Aiškėja naujos detalės apie už šnipinėjimą Baltarusijai sulaikytą M. Danielių: tai – nusikaltėlis su stažu

Dėl šnipinėjimo Baltarusijai sulaikytas Mantas Danielius – nusikaltėlis su stažu. Teisininku save vadinantis Vilniaus rajono gyventojas anksčiau yra teistas aštuonis kartus, o dabar teisiamas dėl dokumentų klastojimo ir jų panaudojimo.

Teisininko išsilavinimą turintis M.Danielius yra jau daug kartų teistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininko išsilavinimą turintis M.Danielius yra jau daug kartų teistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininko išsilavinimą turintis M.Danielius yra jau daug kartų teistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininko išsilavinimą turintis M.Danielius yra jau daug kartų teistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininko išsilavinimą turintis M.Danielius yra jau daug kartų teistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teisininko išsilavinimą turintis M.Danielius yra jau daug kartų teistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 2:39 PM

Vilniaus rajone, Zujūnuose, iki suėmimo gyvenęs 38 metų M.Danielius yra baigęs teisės mokslus, tačiau universitete įgyta specialybe naudojosi ne žmonėms padėti, o jiems mulkinti.

Anksčiau dėl įvairiausių nusikaltimų teistas vyras jau net pats neprisimena, kiek kartų jam teko išgirsti apkaltinamąjį nuosprendį.

„Daug“, – tesugebėjo atsakyti M.Danielius Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuriame pradėta nagrinėti jau devintoji šiam veikėjui iškelta baudžiamoji byla.

Šį kartą jis teisiamas dėl veiklos 2014–2015 metais.

Pakeitimų karuselė

Kaltinamajame akte teigiama, kad pirmą savo nusikaltimą M.Danielius galėjo įvykdyti 2014 metų rugsėjo 17 dieną, kai pradėjo klastoti bendrovės „Sauvita“ dokumentus.

Jis panaikino bendrovės valdybą ir nustatė, kad nuo šiol jai vadovaus vienintelis asmuo – Darius Gužauskas. Šį sprendimą M.Danielius patvirtino parašu, tiesa, ne savo, o suklastojo to paties D.Gužausko.

Po to M.Danielius ėmėsi su „Sauvita“ susijusių bendrovių.

Pirmoji jo taikiklyje atsidūrė „Kebab Fix“. Jis atleido įmonės direktorių, pakeitė būstinės adresą, bendrovę pervadino į „Dentuva“ ir pakeitė jos įstatus.

Dokumentus nešė pats

Visus pakeitimus M.Danielius tvirtino nukopijuodamas D.Gužausko parašą, tačiau suklastotus dokumentus į Registrų centrą nešdavo pats, kad visi pakeitimai būtų oficialiai užregistruoti ir patvirtinti.

Tai, kad į Registrų centrą eidavo M.Danielius, ir padėjo tyrėjams aiškinantis, koks asmuo pradėjo bendrovių pertvarkas, apie kurias tikrieji vadovai ir akcininkai net neįtarė.

Tų pačių metų spalio mėnesį, kaip teigiama kaltinamajame akte, M.Danielius ėmėsi kitos įmonės – „PSA Transport“.

Kaip ir „Kebab Fix“ atveju, M.Danielius veikė panašiai – paskyrė D.Gužauską vieninteliu už visą įmonę atsakingu asmeniu, pakeitė jos registracijos adresą, perkeldamas ją į Panevėžį ir pavadindamas „Vilentika“, surašė naujus įstatus, pakeitė akcininkus.

Visi šie suklastoti dokumentai buvo pristatyti į Registrų centrą ir kiekvieną kartą juos atnešdavo pats M.Danielius.

Sukosi, kaip tik išmanė

Beveik tuo pat metu, 2014 metų spalį, visiems prisistatinėdamas teisininku vyras panašiai pasielgė ir su bendrove „Miraklas“.

Buvo atleista jos direktorė, į jos vietą paskirtas D.Gužauskas, pasirašytas įsakymas dėl dokumentų, turto ir antspaudo perėmimo, pakeistas pavadinimas į „Dentuva LT“ ir sumažintas bendrovės įstatinis kapitalas.

Tačiau to M.Danieliui neužteko. Pats būdamas viešosios įstaigos „Verslo energija“ (dabar jau bankrutavusios) vadovas jis 2015 metų kovą suklastojo sąskaitą faktūrą ir „Dentuvai LT“ tariamai pardavė rašiklių, kurių vertė – 3169 eurai.

Kaip vėliau teigė teisiamasis, prekes „Dentuva LT“ gavo, tačiau pinigų jam nepervedė, todėl jis kreipėsi į Kauno apygardos teismą ir paprašė esą nemokiai bendrovei iškelti bankroto bylą.

Teismui jis įteikė ne tik suklastotą sąskaitą, bet ir „Dentuvos LT“ vardu parašė teismui atsiliepimą, kuriame teigta, kad bendrovė esą visiškai sutinka su M.Danieliaus ir „Verslo energijos“ pretenzijomis ir neprieštarauja, kad jai būtų iškelta baudžiamoji byla.

Anksčiau savo kaltę dėl šių nusikaltimų pripažinęs M.Danielius teisme persigalvojo ir pareiškė esąs visiškai nekaltas, tačiau savo versiją dėl šių machinacijų žada išdėstyti tik po visų liudytojų apklausos.

Pareikšti įtarimai

M.Danielius dėl šnipinėjimo Baltarusijai ir jos tarnyboms buvo sulaikytas šių metų rugsėjo 28 dieną. Teismas yra leidęs jį suimti dviem mėnesiams.

M.Danieliui pareikšti įtarimai dėl padėjimo užsienio valstybės žvalgyboms ir informacijos joms perdavimo. Įtariama, kad jis infiltravosi į baltarusiškas ir ukrainietiškas organizacijas Lietuvoje ir perdavinėjo informaciją apie jas Baltarusijos žvalgybai.

M.Danielius prisistatydavo verslo konsultantu, skaitydavo paskaitas, siūlė teisinę pagalbą. Įgijęs pasitikėjimą tarp pabėgėlių iš Ukrainos ir Baltarusijos jis slapta filmavo žmones, bandė gauti prieigą prie finansinės informacijos ir duomenų bazių.

Apie įtartiną „padėjėją“ Lietuvos teisėsaugai pranešė baltarusių organizacijų vadovės. Sužinojęs, kad jo veikla domisi teisėsauga, M.Danielius ketino pabėgti į Baltarusiją, tačiau Lietuvos pareigūnai buvo greitesni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu