės apklausos būdu apklausus daugiau nei 300 baltarusių, gyvenančių Lietuvoje, ir giluminiais interviu siekta išsiaiškinti, kaip baltarusiai jaučiasi gyvendami Lietuvoje, kokios buvo išvykimo iš Baltarusijos priežastys, kas nulėmė Lietuvos, kaip emigracijos krypties, pasirinkimą. Taip pat buvo klausiama, su kokiais iššūkiais susiduria baltarusiai Lietuvoje, kokie didžiausi jų poreikiai.

Tarp dažniausiai minimų poreikių apklaustieji baltarusiai išskyrė kalbos kursus (68,4 proc. paminėjo šį poreikį), medicininę pagalbą (46,2 proc.) ir teisines konsultacijas (beveik 44 proc.), ypač konsultacijas migracijos statuso, įsidarbinimo ir mokesčių klausimais.

„Tyrimo išvadose pateikiama rekomendacija didinti kalbos kursų prieinamumą visoms amžiaus grupėms ir skatinti savarankišką užimtumą siekiant padidinti moterų finansinį stabilumą bei šeimų psichologinę gerovę. Be to, interviu metu akcentuotas poreikis iš valstybės institucijų gauti daugiau informacijos rusų kalba apie civilinę saugą kilus rizikai dėl galimos Rusijos agresijos“, – rašoma pranešime.

RESC atkreipia dėmesį̨, kad egzistuoja keletas grupių, kurios yra santykinai mažos bendrame kontekste, tačiau susiduria su neproporcingai didesniais asmeniniais iššūkiais: tai asmenys, laukiantys sprendimo dėl prieglobsčio ir neturintys galimybės dirbti; asmenys, susiduriantys su smurtu namuose; asmenys, sergantys kritinėmis ir lėtinėmis ligomis, taip pat besilaukiančios moterys, kol kas neturinčios sveikatos draudimo.

„Skatintinas aktyvesnis institucijų bendradarbiavimas su nevyriausybiniu sektoriumi siekiant palengvinti šių pažeidžiamiausių grupių situaciją“, – pažymima pranešime žiniasklaidai.

Apklausa atskleidė, kad pagrindinės priežastys, nulėmusios, kodėl respondentai pasirinko Lietuvą, o ne kitą šalį, yra galimybė gauti vizą ar leidimą laikinai gyventi Lietuvoje, kalbos barjero nebuvimas, asmeninė patirtis Lietuvoje, geresnis politinis klimatas pilietinei ir profesinei veiklai ir pasitikėjimas įstatymo viršenybe.

Tyrimas parodė, kad saugumo pojūtį Lietuvoje respondentai vidutiniškai vertina 8,81 iš 10 balų, o gyvenimo kokybę Lietuvoje – vidutiniškai 7,62 balo iš 10.

Kaip teigiama pranešime, baltarusiai Lietuvoje susiduria su iššūkiais, kurie yra aktualūs visiems Lietuvos gyventojams: infliacija, nerimas dėl galimos karinės agresijos prieš Lietuvą, vietų stygius vaikų ugdymo įstaigose, ilgos eilės sveikatos priežiūros įstaigose, itin didelės būsto nuomos kainos, nenoras nuomojamame būste leisti deklaruoti gyvenamąją vietą asmenims, turintiems vaikų (ir nelegali būsto nuomos ir darbo rinka).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.