Parduotuvių prieigos – tarsi medžioklės plotai: atskleidė, kaip kovoja su išmaldos prašytojais

Kuo daugiau pirkėjų prekybos centre, tuo daugiau jo prieigose pinigų kaulijančių varguolių. Savaitgaliais šalia pačiame Kauno centre įsikūrusio „Akropolio“ vienu metu galima išvysti net 3–4 pinigų prašinėtojus.

Pinigų prašinėtojams Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai dažniausiai tik primena, kad tokia veikla yra draudžiama.<br>A.Karaliūno nuotr.
Pinigų prašinėtojams Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai dažniausiai tik primena, kad tokia veikla yra draudžiama.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiausia varguolių galima sutikti prie prekybos centrų, netoli bažnyčių.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiausia varguolių galima sutikti prie prekybos centrų, netoli bažnyčių.<br>A.Karaliūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-06 17:56

Didelių turtų jie nesusikrauna, tačiau esant dideliam pirkėjų srautui nelieka ir tuščiomis – kartkartėmis pasigirsta metamų monetų garsas. Kas paaukoja 20 centų, o kas – net eurą.

Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis patvirtino, kad daugiausia varguolių galima sutikti prie prekybos centrų, taip pat netoli bažnyčių, visoje Laisvės alėjoje.

G.Gatulis priminė, kad miesto tarybos patvirtintose Kauno miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatyta, jog prašyti išmaldos viešosiose vietose ar ją duoti, aukoti yra draudžiama.

Stebi, ar laikosi taisyklių

Prekybos centro „Akropolis“ valdytoja Brigita Kuodytė kartais mato šalia prekybos ir pramogų centro išmaldos prašančių asmenų, tačiau nėra taip, kad dėl elgetaujančių žmonių kiltų didelių problemų.

„Viešos erdvės už prekybos centro ribų yra Kauno miesto savivaldybės priežiūroje, tad jie ir yra atsakingi už tai, kas vyksta lauke.

Ten išmaldos prašančių žmonių mes neturime teisės išprašyti“, – kalbėjo B.Kuodytė.

„Akropolio“ administracija ir apsaugos darbuotojai rūpinasi, kad prekybos centre būtų laikomasi visų vidaus tvarkos taisyklių.

Siekiant užtikrinti pirkėjų saugumą prekybos centro viduje asmenų, kurie priekabiauja prie kitų lankytojų ar kitaip kelia grėsmę, gražiai paprašoma išeiti.

„Jeigu elgetaujantys asmenys nekelia jokios grėsmės, nepažeidžia vidaus taisyklių ir nepriekabiauja prie kitų lankytojų, mes jų neišprašome, nes visi pirkėjai mums yra vienodai svarbūs“, – tikino „Akropolio“ valdytoja B.Kuodytė.

Pakanka žodinio įspėjimo

„Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai nuolat atlieka prevencinius patikrinimus dėl išmaldos prašančių asmenų“, – kalbėjo savivaldybės atstovas G.Gatulis.

Pateikti tikslių duomenų dėl administracine tvarka nubaustų išmaldos prašytojų jis negalėjo, nes Administracinių nusižengimų registras tokios ataskaitos automatiniu būdu neformuoja.

„Įprastai apsiribojame žodine pastaba ir paaiškiname, kur reikėtų kreiptis dėl socialinės pagalbos“, – tikino G.Gatulis.

Kauno savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Jolanta Baltaduonytė paaiškino, kad mieste teikiamos įvairios socialinės paslaugos – laikinas apnakvindinimas, informavimas, tarpininkavimas bei atstovavimas, minimalios asmens, buitinės paslaugos.

Nepasiturintys asmenys nemokamai maitinami Sriubos valgykloje, jie taip pat gali gauti ir paramą maistu – reikia kreiptis pagal deklaruotą gyvenamąją vietą į seniūnijose esančius socialinio darbo organizatorius.

Dėl paramos maistu bei higienos prekėmis asmuo gali kreiptis į Kauno miesto socialinių paslaugų centro socialinio darbo organizatorių toje seniūnijoje, kur yra deklaravęs gyvenamąją vietą.

Gali pietauti nemokamai

Pasak J.Baltaduonytės, miesto savivaldybės socialinio partnerio Kauno arkivyskupijos „Carito“ dienos priežiūros centre gali lankytis asmenys, patiriantys socialinės rizikos veiksnius.

„Socialiniai darbuotojai čia teikia informaciją socialinę riziką patiriantiems asmenims apie situaciją darbo rinkoje ir paklausias profesijas, padeda ugdyti socialinius įgūdžius ir stiprinti motyvaciją įveikti iškilusias socialines problemas, tarpininkauja tarp socialinę riziką patiriančių asmenų ir atitinkamų paslaugų teikėjų, institucijų, sveikatos priežiūros įstaigų“, – pasakojo savivaldybės atstovė.

Kitas socialinis partneris – Kauno Kristaus Prisikėlimo parapija – Partizanų gatvėje esančioje valgykloje organizuoja nemokamą maitinimą asmenims, neišgalintiems maitintis savo namuose.

Kiekvieną darbo dieną organizuojamas maitinimas karštu maistu – pietūs, trunkantys nuo 12 iki 14 valandos.

Kauno savivaldybės lėšomis 2022 metų sausio–rugsėjo mėnesiais buvo išdalytos 53 275 porcijos, 2021 metų sausio–gruodžio mėnesiais – 71 545 porcijos maisto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.