R. Morkūnaitė-Mikulėnienė: konservatorių frakcija kitą savaitę spręs, ką deleguos į URK pirmininko postą

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė teigia, kad Seimo konservatoriai jau ateinančią savaitę turėtų apsispręsti, ką deleguos į Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko postą.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2022, 2:09 PM

Dabartinė URK pirmininkė Laima Liucija Andrikienė teigė, kad ši savaitė greičiausiai yra paskutinė jos darbo Seime – politikė išvyks į Europos Audito rūmus, jei jos kandidatūrai pritars Europos Sąjungos Taryba.

„Kitą savaitę apsispręsime. Frakcijoje paprastai, jeigu būna norinčių daugiau, tai būna rinkiminė procedūra, žodžiu, frakcijos sprendimu yra deleguojamas žmogus užimti pirmininko poziciją, tai ketiname kitą savaitę tai padaryti“, – Eltai teigė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Pasak jos, L. L. Andrikienei pasitraukus iš Seimo URK sudėtį papildys naujas narys iš konservatorių frakcijos. Tačiau, kas bus pirmininku – neaišku.

„Kita vertus, yra visokių indikacijų apie žmones, kurie gal norėtų keisti komitetus, migruoti tarp jų. Mes turėsime ir naują žmogų vietoje L. L. Andrikienės. Todėl mes dar rikiuojame viską, kad išlaikytume proporcijas ir visus kitus dalykus“, – akcentavo ji.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė nedetalizavo, koks skaičius norinčiųjų taikosi į Užsienio reikalų komiteto vietą. Visgi, pasak jos, norinčiųjų tikrai netrūksta.

„Formaliai pasakyti, kiek yra, tai negaliu. Bet tikrai lieku prie tos minties ir pozicijos, kad tikrai visą laiką yra ir norinčių ir galinčių pretenduoti ir dirbti šioje pozicijoje, bet mes kitą savaitę apsispręsime“, – sakė ji.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje bei Seimo užkulisiuose svarstyta, kad vienas realiausių kandidatų užimti URK pirmininko postą yra buvęs komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis. Politikas iš URK pirmininko pareigų pasitraukė savo noru po to, kai susilaukė kritikos dėl laikysenos Prezidentūros atžvilgiu. Visgi konservatorių frakcijos pirmininkė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė kol kas kalbų dėl galimo Ž. Pavilionio sugrįžimo į URK pirmininko postą nekomentuoja.

„Politinė bendruomenė – gyvas ir dinamiškas organizmas ir visokių dalykų gali vykti. Tai negaliu nei patvirtinti, nei paneigti“, – sakė ji.

Savo ruožtu TS-LKD vicepirmininkas bei Užsienio reikalų ministerijos viceministras Jonas Survila Eltai interviu taip pat neatmetė, kad Ž. Pavilionis yra vienas iš realių kandidatų užimti Užsienio reikalų komiteto pirmininko postą.

„TS-LKD frakcija labai demokratinu būdu renka savo nominantus į visas pozicijas. Užsienio politikoje Tėvynės sąjunga turi tikrai daug patyrusių žmonių ir dėl to tikrai bus renkamasi ne iš vieno kandidato. O dėl Žygimanto Pavilionio. Stebint jo veiklą, manau, kad jis labai brandžiai ir atsakingai pasielgė ir dabartiniu aktyviu savo darbu sudaro galimybes būti rimtu pretendentu. Žinoma, jei juo frakcijos kolegos pasitikės labiau nei kitais potencialiais kandidatais“, – teigė J. Survila.

Tarp favoritų užimti URK pirmininko postą neretai taip pat įvardinami konservatorių frakcijai priklausantys Seimo nariai Emanuelis Zingeris, Audronius Ažubalis, Andrius Vyšniauskas, Matas Maldeikis.

L. L. Andrikienė URK pirmininke buvo išrinkta po to, kai dar sausio mėnesį konservatorių frakcija nusprendė, jog tuometinis komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis turi trauktis iš einamų URK pirmininko pareigų. Ž. Pavilionis kritikos susilaukė dėl laikysenos Prezidentūros atžvilgiu. Tai pro akis nepraslydo partijos kolegoms, kurie frakcijoje ėmė kelti klausimą dėl tolesnio Užsienio reikalų komiteto pirmininko likimo šiose pareigose.

Ž. Pavilionį trauktis iš pareigų paragino ir premjerė Ingrida Šimonytė. Nors I. Šimonytė teigė labai vertinanti Ž. Pavilionio ryšius su kitų valstybių politikais bei didelį įdirbį užsienio politikoje, vis dėlto ministrė pirmininkė mano, kad kartais dėl konstruktyvesnio komandinio darbo yra verta padaryti tam tikrą pauzę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.