V. Mitalas norėtų daugiau dialogo svarstant biudžetą: džiaugiuosi, kad nesu konservatorius

Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas teigia, kad svarstant ateinančių metų valstybės biudžetą dialogo koalicijoje galėtų būti ir daugiau.

Vytautas Mitalas<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vytautas Mitalas<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 12:54 PM

„Bendras koalicijos darbas, jis galėtų būti pažymėtas didesniu dialogiškumu iš visų šiame koalicijos darbe dalyvaujančių pusių“, – 15min duotame interviu teigė V. Mitalas. Politikas pripažįsta nežinąs, ar dabartiniame etape visi koalicijos partneriai vienodai supranta, kur gimsta politiniai sprendimai dėl biudžeto ir kas yra jų autoriai.

„Nors ir formaliai mes žinome, kad biudžetą teikia Vyriausybė, Seimas svarsto, yra tam tikros procedūros aprašytos ir Konstitucijoje, ir Seimo statute, visgi, tam tikri politiniai sprendimai atsiranda iš politinės valios, kurią atsineša politikai, sėdėdami prie stalo ir žiūrėdami, viena vertus, į bendrą koalicijos programą ir keldami klausimus, ar mes ją įgyvendiname ir taip pat atsižvelgdami į laikmečio realijas“, – sakė V. Mitalas.

„Tai aš iki galo nesu tikras, ar dabartiniame etape visi vienodai supranta, iš kur tie politiniai sprendimai gimsta, kas yra jų autoriai ir kas yra tie siūlytojai, kas yra ta vieta, kur galima turėti vienokį ar kitokį dialogą“, – pridūrė jis.

Visgi, V. Mitalas tikina suprantąs, kad šioje situacijoje, kai Lietuvai kyla nemažai sunkių iššūkių, tenka taikstytis su labiau legalistiniu biudžeto svarstymo būdu.

„Tai aš to norėčiau daugiau, bet, tiesą sakant, suprantu, kad turbūt dėl tokios padėties, kurioje mes gyvename ir dėl sunkių iššūkių, su kuriais Lietuva turi tvarkytis, ir dėl šiek tiek veikiančių asmenybių, turėsime labiau legalistinį biudžeto svarstymo procesą ir su juo reikės visiems tvarkytis ir konservatoriai tvarkosi štai tokiu būdu, kokį mes visi matome ir aptarinėjame“, – sakė V. Mitalas.

„Ar tai yra blogai, ar gerai, ką tai reiškia, aš nežinau, o jeigu aš žinočiau, tai pasakyčiau po kadencijos. Tai dabar, aš manau, kad galiu džiaugtis, kad nesu konservatorius ir tokie visokie metodai man neatrodytų labai priimtini“, – taip pat pažymėjo jis.

ELTA primena, kad spalio viduryje BFK pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms.

Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai. Konservatorių partijos prezidiumas buvo įpareigojęs konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

TS-LKD priežiūros komiteto nutarime deklaruota aiški rekomendacija į ginčus dėl PVM lengvatų su Vyriausybe įsivėlusiam Mykolui Majauskui – politikui rekomenduojama atsiimti savo parašus, kurie buvo padėti po su Vyriausybę nesuderintais pasiūlymais. Kitu atveju, pažymima dokumente, konservatorių frakcijai būtų siūloma išsirinkti ir deleguoti naują BFK pirmininką, o pačiam politikui apleisti partijos gretas. Panašią rekomendaciją išsakė ir TS-LKD politikos komitetas. Visgi, pats M. Majauskas ne kartą deklaravo ir toliau laikysiąs savo pozicijos.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paprašė Vyriausybės skubiai pateikti išvadą dėl Seimo BFK siūlymo taikyti neterminuotą PVM lengvatą maisto, kultūros ir sporto sektoriams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.